ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι γνωστοί σου Άσοι

«Ο πρώτος Ευρωπαίος αστέρας της Ελλάδας»

Η UEFA φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, ένα αφιέρωμα στον παλαίμαχο άσο του Παναθηναϊκού, Αντώνη Αντωνιάδη, με αφορμή την 25η Μαρτίου.

«Ο πρώτος Ευρωπαίος αστέρας της Ελλάδας»

Το ταξίδι του Αντώνη Αντωνιάδη, του πιο αποτελεσματικού σκόρερ της χώρας του,  στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971, με τον Παναθηναϊκό αποτέλεσε σοκ, ανάλογου μεγέθους με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από την Ελλάδα το 2004, αναφέρει το αφιέρωμα.

«Ήμασταν πρωτοπόροι, αντιπροσωπεύοντας το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ελλάδας, απέναντι σε επαγγελματίες. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να καταλάβουμε πλήρως τι είχαμε πετύχει. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι θα συμβεί ξανά, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάτι τέτοιο όσο περνούν τα χρόνια», θυμάται ο μεγάλος σκόρερ των πρασίνων.

antwniadis

Ο Αντωνιάδης πέτυχε 10 τέρματα στο Κύπελλο πρωταθλητριών τη σεζόν 1970-71, κατακτώντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Η τεράστια ικανότητα του να σκοράρει, του χάρισε πέντε «χρυσά» παπούτσια στην Ελλάδα τα έτη 1970, 1972, 1973, 1974 και 1975.

Τα 39 γκολ που σημείωσε τη χρονιά 1971/72 παραμένουν πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ με 16 γκολ σε 26 παιχνίδια Κυπέλλου πρωταθλητριών, ο Αντωνιάδης θεωρείται μακράν ο πιο αποδοτικός Έλληνας επιθετικός στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.

antoniadis+gouemplei

Γνωστός ως ο «ψηλός» με ύψος 1.87, ο Αντωνιάδης αποτέλεσε θανατηφόρο δίδυμο με το Μίμη Δομάζο για την ομάδα του τριφυλλιο, καθώς η συνεργασία τους απέφερε 187 γκολ σε 241 παιχνίδια στην Ελλάδα.

Η πιο μαγική στιγμή για τον παλαίμαχο άσο ήταν το γκολ που πέτυχε στο πρώτο εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στο Γκούντισον Παρκ, κόντρα στην Έβερτον, το οποίο οδήγησε την ομάδα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών, μετά από ισοπαλία 1-1.

ContentSegment_15195734$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

«Θυμάμαι το εξωπραγματικό συναίσθημα να βγαίνεις στο γήπεδο του Γουέμπλει για τον τελικό», αναφέρει ο Αντωνιάδης για τον παιχνίδι με τον Άγιαξ και την ήττα με 2-0. «Δεν το θεωρώ ως ήττα πλέον, αλλά ως ένα αναπόφευκτο ξεκίνημα της παγκόσμιας κυριαρχίας του Άγιαξ», προσθέτει.

Ο Παναθηναϊκός, μπορεί να μην διέθετε τα χαρίσματα του αντιπάλου του, όμως τα κατορθώματα αυτής της ομάδας αξίζει να μνημονεύονται ως κάτι πολύ εντυπωσιακό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ