ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιάννης Αβραμίδης

Μαυρόασπρα… φιλικά πριν τον τελικό

Ο Γιάννης Αβραμίδης γράφει για τα πλέι οφ, για τα ρεκόρ που κυνηγάει ο Δημήτρης Διαμαντίδης και οι συμπαίκτες του αλλά και για τα μεταγραφικά των πρασίνων στα… υστερόγραφα.

Μαυρόασπρα… φιλικά πριν τον τελικό

Στην μάχη (;) των πλέι οφ, οι αναλύσεις για το αγωνιστικό κομμάτι θα αρχίσουν να έχουν μία κάποια βάση και αξία μετά από τα πρώτα… πέντε παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός εύκολα ή δύσκολα, όπως και ο Ολυμπιακός θα βρεθούν στον τελικό και μιας και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να αλλάζει ούτε και του χρόνου (αλλά ούτε και σε πολλά χρόνια ακόμα), καλό θα ήταν να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και να αποκτήσει αξία και όλη αυτή η διαδικασία.

Όχι πως Πανιώνιος και ΠΑΟΚ δεν είναι καλές ομάδες αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από μία νίκη στους επερχόμενους ημιτελικούς. Δεν συζητώ καν για την φάση των προημιτελικών το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ο Παναθηναϊκός έχει να ασχολείται μόνο με το πώς θα δέσει καλύτερα η ομάδα, πως δεν θα καταπονηθούν ακόμα περισσότερο οι μεγάλοι σε ηλικία παίκτες του και πως θα ετοιμαστεί για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, που είναι ικανά να σώσουν σε κάποιο βαθμό την φετινή –γεμάτη προβληματισμό- χρονιά.

Στο παραπάνω πλαίσιο η ενεργοποίηση του Διαμαντάκου, η αλλαγή αγωνιστικής συμπεριφοράς του Παππά, η εκμετάλλευση του Γιάνκοβιτς και τα λιγότερα από 20’ που παίζουν οι 30+ των πρασίνων, είναι θετικά στοιχεία.

Βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως όσο το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει, τόσο όλα τα παραπάνω θα αλλάζουν. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα μιλάμε για πραγματικά μία νέα εικόνα των πρασίνων.

Πολύς λόγος έγινε επίσης για το ότι δεν μπήκε ο Μπατίστ στην Α1 στα πλέι οφ. Ποια πλεί οφ όμως; Ουσιαστικά γιατί δεν επέλεξε ο Αλβέρτης, τον Μπατίστ από κάποιον περιφερειακό ενόψει Ολυμπιακού. Και ο λόγος είναι προφανής. Ο Ολυμπιακός βασίζεται αποκλειστικά στην δημιουργία και την ενέργεια των περιφερειακών του και λιγότερο στα ποσταρίσματα των ψηλών του, όπου πλην του Ντάνστον δεν υπάρχει κανείς. Οπότε σαφώς και επιλέγεις περισσότερα γρήγορα πόδια από βαριά κορμιά.

Τα νούμερα…

Αλλά μιας και οι τελικοί αργούν (καμία εβδομάδα ακόμα), ας πάμε σε στατιστικά θέματα και ρεκόρ τα οποία σπάνια θα διαβάσετε αλλού.

Αρχικά πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό σε αυτό το επίπεδο είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο αρχηγός του τριφυλλιού είναι 7ος συνολικά σε συμμετοχές στην Α1 με 452 ματς και θέλει 10 για να πιάσει τον Κώστα Τσαρτσαρή. Πιο εύκολα ίσως ανέβει μία θέση στους σκόρερ, όπου είναι 6ος με 3962 έναντι 4048 του Νίκου Χατζηβρέττα, με τον Βασίλη Σπανούλη να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 3961 πόντους.

Στα ριμπάουντ, θέλει 78 για να φτάσει τον τρίτο Γιώργο Καράγκουτη που έχει 1838, και 62 αμυντικά για να ανέβει και σε αυτή την ειδική στατιστική κατηγορία (σ.σ. των αμυντικών ριμπάουντ) στην πρώτη θέση. Εκεί που είναι ήδη στις ασίστ με 1797 και στα κλεψίματα με 704. Παράλληλα θέλει τρεις τάπες για να φτάσει τις 208 του Ζουρπένκο που είναι 6ος.

Τα ρεκόρ του δεν σταματάνε εκεί, μιας και είναι 8ος σε εύστοχες ελεύθερες βολές με 988 πίσω από τον… εν ενεργεία Κώστα Χαραλαμπίδη που έχει 991 και μαζί με τον Τζον Κόρφα. Έκτος είναι ο Νίκος Χατζηβρέττας με 1029.

Στα πλέι οφ, στο παιχνίδι της Τρίτης πέρασε τον Μίλαν Τόμιτς και σήμερα θα «πιάσει» τον Γιώργο Σιγάλα στην τέταρτη θέση με 105 ματς. Παράλληλα είναι και τρίτος σκόρερ σε αγώνες πλέι οφ, με 955 πόντους, με τον Αλβέρτη να έχει 1128 και τον Σπανούλη 1033.

Αυτά όσον αφορά τα συνολικά του, γιατί επιμέρους με την φανέλα του Παναθηναϊκού, έχει 2841 πόντους και θέλει άλλους 59 για να γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης που περνάει τους 2900, πίσω από τους Μποντιρόγκα (2948) και φυσικά τον νυν προπονητή του, Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Τον νυν προπονητή του, «κυνηγάει» και ο Λάσμε στα κοψίματα. Ο Γκαμπονέζος έχει 52 και είναι 10ος στους πράσινους μπλοκέρ στην Α1, ενώ ο Αλβέρτης έχει 57. Όγδοος είναι ο Πάτρικ Μπερκ με 64. Ο Λάσμε θέλει άλλα 20 ριμπάουντ για να γίνει ο 16ος παίκτης των πρασίνων με περισσότερα από 300, ενώ θέλει 19 εύστοχα δίποντα για να μπει στην πρώτη εικοσάδα που τώρα «κλείνει» ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 252.

Στα τρίποντα ο Αντώνης Φώτσης με 214 θέλει μόλις ένα ακόμα για να φτάσει στην 3η θέση τον Γιάκα Λάκοβιτς. Πρώτος είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 590 και δεύτερος ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 414. Επτά τρίποντα θέλει και ο Μάικ Μπράμος για να φτάσει τα 100, έναν αριθμό που έχουν περάσει μόλις 17 παίκτες του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας για παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Διαμαντάκος την Τρίτη έγινε ο 136ος παίκτης των πρασίνων που σκοράρει στην Α1, από τους 139 που έχουν αγωνιστεί. Ποιοι δεν έχουν σκοράρει; Αν και ίσως χαλάω ένα καλό κουίζ, αυτοί είναι οι Γιάννης Καραμαλέγκος, Αρτέμης Κούβαρης και ο Πάρης Μαραγκός.

ΥΓ1. Διάβασα για τους Έλληνες που θέλει να φέρει ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με την δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Αρχικά επειδή τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι αρκετά με τις υποδομές, οι καλύτεροι Έλληνες στις ηλικίες τους είναι οι παίκτες που έχει ήδη ο Παναθηναϊκός στο εφηβικό του. Τώρα αν πραγματικά ψάχνετε για ένα νέο αστέρι θα πρέπει να κοιτάξετε προς Νέα Κηφισιά μεριά. Γιάννης Χατζηνικόλας λέγεται το παλικάρι και είναι γεννημένος το 1995 με ύψος 1,96 και παίζει πλέι μέικερ.

ΥΓ2. Σχετικό με το παραπάνω… Αν μαθαίνω πάντως καλά, η πρώτη μεταγραφή Έλληνα είναι ενός πιτσιρικά που πανηγύριζε στo Final Four της Βαρκελώνης για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της καρδιάς του και μετά το… λάθος που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, τώρα είναι καιρός να ντυθεί επιτέλους στα πράσινα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ