ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

“Αυτά τα ματς, θα είναι πάντα ντέρμπι”

Φραγκίσκος Αλβέρτης και Γιώργος Μπαρτζώκας, με κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, τόνισαν πως κάθε ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα είναι πάντα ντέρμπι, ενώ και οι δύο συμφώνησαν, πως θέλουν το βήμα παραπάνω, στη φετινή διοργάνωση.

Οι δύο προπονητές, ξεκαθάρισαν πως παρά την πρόκριση στα προημιτελικά, θέλουν το κάτι παραπάνω από τη φετινή διοργάνωση, ενώ στάθηκαν στη σημασία των επιτυχιών των «αιωνίων» στη διοργάνωση τόσο για το ελληνικό μπάσκετ, όσο και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

-Kόουτς Μπαρτζώκα, ως κάτοχοι του τίτλου, χάσατε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια στο Top16. Πώς αντιμετωπίσατε αυτή την πίεση εσείς και η ομάδα σας; “Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η φετινή εμπειρία στο Τοπ16 ήταν πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα. Έχω την αίσθηση ότι όλες οι ομάδες θα μπορούσαν να είναι όπως φάνηκε στα play offs και απλώς οι πιο σκληρές πνευματικά το κατάφεραν. Αυτό που εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ότι χάσαμε μέσα στη χρονιά τον βασικό μας πλέι μέικερ και έναν από τους MVP της περσινής σεζόν στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας, τον Εϊσι Λο. Επίσης, πολλοί βασικοί μας παίκτες, θα έλεγα οι τρεις πρώτοι σκόρερ της ομάδας μας, ο Σπανούλης ο Πρίντεζης και ο Περπέρογλου, έχασαν από 3 έως 5 παιχνίδια στο Τοπ16. Αυτό λοιπόν μας δημιούργησε μεγάλη δυσκολία, χάσαμε τέσσερα παιχνίδια συνεχόμενα και τελικά, αφού τα καταφέραμε, νιώθω πολύ περήφανος για τους παίκτες μου”.

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 48.224 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

-Κόουτς Αλβέρτη, αναλάβατε τον Παναθηναϊκό έχοντας χάσει πέντε από τα έξι τελευταία του παιχνίδι. Τι χρειάστηκε για να ανατραπεί αυτή η δύσκολη κατάσταση; “Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να αλλάξεις κάποια πράγματα. Το πρώτο που πιστεύω κατά τη γνώμη μου ότι πρέπει να κάνεις είναι να δώσουν να καταλάβουν οι παίκτες ότι αξίζουν κάτι παραπάνω. Να βρουν τον πραγματικό τους εαυτό, να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να παίξουν το παιχνίδι που ξέρουν να κάνουν. Όπως είπε και ο κόουτς κι εγώ αισθάνομαι πολύ καλά που καταφέραμε μέχρι στιγμής και πετύχαμε ένα στόχο να περάσουμε στην επόμενη φάση”.

-Πόσο περήφανοι θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα που και οι δύο ομάδες τους επιβίωσαν από ένα δύσκολο όμιλο, φτάνοντας στα πλέι οφ, εκπροσωπώντας τόσο καλά το ελληνικό μπάσκετ; Γ.Μ: “Οι Έλληνες διαφέρουν. Διαφορετικά σκέφτονται οι δικοί μας φίλαθλοι, διαφορετικά αυτοί του Παναθηναϊκού. Εγώ νιώθω ότι η πρόκρισή μας στα play offs ήταν ένας πολύ σημαντικός στόχος από την αρχή της χρονιάς. Ήταν το μίνιμουμ για εμάς, το οποίο όμως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, η ομάδα έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια, αλλά πιστέψτε με, όπως είναι η Ευρωλίγκα το επίπεδο των ομάδων πολύ υψηλό, ήταν πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Οι Έλληνες φίλαθλοι πιστεύω ότι γενικά έχουν σε υψηλή εκτίμηση το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι δικοί μας φίλαθλοι νιώθουν χαρούμενοι που φτάσαμε ως εδώ, αλλά πιστεύω ότι θέλουν το κάτι παραπάνω”.

Φ.Α.: “Είναι λογικό, γιατί η δική μας ομάδα έχει πολύ μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πολλές παρουσίες σε φάιναλ φορ και ευρωπαϊκού τίτλους. Είναι λογικό και επόμενο οι προσδοκίες να είναι πάντα μεγάλες. Κι αυτές πρέπει να είναι και οι δικές μας ως παίκτες και ως προπονητές πάντα παλεύεις να κάνεις το καλύτερο δυνατό και αυτό θα κάνουμε μία ακόμη σεζόν”.

-Πέρυσι, στο ντοκιμαντέρ Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του μπάσκετ, όλοι είπαν ότι η αντιπαλότητα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού κάνει τις δύο ομάδες καλύτερες. Το ότι επιβίωσαν και οι δύο ομάδες από αυτόν τον όμιλο απέναντι σε τρεις ισπανικές και δύο τούρκικες ομάδες αποδεικνύει ότι είναι σωστός αυτός ο ισχυρισμός;

Γ.Μ.: “Καταρχήν συμφωνώ ότι ο ανταγωνισμός πάντα δημιουργεί θετικά πράγματα, αρκεί να μην ξεφεύγει από τα όρια και να πηγαίνουμε σε πράγματα τα οποία έχουμε συνηθίσει στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι κάθε ομάδα λειτούργησε με τις μεγάλες προσδοκίες που έχει και με την επίτευξη των στόχων η καθεμία διαφορετικούς, αλλά στην ουσία τους ίδιους. Δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο η κόντρα των δύο ομάδων, αλλά θα έλεγα σε μια ευρωπαϊκή εικόνα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρεις τούρκικες, δύο ισπανικές ομάδες. Δεν νομίζω ότι λειτούργησε τόσο η “κόντρα”, ο ανταγωνισμός ο μεταξύ τους, αλλά ο ανταγωνισμός σε όλη τη Ευρώπη που ήταν πάρα πολύ υψηλός.”

Φ.Α.: “Είναι νόμος της ζωής ότι ο ανταγωνισμός βελτιώνει τα πράγματα και σε κάνει να κάνεις ένα βήμα παραπάνω Αλλά είναι γεγονός, όπως είπε και ο κόουτς, πως όταν είσαι σε δύσκολη φάση, κοιτάς αποκλειστικά και μόνο πως θα βελτιωθείς εσύ. Ο ανταγωνισμός σίγουρα υπάρχει αλλά στη δεδομένη στιγμή κοιτάς πως εσύ ο ίδιος θα γίνεις καλύτερος, πως θα επιβιώσεις, πώς θα πάρεις ένα παιχνίδι, μια νίκη μια πρόκριση ακόμη”.

-Οκ… Και τώρα αποκάλυψη: Πόσο ανακουφισμένοι νιώθετε που εξασφαλίσατε μια θέση στα πλέι οφ πριν τον μεταξύ σας αγώνα την Πέμπτη;

Γ.Μ.: “Για να είμαι ειλικρινής όταν μάθαμε πριν από το παιχνίδι με την Έφες στην Κωνσταντινούπολη ότι είχαμε περάσει στους 8 πραγματικά υπήρχε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην ομάδα μας, γιατί πιεστήκαμε πολύ να το καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα όπως ξέρετε τα παιχνίδια Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι πάντα ιδιαίτερα δεν υπάρχει ποτέ χαλαρότητα σε τέτοια παιχνίδια και έτσι πρέπει να είναι. Δεν είμαστε ανακουφισμένοι, είμαστε σίγουρα χαρούμενοι για αυτό που καταφέραμε, αλλά το κίνητρό μας είναι μεγάλο”.

Φ.Α.: “Ανακούφιση; Ανακούφιση σίγουρα, με την έννοια ότι έχεις περάσει στην επόμενη φάση και έχεις πετύχει το στόχο σου. Από εκεί και πέρα όπως ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει στην Ελλάδα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για οποιαδήποτε διοργάνωση κι αν μιλάμε. Και το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Αυτό είναι λογικό και επόμενο. Η πίεση, ότι κι αν κρίνει το αποτέλεσμα, είναι δεδομένη. Πάντα θα είναι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός”.

-Αυτός είναι φυσικά ο αγώνας της εβδομάδας και θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, όπου οι φίλαθλοι δεν έχουν συχνά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Τι θέλετε αυτοί οι φίλαθλοι από κάθε γωνιά να δουν την Πέμπτη;

Γ.Μ.: “Καταρχήν αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ, αφού όπως λέτε κι εσείς 100 χώρες θα παρακολουθήσουν αυτή τη “μάχη” . Περιμένω λοιπόν καταρχήν ένα υψηλού επιπέδου παιχνίδι που είμαι σίγουρος ότι και οι δύο θα παίξουν. Οι παίκτες είναι στο καλύτερο επίπεδο στην Ευρωλίγκα, οπότε πιστεύω ότι και οι τακτικές θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα ενθουσιώδης. Ελπίζω και σίγουρα θα είναι και πολιτισμένη. Αυτό που θέλω, λοιπόν, είναι να καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη και οπουδήποτε δουν το παιχνίδι, ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο”.

Φ.Α.: “Αυτό ακριβώς. Είναι ένα παιχνίδι αντάξιο της φήμης του. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα το δουν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και αυτό που μένει είναι να παρακολουθήσουν ένα θέμα αντάξιο των προσδοκιών”.

-Τώρα και οι δύο ομάδες είναι στα πλέι οφ, αλλά καμία δεν έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Ποιος είναι λοιπόν ο πιο σημαντικός λόγος για μια νίκη την Πέμπτη;

Γ.Μ.: “Νομίζω ότι απαντήθηκε προηγούμενα, νωρίτερα αυτό. Νομίζω ότι η ιδιαιτερότητα, η ιδιομορφία των αγώνων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού πάντα δίνει τεράστιο κίνητρο σε αυτούς που συμμετέχουν και αυτό είναι όλο. Δηλαδή, ένα παιχνίδι που θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κι εμείς και οι αντίπαλοι, για τους δικούς μας ιδιαίτερους λόγους”.

Φ.Α.: “Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιχνίδι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, για όποια διοργάνωση κι αν γίνεται, να είναι πάντα ένα ντέρμπι. Και η ομάδα που θα το κερδίσει θα έχει μεγαλύτερο αβαντάζ ψυχολογίας για να συνεχίσει”.

-Οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους στην Ευρωλίγκα. Θα πρέπει οι φίλοι των δύο ομάδων να είναι περήφανοι για ότι έχουν καταφέρει μαζί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και σε διεθνές επίπεδο;

Γ.Μ: “Μια ρεαλιστική προσέγγιση του πράγματος δεν επιβεβαιώνει αυτό που λέτε. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει παντού σε όλο τον κόσμο. Αν πάμε για παράδειγμα στην Ισπανία, δεν πιστεύω ότι οι φίλαθλοι της Ρεάλ χαίρονται όταν η Μπαρτσελόνα πάρει την Ευρωλίγκα ή το αντίστροφο. Έτσι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι οι δικοί μας φίλαθλοι χαίρονται για τα δικά μας τρόπαια και του Παναθηναϊκού για τα δικά τους. Και μάλιστα στενοχωριούνται για το αντίστροφο. Είναι όμως κάτι που είναι μέσα στον αθλητισμό, αρκεί να μην υπερβαίνει τα όρια. Υπάρχουν και οι ουδέτεροι Έλληνες φίλαθλοι που παρακολουθούν το μπάσκετ και σίγουρα θα είναι χαρούμενοι με αυτά που έχουμε καταφέρει.”

Φ.Α.: “Είναι λογικό και ανθρώπινο, όπως τα είπε ο κόουτς, Το ελληνικό μπάσκετ το οποίο αφορά όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα το οποίο το εκτοξεύει στο ανώτατο επίπεδο. Οι 5 από τους 7 δείχνουν το επίπεδο και τη δουλειά που γίνεται τουλάχιστον σε αυτές τις δύο ομάδες τα τελευταία χρόνια και καθένας φυσικά χαίρεται για τις επιτυχίες του”.

-Στη διάρκεια ιδιαίτερα δύσκολων χρόνων για τη χώρα σας, και οι δύο ομάδες ήταν σύμβολα για το τι μπορείτε να καταφέρετε. Πόσο σημαντικό είναι για όλους, ομάδες, φιλάθλους, να δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν σε ένα διεθνές κοινό την Πέμπτη;

Γ.Μ.: “Συμφωνώ μαζί σας, αλλά πιστεύω ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολλοί τομείς που δουλεύουν καλά απλώς δεν προβάλλονται. Υπάρχει μια συνήθεια στην Ελλάδα να προβάλλονται μόνο όσα άσχημα γίνονται, ενώ υπάρχουν και πολλά πράγματα που γίνονται λαλά Ένα από αυτά τα καλά που συμβαίνουν είναι το ελληνικό μπάσκετ να έχει επιτυχίες, να είναι σε υψηλό επίπεδο Νομίζω ότι το να δίνουμε χαρά σε κάποιους ανθρώπους σε μια περίοδο δύσκολη στην καθημερινότητά τους, είναι πολύ σημαντικό”.

Φ.Α.: ” Είναι κοινωνικοπολιτικό το θέμα. Μιλάμε για δύο ομάδες, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε δύο ανθρώπους από τους οποίους έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν το υψηλότερο επίπεδο στις ομάδες τους. Από την άλλη όπως είπε ο κόουτς πολύ σωστά θα πρέπει να προβάλλουμε και πράγματα που έρχονται μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που αφορούν όλους μέσα από το δημόσιο τομέα να αναδείξουμε πράγματα για τα οποία πασχίζουν πολλοί για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...