ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Απεργία: Απίστευτο μπέρδεμα με τις κινητοποιήσεις- Λουκέτο στο μετρό, όπως θα κινηθούν τα υπόλοιπα Μέσα- Έτσι θα πάτε στο ΟΑΚΑ

Σχεδόν αδύνατες είναι σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Απεργία: Απίστευτο μπέρδεμα με τις κινητοποιήσεις- Λουκέτο στο μετρό, όπως θα κινηθούν τα υπόλοιπα Μέσα- Έτσι θα πάτε στο ΟΑΚΑ

Σχεδόν αδύνατες είναι σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Πώς θα κινηθούν τελικά τα ΜΜΜ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ -και μετά από ένα τεράστιο αλαλούμ για το πώς τελικά θα κινηθούν τα Μέσα- ισχύουν τα εξής:

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, τελικά η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), και οι γραμμές 2 και 3 του μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας για το πρωί και το βράδυ κρίθηκε παράνομη οπότε το Συνδικάτο με έκτακτη ανακοίνωση ανέστειλε την κινητοποίηση.

Δημοσκόπηση που ανατρέπει τα πάντα: Το χειρότερο σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία!
Δημοσκόπηση που ανατρέπει τα πάντα: Το χειρότερο σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία! 2.617 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα τρόλεϊ δε θα κινηθούν στην αρχή της βάρδιας καθώς θα ισχύσει η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει έως τις 9 το πρωί. Τις πρωινές ώρες όμως θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΟΣΥ κατά του Σωματείου, οπότε η πραγματοποίησης της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας στη λήξη της βάρδιας θα εξαρτηθεί από την απόφαση.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30. Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 21:00 καθώς η δική τους κινητοποίηση κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο.

Τι ισχύει με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέσα, κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΟΣΥΠΑ κρίθηκε παράνομη.

Από τις κινητοποιήσεις θα επηρεαστούν και τα βραδινά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών και Πάτρας καθώς ορισμένα θα καταργηθούν εξαιτίας της 3ωρης στάσης εργασίας των σιδηροδρομικών από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης έως τα μεσάνυχτα.

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος και ώρα 11 π.μ..».

Και η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) καλεί τα μέλη της σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

Σε απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την εργασία, θα συμμετάσχουν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία». Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

ΠΟΕΔΗΝ: «Καταργεί το 8ωρο και το 5ήμερο – Ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό»

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

ΠΑΜΕ: «Νομοσχέδιο – κτηνωδία»

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο – κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Εργατικά κέντρα

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Στην απεργία και δάσκαλοι και καθηγητές

Στην απεργία θα συμμετέχουν και δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο καθώς ΟΛΜΕ με ΔΟΕ επίσης εξήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Το κάθε σχολείο αναμένεται να ανακοινώσει τους γονείς τις επόμενες ημέρες για το πρόγραμμα της Πέμπτης και το εάν θα πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα και ποιες ώρες.

Πηγή: ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.