ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός

Ακόμα μία «μαγική» σεζόν…(vids)

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, ο Παναθηναϊκός γνώριζε την ήττα με 4-0 από την Λίβερπουλ στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ακόμα μία «μαγική» σεζόν...(vids)

Ήταν η σεζόν που οι «πράσινοι» έφτασαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σε μία φανταστική πορεία που σταμάτησε από την μεγάλη Λίβερπουλ εκείνης της εποχής.

Το «τριφύλλι» με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο και με ένα γεμάτο ρόστερ, με παίκτες όπως ο Σαραβάκος, ο Ζάετς και ο Ρότσα, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έφταναν για να αποκλείσουν την αγγλική ομάδα, που εκείνη την περίοδο ήταν και η κορυφαία της Ευρώπης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας θυμηθούμε το πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε με όνειρα την σεζόν 1984-85, μετά το νταμπλ της περασμένης σεζόν, ενώ παράλληλα οι νέες μεταγραφές (Ζάετς, Σαραβάκος) έδιναν άλλο αέρα στην ομάδα.Τα αποτελέσματα φάνηκαν στα πρώτα παιχνίδια εναντίον της Φέγενορντ.

Πρώτο εμπόδιο οι Ολλανδοί

Ο πρώτος γύρος της διοργάνωσης, βρήκε τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν τους Ολλανδούς εκτός έδρας, στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Παναθηναϊκός με μία εκπληκτική εμφάνιση κατάφερε να πάρει το 0-0 και πλέον ήταν στο χέρι του να πάρει και την πρόκριση στην ρεβάνς της Αθήνας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η ομάδα του Γκμοχ υποδεχόταν τους Ολλανδούς στο κατάμεστο από 75 χιλιάδες κόσμο, ΟΑΚΑ. Στο 41′ λεπτό ο Ρότσα εκτέλεσε το κόρνερ και ο Μαυρίδης με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για το «τριφύλλι». Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Ρότσα να σκοράρει για το 2-0 και να δώσει μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα του.

pao

Η Φέγενορντ στο δεύτερο μέρος πίεσε, μείωσε με τον Ρεπ σε 2-1, αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάτι άλλο παρά τις ευκαιρίες που είχε, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πάρει την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.

Παραλίγο σοκ από την Λίνφιλντ

Ο δεύτερος γύρος έφερε ως αντίπαλο του Παναθηναϊκού την Λίνφιλντ από την Βόρειο Ιρλανδία. Οι πράσινοι στο πρώτο ματς το οποίο έγινε στις 24 Οκτωβρίου, βρέθηκαν να χάνουν μόλις στο 19′ με γκολ του Τότεν και ο κόσμος του τριφυλλιού «πάγωσε».

Δύο λεπτά όμως πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Χαραλαμπίδης από την άσπρη βούλα ισοφάρισε και το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες στο 1-1. Ο Παναθηναϊκός ήταν κακός σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά τελικά κατάφερε να επικρατήσει με 2-1, με τον Ταράση δύο λεπτά πριν την λήξη να σκοράρει μετά από εκτέλεση κόρνερ.

30818

Στην ρεβάνς εκτός έδρας, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει από πολύ νωρίς με 3-0 με τα γκολ των Μακ Κάχι στο 6′, του Μάξουελ στο 10′ και του Μακ Κάχι στο 27′. Μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους οι «πράσινοι» είχαν καταφέρει να φέρουν το παιχνίδι στο 3-2, αφού οι Λιβαθηνός και Ρότσα σκόραραν μέσα σε δύο λεπτά. Ο Αντωνίου με κεφαλιά έκανε το τελικό 3-3 και το τριφύλλι πανηγύριζε την πρόκριση στα προημιτελικά.

Το βήμα πριν τα ημιτελικά

Στα προημιτελικά οι πράσινοι έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Γκέτεμποργκ, μιας ομάδας που δύο χρόνια πριν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ουέφα. Το πρώτο παιχνίδι θα γινόταν στην Σουηδία με την θερμοκρασία την ώρα του αγώνα να είναι υπό το μηδέν. Αυτό δεν επηρέασε την ομάδα του Γκμοχ η οποία κατάφερε να φύγει με ένα σπουδαίο διπλό, με σκόρερ τον Δημήτρη Σαραβάκο που ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Δημόπουλος.

Στην ρεβάνς της Αθήνας τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα για τους Σουηδούς. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού γέμισε το Ολυμπιακό Στάδιο και έγινε ο 12ος παίκτης. Το ξεκίνημα ωστόσο δεν ήταν ιδανικό, καθώς ο Νίλσον στο 5ο λεπτό έδωσε το προβάδισμα στην Γκέτεμποργκ. Και πάλι όμως πριν το ημίχρονο οι πράσινοι βρήκαν την λύση, στο πρόσωπο του Δημόπουλου και έτσι τελείωσε τελικά το πρώτο μέρος.

pao1

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός μπαίνει πολύ δυνατά και είναι αυτός που χάνει τις πρώτες ευκαιρίες. Όμως οι Σουηδοί είναι αυτοί που κάνουν την ζημιά παίρνουν προβάδισμα με το γκολ του Χόλμγκρεν. Το σκορ δεν αλλάζει για τα επόμενα λεπτά, μέχρι να έρθει ο Σαραβάκος δώδεκα λεπτά πριν την λήξη για να κερδίσει πέναλτι. Ο ίδιος εκτελεί και φέρνει το σκορ στο 2-2. Το αποτέλεσμα μέχρι και το φινάλε του αγώνα δεν αλλάζει και οι πράσινοι βρίσκονται πλέον στα προημιτελικά, με τον κόσμο στις κερκίδες να κάνει το δικό του «πάρτυ.

Ρας…διατησία

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο «Άνφιλντ» στις 10 Απριλίου για να αντιμετωπίσει μία ομάδα που εκείνα τα χρόνια είναι η κορυφαία της Ευρώπης. Το ξεκίνημα είναι ιδανικό για το τριφύλλι, αλλά μία απόφαση του διαιτητή τα αλλάζει όλα.

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Σαραβάκου η μπάλα φτάνει στα πόδια του Ρότσα και εκείνος με ένα αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκρόμπελαρ. Ο διαιτητής όμως ακυρώνει το γκολ, δίνοντας οφσάιντ στον Δημόπουλο ο οποίος όμως βρίσκεται σε κανονική θέση, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζει και την φάση.

pao2

Από εκείνο το σημείο η Λίβερπουλ είναι καλύτερη και καταφέρνει να μπει μπροστά στο σκορ με τον Γουόρκ να σημειώνει το γκολ στο 35 λεπτό. Ο Παναθηναϊκός μέχρι εκείνο το σημείο «κράταγε», αλλά με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Ρας πετυχαίνει δύο γκολ στα πρώτα πέντε λεπτά.

Και πάλι όμως η διαιτησία σταμάτησε τους πράσινους, στην προσπάθεια να ξαναμπούν στο ματς. Ο Κάιζερ στο 80′ δεν δίνει πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Σαραβάκου και κάπου εκεί το παιχνίδι «τελειώνει». Ο Μπέγκλιν στο 84′ κάνει το 4-0 και η Λίβερπουλ έχει πάρει την πρόκριση από το πρώτη αναμέτρηση.

pao-liverpool

Ο Παναθηναϊκός στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ είχε ως στόχο να κλείσει με μία νίκη την εκπληκτική αυτή πορεία. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, αφού το γκολ του Λόρενσον στο 30′ λεπτό έκρινε και την αναμέτρηση. Ο κόσμος βρέθηκε στο Μαρούσι και χειροκρότησε εκείνη την ομάδα που για ακόμα μία φορά τους έκανε υπερήφανους.

Μάριος Μανιός

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ