ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Από τον Κορυδαλλό… στη Γερμανία

Ο Στέφανος Καπίνο είναι έτοιμος να γίνει κάτοικος Γερμανίας και το panathinaikos24.gr σκιαγραφεί την καριέρα του 20χρονου τερματοφύλακα που έγραψε τη δική (σύντομη είναι η αλήθεια) ιστορία με την πράσινη φανέλα.

Από τον Κορυδαλλό… στη Γερμανία

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Ο 20χρονος τερματοφύλακας αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις φήμες που ήθελαν την μεταγραφή του να «χαλάει». Είχε προηγηθεί ήδη ένα «ναυάγιο» με τη μεταγραφή του στη Σπόρτινγκ Λισαβώνας να ακυρώνεται λόγω μη συμφωνίας του παίκτη με την ομάδα για το χρόνο συμμετοχής του.

Προ των πυλών του… Ολυμπιακού

Παιδί μεταναστών από την Αλβανία, ο Στέφανος Καπίνο ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της γειτονιάς του, Αετό Κορυδαλλού. Ήδη από το 2007 (σε ηλικία 13 ετών) είχε αρχίσει να ξεχωρίσει στα μικρά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά, λόγω των σωματικών του προσόντων, αφού έβλεπε τον κόσμο από 185 εκατοστά.

Ο Ολυμπιακός μέσω του τότε προπονητή των ακαδημιών, Κυριάκου Καραταΐδη, παρακολουθεί τον παίκτη. Ο νεαρός τερματοφύλακας κάνει δύο μήνες προπονήσεις στο Ρέντη, αλλά όταν οι συζητήσεις για την μετακίνηση του παίκτη στο Λιμάνι έφτασαν στο οικονομικό εκεί η μεταγραφή «πάγωσε». Οι Κορυδαλλιώτες είχαν ενημερώσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι «δεν έχουμε πρόβλημα, αρκεί να μας δώσετε ένα συμβολικό ποσό ή μία χορηγία…».

Οι υπεύθυνοι της ομάδας του Κορυδαλλού στρέφονται στον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης δοκιμάζεται στους «πρασίνους» και μετά από εισήγηση του προπονητή τερματοφυλάκων ακαδημιών, Παναγιώτη Αγριογιάννη εντάσσεται στις ακαδημίες. Ο Παναθηναϊκός προσφέρει στην ομάδα του Κορυδαλλού 17.000 ευρώ, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να «χαλάσει» την συμφωνία αλλά ο παίκτης είχε ήδη πάρει την απόφασή του.

kapino 1

Βασικός και αναντικατάστατος

Ξεκίνησε να παίζει ως βασικός στην ομάδα Παίδων του Παναθηναϊκού παρότι ηλικιακά ήταν νεότερος από τους συμπαίκτες του. Με τον Παναθηναϊκό κατακτά τα Χριστούγεννα το πανελλαδικό τουρνουά Παίδων (με τη συμμετοχή Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή κ.α.), καθώς και το πρωτάθλημα Παίδων της ΕΠΣΑ λίγο αργότερα. Παράλληλα, καλείται για πρώτη φορά στην Εθνική Προπαίδων.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος (2008-2009) είναι ακόμα πιο παραγωγική για τον Στέφανο Καπίνο.  Στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Κ18 της Σούπερ Λίγκ είναι ο βασικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, ενώ παίρνει αρκετές ευκαιρίες στην ομάδα των Νέων. Παράλληλα, επιλέγεται ως βασικός και στην Εθνική Παίδων. Αποκορύφωμα, εκείνης της σεζόν το Φάιναλ Φορ του πρωταθλήματος Κ18 στο Καραϊσκάκης,  όπου ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 3-0, με τον ίδιο να είναι με διαφορά ο κορυφαίος γκολκίπερ της διοργάνωσης.

kapino 2

Η πρώτη ομάδα

Οι εμφανίσεις του με τις μικρές ομάδες του Παναθηναϊκού δεν αφήνουν ασυγκίνητο, τον τότε προπονητή της ανδρικής ομάδας, Χενκ Τεν Κάτε που τον καλεί να πάρει μέρος στην προετοιμασία, το καλοκαίρι του 2009. Ο Ολλανδός προπονητής εντυπωσιάζεται και εκθειάζει την εργατικότητά του. Παράλληλα είναι η βασική επιλογή του Χουάν Ραμόν Ρότσα στην ομάδα των ακαδημιών, κάνει προπονήσεις υπό τις οδηγίες του προπονητή τερματοφυλάκων των Ανδρών Βασίλη Αλεξούδη και διακρίνεται με την Εθνική Παίδων στην ενδιάμεση φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ17, όπου μπαίνει στο μπλοκάκι Ευρωπαίων σκάουτερ.

Το καλοκαίρι του 2010, ο Στέφανος Καπίνο ακολούθησε πάλι ένα μέρος της προετοιμασίας της πρώτης ομάδας.Τότε πέφτει στο τραπέζι η σκέψη να προωθηθεί ως τρίτος τερματοφύλακας, πίσω από τους Τζόρβα και Καρνέζη. Τελικά προτιμάται η απόκτηση του Ντάνιελ Φερνάντες, αλλά η μοίρα του έγραφε άλλα για εκείνον. Μετά την παραχώρηση του Πορτογάλου στον Πανσερραϊκό, ο Καπίνο έμεινε ως τρίτος γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και παράλληλα στη ρεβάνς του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, έκανε ντεμπούτο στην 18άδα επίσημου παιχνιδιού.

Το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα

Το καλοκαίρι του 2011 η φημολογία για την αποχώρηση του Αλέξανδρου Τζόρβα φουντώνει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προωθηθεί ο Καπίνο ως τρίτος με βασικό τον Κοτσόλη. Μετά την παραχώρηση του Τζόρβα στην Παλέρμο ο 17χρονος τότε τερματοφύλακας, περνάει από τα γραφεία της ΠΑΕ και υπογράφει νέο συμβόλαιο (αφού αυτό που ίσχυε έληγε το 2012), με ετήσιες απολαβές κοντά στις 30.000 ευρώ.

kapino 3

Τον Σεπτέμβριο του 2011 και στον αγώνα με τον Ατρόμητο, ο Ορέστης Καρνέζης αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα και ο 17χρονος Καπίνο καλείται να τον αντικαταστήσει κάνοντας το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Η πολύ καλή του εμφάνιση, αντιστρόφως ανάλογη, με το νερό της ηλικίας του και την απειρία του, κάνει τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να τον χρησιμοποιήσει σε συνολικά 12 παιχνίδια. Στις 15 Νοεμβρίου 2011 γράφει ιστορία, όντας ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Εθνική Ανδρών στα μεταπολεμικά χρόνια, στο φιλικό με την Ρουμανία, ξεπερνώντας τον Θωμά Μαύρο.

Αποκορύφωμα εκείνης της σεζόν η συμμετοχή του ως βασικού στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο 17χρονος Καπίνο δεν είναι καθόλου «ψαρωμένος» παρά την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού κρατάει σε πολλά περιπτώσει ανέπαφη την εστία του με κορυφαία απόκρουση εκείνη σε πλασέ του Κεβίν Μιραλάς, όταν και διώχνει σε κόρνερ παρά το γεγονός ότι το σώμα του είχε αντίθετη φορά.

Εκείνο το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι του 2012 παίρνει μέρος με την Εθνική στο Euro κάτω των 19 ετών ως βασικό και αναντικατάστατο μέλος. Η ομάδα του Κώστα Τσάνα εντυπωσιάζει και φτάνει μέχρι τον τελικό. Στον μεγάλο αγώνα με αντίπαλο την Ισπανία, ο Καπίνο δεν αγωνίζεται αφού είχε αποβληθεί στον ημιτελικό κόντρα στην Αγγλία. Είχε ήδη μπει όμως στο μάτι μεγάλων Ευρωπαϊκών ομάδων.

Kapino 5

Στον Παναθηναϊκό όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που του έδωσε ευκαιρίες αποχωρεί εν μέσω «εμφυλίου», ενώ εκείνος δεν αγωνίζεται παρά σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, αφού ο Ορέστης Καρνέζης ως βασικός τερματοφύλακας κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις. Στον Παναθηναϊκό όμως φτάνουν προτάσεις για τον παίκτη, που παραμένει όμως, αφού ο Καρνέζης αποχωρεί και λογίζεται για βασικός τερματοφύλακας.

Πρωταγωνιστής στη Νέα Εποχή

Το καλοκαίρι του 2013 τον βρίσκει με την Εθνική ομάδα Νέων στην Τουρκία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με εκείνον βασικό η Εθνική καταφέρνει και προκρίνεται στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου αλλά γνωρίζει οδυνηρό αποκλεισμό από το Ουζμπεκιστάν. Τότε είναι που μεγάλοι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι καταφθάνουν στην Αθήνα με προτάσεις για τον διεθνή τερματοφύλακα. Η απάντηση είναι αρνητική αφού ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να του δώσει το χρίσμα του βασικού στη νέα προσπάθεια που ξεκινάει βασιζόμενος στα δικά του παιδιά. Ο Στέφανος Καπίνο έχει ρόλο βασικού τερματοφύλακα στην ομάδα που τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος (πρώτη στα πλέι οφ), όχι όμως και στο Κύπελλο, εκεί που παίζει ο Στέφανος Κοτσόλης.

kapino 6

Η ανταμοιβή του για την πολύ καλή σεζόν που κάνει είναι η κλήση του στην 30αδα του Φερνάντο Σάντος για την προετοιμασία της Εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ βρίσκεται και στην τελική 23αδα που ταξιδεύει στην Βραζιλία, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Η ιστοσελίδα της FIFA μάλιστα έκανε εκτενές αφιέρωμα στο πρόσωπό του κατατάσσοντάς τον στους παίκτες που αξίζει κάποιος να εστιάσει την προσοχή του.

Ίνδαλμα ο Μπουφόν

Κάθε παιδί όταν ξεκινάει να παίζει ποδόσφαιρο έχει ως πρότυπό του κάποιους παίκτες που προσπαθεί να μοιάσει. Έτσι και ο Στέφανος Καπίνο που ξεκινώντας την καριέρα του είχε ως ίνδαλμά του τον τερματοφύλακα της Εθνικής Ιταλίας Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Το ίδιο είχε υποστηρίξει άλλωστε και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα της UEFA σε σχετική ερώτηση που του έγινε. Όπως τόνισε βέβαια, για εκείνον το πρότυπο του σύγχρονου τερματοφύλακα συναντάται στο πρόσωπο του Μάνουελ Νόιερ.

kapino ethniki

Ο «αδερφός» του Χάρης Μαυρίας

Με τον συμπαίκτη που είχε έρθει πιο κοντά ήταν ο Χάρης Μαυρίας. Μεγαλωμένοι και οι δύο στις εγκαταστάσεις της Παιανίας ανέπτυξαν μια σχέση αξιοζήλευτη που κρατάει στο χρόνο. Θυμίζουμε ότι το πρώτο γκολ που πέτυχε με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα ο Χάρης Μαυρίας το πανηγύρισε πέφτοντας στην αγκαλιά του συμπαίκτη του. Όντας συμπαίκτες και στις μικρές Εθνικές ομάδες ήταν κυριολεκτικά αχώριστοι και τα καλοκαίρια ενώ πολλές φορές απόλαυσαν μαζί τις διακοπές τους στην Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του Μαυρία.

maurias-kapino

Δείγμα της αγάπης που τρέφει ο ένας για τον άλλον, είναι το μπλουζάκι με το οποίο πανηγύρισε ο διεθνής τερματοφύλακας την πρώτη νίκη της Εθνικής Νέων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα «Είσαι μαζί μας αδερφέ Χ.Μ» έγραφε μέσα από την φανέλα του εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον ποδοσφαιριστή που δε μπόρεσε να ταξιδέψει στην Τουρκία λόγω τραυματισμού. Αν και από πέρσι ο Μαύριας είναι κάτοικος Αγγλίας οι δύο παίκτες συνέχισαν να έχουν διαρκή επικοινωνία, ενώ πέρασαν και τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Νιουκάστλ, καθώς ο Χάρης είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις.

καπινο μαυρίας

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.