ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Μπλουμ(ς) και… μέσα (pics, vids)

Αποτελεί το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Αρέσκεται στο να σουτάρει από τα 7 μέτρα… και πίσω. Ο λόγος για τον Γιάνις Μπλουμς, ο οποίος ήρθε για λίγο… αλλά κέρδισε με το σπαθί του, την παραμονή του στο «τριφύλλι» για πολύ περισσότερο.

Μπλουμ(ς) και... μέσα (pics, vids)

Ο Λετονός γκαρντ γεννήθηκε πριν από 32 χρόνια (20/4/82), στο Σάλντους της Λετονίας και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την «πορτοκαλί» μπάλα. Οι παραστάσεις του στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, πολλές, ωστόσο δεν αποτέλεσε ποτέ τον παίκτη από το «πρώτο ράφι».  Στον Παναθηναϊκό ήρθε με συμβόλαιο 1+1 μήνα, για να αντικαταστήσει τον Ντε Μάρκους Νέλσον, ωστόσο έπεισε και με το παραπάνω, με τους «πράσινους» να θέλουν να τον «δέσουν» για δύο χρόνια.

Η αρχή στην ΑΣΚ Μπροτσένι

Σε ηλικία 16 ετών ενσωματώθηκε στην κορυφαία ομάδα της πατρίδας του στην δεκαετία του ’90, ΑΣΚ Μπροτσένι. Στην Μπροτσένι έμεινε μέχρι και το 2003 (από το 2001 είχε μετονομαστεί σε Σκόντο Ρίγα).

Στα δύο χρόνια με τη φανέλα της Σκόντο Ρίγα, ο Μπλουμς αγωνίστηκε δίπλα στους Άντρις Μπίαντρινς, Κρίσταπς Βάλτερς, τον αδερφό του Σάντις Βάλτερς, τον Κάσπαρς Μπέρζινς, σε μία ομάδα που μοναδικό στόχο είχε την ανάδειξη ταλέντων, με υπεύθυνο σε αυτό το κομμάτι τον πατέρα των αδερφών Βάλτερς, θρύλο του Σοβιετικού μπάσκετ, Βάλντιν.

Ο Λεμπρόν και η Πολωνία…

Το καλοκαίρι του 2003 ο Μπλουμς συμμετείχε στο summer league των Καβαλίερς, έχοντας συμπαίκτη τον Λεμπρόν Τζέιμς, ωστόσο συνέχισε την καριέρα του στην Πολωνία με τη φανέλα της Άνβιλόπου, φτάνοντας μέχρι τον τελικό κυπέλλου (ήττα από την Σλασκ με 78-72).

Επιστροφή με… κούπες

Ο Γιάνις Μπλουμς θα επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα στην Λετονία, φορώντας τη φανέλα της Βέντσπιλς, όπου και κατακτά δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Σκοράρει ακατάπαυστα σε πρωτάθλημα και Eurocup, με την Λιέτουβος Ρίτας να εκφράζει το ενδιαφέρον της και να τον αποκτά το καλοκαίρι του 2006. Η κάτοχος του Eurocup την προηγούμενη σεζόν, Λιέτουβος, φτάνει εκ νέου στον τελικό του θεσμού, όπου χάνει από τη Ρεάλ Μαδρίτης αυτή τη φορά.

Ο Μπλουμς δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους της Λιθουανικής ομάδας και ταξιδεύει προς τον επόμενο σταθμό της καριέρας του…

Σειρά η… Νάπολι

Ο Μπλουμς θα πάει στην Ιταλία υπογράφοντας συμβόλαιο με τη Νάπολι, έχοντας  αρκετά καλά ποσοστά, ωστόσο οι άνθρωποι της ομάδας δεν θα τον εμπιστευτούν… αποδεσμεύοντας τον στο τέλος της σεζόν.

Κατσικάρης, Βασιλειάδης και… καθιέρωση

Ο Γιάνις Μπλουμς ήθελε να κάνει ένα restart στην καριέρα του και ο Φώτης Κατσικάρης είχε την οξυδέρκεια να πάρει τον Λετονό, πιστεύοντας σε αυτόν και στις δυνατότητες του.

Ο Μπλουμς υπογράφει διετές συμβόλαιο με τους «Βάσκους», παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ στην καριέρα του.  Συμμετέιχε στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά τη σεζόν, 2011-2012, με την Μπιλμπάο να φτάνει στα play offs της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

blums 2

Στο τέλος της σεζόν έφτασε στους τελικούς της ACB με την Μπιλμπάο, με την Μπαρτσελόνα να κατακτά τον τίτλο με sweep (3-0).

Ο Μπλουμς έμεινε για τέσσερα χρόνια στη «χώρα των Βάσκων», αγαπήθηκε όσο λίγοι και αποτέλεσε έναν παίκτη «κλειδί» στα χέρια του τωρινού Ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδας, Φώτη Κατσικάρη.

Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από την Μπιλμπάο έχοντας κλείσει μια τετραετία γεμάτη από όλες τις απόψεις. Σίγουρα τα καλύτερα και παραγωγικότερα χρόνια στην καριέρα του Μπλουμς.

Λιέτουβος, Πατ Καλάθης και Παναθηναϊκός

Μια σεζόν ακόμα στην Λιθουανία με τη φανέλα της Λιέτουβος, συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και εξαιρετικά ποσοστά για τον Μπλουμς τη σεζόν ’12-’13 και ενώ όλα έδειχναν ότι θα ανανέωνε με τους Λιθουανούς, εκείνος το καλοκαίρι το ’13 αποφάσισε να πάει στο Καζακστάν, όπου έγινε συμπαίκτης του Πατ Καλάθη, στην Αστάνα. Νταμπλ στο Καζακστάν με εξαιρετικά ποσοστά και πάλι για τον Λετονό και… Παναθηναϊκός.

blums 1

Ενώ όλα τα ρεπορτάζ ήθελαν τον Ιβάνοβιτς να καταλήγει στον Κρίσταπ Βάλτερς, την τελευταία στιγμή ο Μαυροβούνιος κόουτς ανέτρεψε τα δεδομένα, φέρνοντας στον Παναθηναϊκό τον Μπλουμς, ως αντικαταστάτη του Νέλσον.

blums 4

Τα σχόλια και οι απόψεις πολλών, αρνητικά. Όμως ο Ιβάνοβιτς κάτι ήξερε. Σκοράρει σε όλα τα ματς με εξαιρετικά ποσοστά, «κρύβοντας» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κενή θέση στα γκαρντ των «πρασίνων», έχοντας πλέον κατακτήσει τις καρδιές όλων των Παναθηναϊκών, εντός και εκτός ομάδας.

Ο αρχηγός της Εθνικής

Ο Γιάνις Μπλουμς είναι ο αρχηγός της Εθνικής Λετονίας, έχοντας συμμετάσχει στα Ευρωμπάσκετ του 2007,2009,2011 και 2013, ενώ συμμετείχε και στα προκριματικά της διοργάνωσης του 2015.

blums 3

Μπλουμς διετίας

Ο Παναθηναϊκός όντας απόλυτα ευχαριστημένος από την παρουσία και προσφορά του Λετονού, τον υπέγραψε για δύο χρόνια. Ο Μπλουμς θα συνεχίζει να βομβαρδίζει τα αντίπαλα καλάθια μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Γιάννης Μιχαλάκης 

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...