ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

«Επιθετικό από το εξωτερικό»

Ο Νίκος Νταμπίζας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ξένο φορ. «Το ιδανικό θα ήταν για μας να είναι μαζί μας τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου και αν μέσα στον επόμενο μήνα προκείψουν κάποιες άλλες ανάγκες θα το δούμε εκείνη την ώρα», τόνισε.

«Επιθετικό από το εξωτερικό»

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού:

”Είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα μίνι απολογισμό χρονικά και πριν φύγει ο χρόνος. Να ενημερωθεί ο κόσμος για το πως έχουν πάει τα πράγματα μέσα και έξω από το γήπεδο.

Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές έχουμε μια ικανοποιητική παρουσία με κάποια σκαμπανεβάσματα μπρος πίσω αλλά θεωρώ ότι συνολικά το πρόσημο είναι θετικό με σαφή περιθώρια βελτίωσης ως προς την βαθμολογική συγκομιδή γιατί θεωρώ ότι έχουμε αδικήσει τους εαυτός μας.

Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε να είμαστε κυνικοί σαν ομάδα. Γιατί εμείς για να κερδίσουμε ένα παιχνίδι πρέπει να είμαστε καλύτεροι. Ακόμα και σε αυτά που έχουμε χάσει καμία ομάδα δεν ήταν καλύτερη από εμάς συνολικά.

EKTAKTO: Ανατροπή με Πογέτ στην Εθνική ομάδα!
EKTAKTO: Ανατροπή με Πογέτ στην Εθνική ομάδα! 90.482 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αν θα δείτε και στατιστικά θα βρείτε και την καλύτερη απάντηση. Εκεί είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τις ομάδες που είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και το καλύτερο παράδειγμα είναι η νίκη επί της Ξάνθης όπου είναι το πρώτο ματς όπου κερδίζουμε από στατική φάση και στο αμυντικό κομμάτι όπου σαφώς στο παρελθόν έχουμε χάσει παιχνίδια από αυτό.

Σε ανοιχτό παιχνίδι νομίζω ότι δεν έχουμε μεγάλες διαφορές αν βάλουμε και το γεγονός ότι είμαστε μια νέα ομάδα. Πρέπει να βελτιωθούμε στην αποτελεσματικότητα και να είμαστε κυνικοί.

Υπάρχει μια συνέπεια στο πλάνο για την ομάδα, τον καταρτισμό του ρόστερ τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές που θέλουμε να έχουμε σαν ομάδα και δείχνει με την παρουσία της ότι έχει αρχή και τέλος μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Με συνέπεια σε αυτά που έχουν ειπωθεί και με σαφή περιθώρια βελτίωσης.

Να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και η αντιμετώπιση μετά από άσχημα αποτελέσματα, το εκπέμπει η ομάδα, για μας αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να το κάνουμε πράξη. Όσο το εγώ θα μπαίνει κάτω από το εμείς νομίζω αυτό θα γίνεται πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που μπαίνουν και τα γκολ μας όπως το τρίτο με τον ΠΑΣ Γιάννινα, το τέταρτο στην Λιβαδειά όπου το εγώ των ποδοσφαιριστών μας μπήκε κάτω από το εμείς.

Στο τέλος της χρονιάς αυτή η ομάδα θα κριθεί με βάση το που θα έχει καταλήξει, ποιους στόχους θα έχει πετύχει. Με βάση τα νέα παιδιά που υπάρχουν σε αυτή την ομάδα αλλά και με βάση το οικονομικό που σίγουρα δεν είναι ο βασικός παράγοντας αλλά παίζει σαφώς τον ρόλο του”.

Έχοντας πάρει κάποια ρίσκα για τους νέους παίκτες και τη νέα χρονιά, αν ρωτούσε κάποιος τι θα πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να κάνει πρωταθλητισμό;

“Θεωρώ ότι οι όποιες κρίσεις θα γίνουν για την ομάδα και τα συμπεράσματα με πιο ασφαλή τρόπο μεγαλύτερη διάρκεια. Να μιλήσουμε μετά από έξι μήνες για το τι μπορούμε να κάνουμε του χρόνου είναι λίγο δύσκολο γιατί υπάρχει ένα κενό μεγάλο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, θεωρώ στο βαθμολογικό τομέα ότι αν βελτιώσουμε το κομμάτι των στατικών φάσεων θα ήμασταν πιο ψηλά. Είναι μέρος του παιχνιδιού οφείλουμε να το βελτιώσουμε. Στο ξεκίνημα της σεζόν θεωρούσαμε ότι με την προσθήκη του Καραγκούνη θα είχαμε λύσει ένα σημαντικό κομμάτι. Δεν έγινε τελικά και μείναμε πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Εμείς βάζουμε τις βάσεις για να γίνει η ομάδα στέρεα, να πατάει δυνατά στα πόδια. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε την κορυφή προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε όταν η ομάδα είναι έτοιμη να μπορέσει να κάνει αυτό το βήμα”.

Υπάρχει πιθανότητα απόκτησης παίκτη για τις στημένες φάσεις; 

“Στο αμυντικό κομμάτι που δεν είναι το βάρος σε έναν ποδοσφαιριστή που θα φέρει λύσεις αλλά συνολικά, νομίζω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Στο επιθετικό κομμάτι σαφώς και χρειάζεται η ικανότητα ενός παίκτη αλλά και η συνεργασία. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μας είναι αυτή που σας έχω πει. Κινούμαστε για έναν αντικαταστάτη του Φιγκερόα και αυτή είναι η προτεραιότητα μας”.

Μπορείτε να μας πείτε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε

“Βάσει του σχεδιασμού και του κενού που έχει δημιουργηθεί με βάση της αποχώρησης του Φιγκερόα κινούμαστε για αυτό. Το ιδανικό θα ήταν για μας να είναι μαζί μας τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου και αν μέσα στον επόμενο μήνα προκείψουν κάποιες άλλες ανάγκες θα το δούμε εκείνη την ώρα”.

Τσεκάρετε περιπτώσεις παικτών από την Ελλάδα ή το εξωτερικό;

“Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο από το εξωτερικό. Είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Θεωρούσαμε ότι με αυτό το ρόστερ θα βγάζαμε την χρονιά εκτός και αν προέκυπτε κάτι αναπάντεχο”.

Έχει γνώση, έχει παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα;

“Δεν θα ήθελα να πω τα στοιχεία. Ώστε να αποκλειστεί κάποιος ή να προκριθεί κάποιος άλλος. Ο ποδοσφαιριστής που θα έρθει θέλουμε να έχει τα χαρακτηριστικά που έχουμε θέσει. Να έχει το γκολ σε σχέση με τα ματς που παίζει και να έχει αρκετά συχνή αγωνιστική παρουσία τα πέντε τελευταία χρόνια. Στο κομμάτι του παιχνιδιού να μπορέσει να μας δώσει τις λήσεις που θέλουμε”. 

Η ομάδα έχει σταματήσει να έχει νεκρά διαστήματα;

“Συνολικά σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε κερδίσει και έχουμε χάσει καμία ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνίδιου δεν ήταν καλύτερη από εμάς. Ήταν κάποια διαστήματα ενός αγώνα που δεν είχαμε τον ίδιο ρυθμό κάτι το οποίο φυσικά και συμβαίνει. Απλά εμείς δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτά τα νεκρά σημεία και πέφταμε και κάτω από κάποια στάνταρ που έχουν οι ποδοσφαιριστές. Αυτό πρέπει να το φτιάξουμε”.

Με βάση την εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στα ντέρμπι είναι εφικτός ο στόχος του Κυπέλλου; Θεωρώ ότι σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε παίξει στον πρώτο γύρο και στο ματς με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ήμασταν σε υψηλό επίπεδο απόδοσης. Όχι για 90 λεπτά αλλά στην μεγαλύτερη διάρκεια και η καλύτερη απάντηση για αυτό είναι και το πως αντιδράσαμε μετά από αυτές τις ήττες και θεωρώ ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι πάρα πολύ μεγάλος στόχος για μας φέτος. Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα τρόπαιο είμαστε υποχρεωμένοι να το διεκδικήσουμε και επειδή είναι ένας στόχος ρεαλιστικός το κοιτάμε πολύ έντονα και θεωρώ”. 

Πως κρίνεται την παρουσία των Πράνιτς και Σίλντενφελντ;

“Οι κρίσεις για την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές δεν έρχονται ούτε από 2, 3 ή τέσσσερα μας. Θα κριθούν στο τέλος τους συνολικά λαμβάνοντας υπόψη και αυτό που ζούμε εμείς καθημερινά. Έχουμε την δυνατότητα να παιρνάμε περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά σε σχέση με ένα 90 που βλέπετε εσείς. Σαφώς το κριτήριο το μεγάλο είναι ο αγωνιστικός χώρος αλλά και η διάρκεια. Στο τέλος της σεζόν θα μιλήσουμε για το αν θα είμαστε ικανοποιημένοι”.

Με τους Λαγό και Ζέκα πως εξελίσσεται το θέμα των συμβολαίων τους;

“Και με τους δυο ποδοσφαιριστές με τους εκπροσώπους τους έχουν γίνει επαφές. Υπάρχει διάθεση από την ομάδα να συνεχίσουμε την συνεργασία μαζί τους. Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι στην κουβέντα καθώς πρέπει να υπάρξει ταύτιση στον οικονομικό τομέα.

‘Ερχεται μέσα από την διάρκεια συνολικά και δεν είναι τα πέντε και τα δέκα παιχνίδια. Είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία τους μέχρι στιγμής και πρέπει να δούμε αν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Με τον Λαγό είναι πιο άμεσο το ζήτημα γιατί το συμβόλαιο του τελειώνει το καλοκαίρι, έχει γίνει μια ουσιαστική κουβέντα και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις. Δεν θέλω να πω από τώρα αν θα είναι θετικές ή αρνητικές. Με τον Ζέκα τελειώνει σε ενάμιση χρόνο το συμβόλαιο του αλλά έχουμε ήδη κάνει επαφές”.

Για τον επιθετικό θα πάμε σε ελεύθερους ή δανεικούς; 

“Όχι για αγορά δεν θα υπάρξει κίνηση. Καλώς ή κακώς προσπαθούμε να κινηθούμε με βάση τον γνώμονα της ομάδας. Να κινηθούμε για ελεύθερο ποδοσφαιριστή και με μεταγραφή. Αν θα αλλάξει κάτι δραστικά στην πορεία δεν το γνωρίζω και το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο”.

Όταν μιλήσατε για αστάθμητο παράγοντα τι εννοείτε; 

“Οι αστάθμητοι παράγοντες έχουν να κάνουν με κάποιο τραυματισμό τον Ιανουάριο”.

Υπάρχει κάποια πώληση στον ορίζοντα;

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα. Μόνο αν έρθει μια εξωπραγματικό πρόταση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε διαφορετικά. Τη στιγμή που μιλάμε δεν έχοπυμε το σκεπτικό να γίνει και άλλη παραχώρηση ποδοσφαιριστή στην ομάδα”.

Κατάκτηση Κυπέλλου ή Τσάμπιονς Λιγκ τι θα ήθελε ο Νταμπίζας; 

“Οικονομικά σαφώς το Τσάμπιονς Λιγκ δεν το συζητάω. Δεν ξέρω αν είμαι ονειροπόλος εγώ αλλά να μιλάμε για κατάκτηση τροπαίου είναι πολύ σημαντικό. Καλώς ή κακώς το κύπελλο το έχουμε υποβαθμίσει στην Ελλάδα. Στην Αγγλία όπου έπαιξα την κατάκτηση ενός Κυπέλλου, ενός τροπαίου την έχουν πολυ ψηλά και η γεύση που σου αφήνει είναι πάντα γλυκιά αλλά σαφώς το οικονομικό κομμάτι και είναι σημαντικό”.

Η ομάδα μπορεί να κατακτήσει την δεύτερη θέση στα πλέι οφ;

“Σε αγωνιστικό ρυθμό σε ανοιχτό παιχνίδι η απόδοση μας πάρα πολύ ψηλή. Αν βελτιωθούμε στα κομμάτια που είμαστε κακοί, να ισορροπήσουμε στο άσχημο διάστημα που έχει κάθε ομάδα αλλά και στο στατικό κομμάτι τότε θα είμαστε ακόμα καλύτεροι”.

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές μέχρι σήμερα και πως τις διαχειριστήκατε; 

Θα έλεγα ότι όλη η μεταγραφική περίοδος ήταν έντονη και με πίεση καθώς έπρεπε να αποκτηθούν πολλοί ποδοσφαιριαστές. Ταυτόχρονα υπήρχαν και οι αποδεσμεύσεις. Δεν μπορώ να μιλήσω για δύσκολες περιπτώσεις συγκεκριμένα αλλά ήταν πολλές οι μεταγραφές. Αλλά βάση την εικόνα και των όσων είχαμε πει στις αρχικές μας τοποθετήσεις υπάρχει μια συνέπεια, μια σταθερότητα αλλά τουλάχιστον αυτά που έχουμε πει τα έχουμε τηρήσει”.

Ο Αμπέντ είναι δανεικός, είναι στην σκέψη σας να γίνει προσπάθεια απόκτησης του;

“Δεν θέλω να αναφέρομαι προσωπικά σε ποδοσφαιριστές. Θα πω ξανά ότι οι ποδοσφαιριστές μας θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς. Είναι ένα παιδί που έχει διάθεση έχει ένταση φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν θα κινηθούμε για την απόκτηση του.

Θα σας πω ότι η γενική μας κατεύθυνση είναι να ψάξουμε από τώρα για δυο ποδοσφαιριστές για τις θέσεις των Αμπέντ και ο Σίλντενφελντ καθώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αν θα τους κρατήσουμε αφού είναι δανεικοί. Οπότε πρέπει να έχουμε τις λύσεις έτοιμες”.

Τι γίνεται με το σκάουτινγκ;

Θεωρώ ότι είμαστε σε μια αναδιοργάνωση. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή και μέσω των προσωπικών γνωριμών να χτίσουμε ένα δίκτυο που και αξιόπιστο θα είναι και οικονομικά προσιτό στην ομάδα. Πρέπει να πορευόμαστε με την κατάσταση που υπάρχει γύρω μας”.

Για την ακαδημία και το προπονητικό κέντρο:

Καλώς η κακώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά κάποια προβλήματα. Δεν στεκόμαστε σε αυτά. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Γράφτηκε ότι μειώθηκε το μπάτζετ της ακαδημίας. Είναι σημαντικό να βγαίνουν πράγματα που έχουν βάσει. Αυτή τη στιγμή σας είπε ο κ. Σαμαράς ότι προσλήφθηκαν τρία νέα άτομα. Να προσπαθήσουμε να εξυγιάνουμε τον σύλλογο ναι… αλλά όχι να αφήσουμε την ποιότητα να χαθεί. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να το κάνεις αυτό χωρίς όμως να χαθεί η ποιότητα”.

Υπάρχει σκέψη να δοθούν δανεικοί κάποιοι παίκτες νεαροί;

“Υπάρχει σκέψη για κάποια παιδιά που έχουμε συζητήσει για το αν θα μπορέσουν να πάρουν κάποια ματς σε άλλο σύλλογο. Αλλά είναι σημαντικό να είναι κοντά στην δική μας λογική, να έχουμε επαφή με τους ανθρώπους. Να μην πετάξουμε απλά αυτά τα παιδιά. Υπάρχει η κατεύθνση και θα κινηθούμε προς αυτή την λογική”.

Θα πάρουν ευκαιρίες και άλλα παιδιά από την Κ-20;

“Τόσο εγώ όσο και ο κ. Αναστασίου όσο και ο κ. Σαραβάκος έχουμε δει και παρακολουθούμε καθημερινά και τα ματς της Κ-20. Θεωρούμε ότι έχουμε μια πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή ώστε ποια από τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν σταδιακά στην πρώτη ομάδα και αυτό γίνεται. Ανταμείβουμε τα παιδιά αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος ότι μπορεί από κάποια παιδιά να μην είμαστε ευχαριστημένοι και θα πρέπει να δουλέψουν καλύτερα”.

Βλέπουμε ο Παναθηναϊκός να μην παίρνει τα πέναλτι που δικαιούται και να έχει παίρνει πολλές κάρτες. Φυσικά παίζει ρόλο και η διαιτησία σε κάθε ματς;

“Σας είχα πει από την αρχή πως το αγωνιστικό τμήμα στο αγωνιστικό κομμάτι. Το κομμάτι της διαιτησίας φυσικά και είναι φυσικό να παίζει ρόλο στον βαθμολογικό τομέα. Εγώ θα κάνω μια παράκληση. Αφήστε να παιχτεί ποδόσφαιρο, αφήστε να τραβήξει τον θεατή. Το οξύμωρο είναι για την δικιά μας ομάδα πως ενώ έχουμε υψηλά ποσοστά κατοχής καταλήγουμε πάντα να έχουμε περισσότερα φάουλ. Θεωρώ ότι στο κομμάτι αυτό έχει τοποθετηθεί η διοίκηση. Για μένα πρέπει να παιχτεί περισσότερο ποδόσφαιρο. Αυτό θα τους βοηθήσει όλους.

Αν αρχίσουμε μέσα στην ομάδα να ασχολούμαστε με την διαιτησία θα δημιουργήσουμε άλλωθι στους ποδοσφαιριστές. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να πορευθούμε με αυτό και να μείνουμε στα καθαρά αγωνιστικά ζητήματα. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι θέμα της διοίκησης και αυτό πρέπει να περνάει μέσα στην ομάδα. Εμείς θέλουμε να παίζετε το ποδόσφαιρο”.

Για την ακαδημία:

“Το πιο σημαντικό είναι αυτό που σας είχαμε πει στην αρχή της χρονιάς. Αυτό που ετοιμάζει η ακαδημία βρίσκει ανταπόκριση στην πρώτη ομάδα. Το να ετοιμάζει η ακαδημία ένα στυλ ποδοσφαίρου και ξέρουν οι παίκτες συγκεκριμένα πράγματα και εμείς ζητάμε εντελώς διαφορετικά νομίζω δεν θα είχε αποτέλεσμα. Αυτό που ετοιμάζει ο κ. Σαμαράς στην ακαδημία έρχεται και βρίσκει πράξη στην πρώτη ομάδα. Υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Δεν είναι εύκολο ένα παιδί που αναπτύσσεται και ψάχνει να βάλει τις ποδοσφαιρικές του βάσεις να υπάρχει βαβούρα μέσα στο κεφάλι του”.

Ο Παναθηναϊκός κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλάνο αν θα μπουν κάποια χρήματα, αυτό θα σας επηρεάσει. Θα σας φοβίσει;

“Σαφώς το οικονομικό κομμάτι είναι ένα σημαντικό ζήτημα και μπορεί να δώσει πολλές λύσεις. Θα έλεγα ότι οι άνθρωποι αν θα γίνει πράξη αυτό θα κριθούν να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν. Σίγουρα το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Αν μπορούσε να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι το καλύτερο θα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό δημιουργείτε κάτι και λείπει ένα βασικό συστατικό το χρήμα. Είναι πολύ πιο καλό από το να μπουν χρήματα και να πεις παίρνω τον έναν, παίρνω τον άλλο. Αν ακολουθηθεί συγκεκριμένη φιλοσοφία ναι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που περνάει ο σύλλογος.

Αν αυτό που δημιουργείται μπορεί να βοηθεί και με το οικονομικό κομμάτι τότε σαφώς και θα είναι καλύτερα. Και ο κ. Αλαφούζος έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε επένδυση. Θα πρέπει όμως και τότε να υπάρχουν σαφή κριτήρια. Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας επειδή έχουν γραφτεί πάρα πολλά, ότι το μπάτζετ της φετινής ομάδας είναι 6.156.000 μαζί με το προπονητικό τιμ μεικτά”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...