ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Ποια επίθεση; Άμυνα!

Το γεγονός πως ο Νίκος Παππάς είναι ένα επιθετικό «υπερόπλο» το οποίο, άπαξ και απασφαλίσει, σκορπίζει… τρόμο στις αντίπαλες άμυνες είναι δεδομένο. Η άμυνα λένε… πως είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του. Είναι όμως έτσι; Ανάλυση του panathinaikos24.gr.

Ποια επίθεση; Άμυνα!

Όχι δεν είναι καθόλου έτσι. Ο Νίκος Παππάς  έχει πλούσιο επιθετικό ταλέντο, αυτό δεν επιδέχεται αμφιβολίας και συζήτησης. Ωστόσο οι εικόνες του από την εφετινή Ευρωλίγκα, στα ματς με σπουδαίους αντιπάλους, δείχνουν και κάτι ακόμα…

Ο Νίκος Παππάς αναμένεται να εξελιχθεί και σε ένα αμυντικό υπερόπλο, δείχνοντας τα δείγματα γραφής του στα ματς με την ΤΣΣΚΑ, ειδικά σε αυτά της Αθήνας.

Πίεση στη μπάλα

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 47.263 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, άπλωσε… δίχτυ γύρω από τον Μίλος Τεόντοσιτς (ειδικά στο game 4), αφήνοντας τον στα ρηχά. Με τρομερή πίεση στη ντρίμπλα του Σέρβου, άμυνα στο όριο του φάουλ αρκετές φορές, ταχύτατη περιστροφή μετά το πρώτο πικ που έπαιρνε ο παίκτης των Ρώσων, είτε από τον Καούν, είτε από τον Χάινς.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που δυσκόλεψε στο κατέβασμα της μπάλας τον Τεόντοσιτς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις του την έκλεψε, η τον καθυστερούσε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση της επίθεση της ομάδας του, τοποθετώντας τα χέρια του σε καίρια σημεία και στο σωστό timing.

Πίεση στο… μυαλό

Ένα ακόμα στοιχείο που διέκρινε τον Παππά, ήταν το γεγονός, πως «χτύπησε», κατόπιν εντολής και του προπονητή του, στο… μυαλό του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος πάρα πολλές φορές μέσα σε ένα ματς, μπορεί να φανερώσει το σύνδρομο «Dr Jekyll & Mr Hude».

Όταν ο Σέρβος παίζει ώριμα, προσφέρει πολλά, όταν του χαλάσεις το μυαλό, γίνεται αυτοκαταστροφικός για την ομάδα του και δεν προσφέρει τα αναμενόμενα.

Ηγετικός χαρακτήρας

Δεν φτάνει να έχεις το ταλέντο και τις προδιαγραφές. Πρέπει να έχεις και τα guts. Και ο Νίκος Παππάς τα έχει. Ο συνδυασμός της ωριμότητας και του άσβεστου πάθους για την επιτυχία, είναι η «μυστική» σύνθεση, που οδηγεί τον γκαρντ του «τριφυλλιού» στο… τιμόνι του «εξάστερου», μέσα στο παρκέ.

«Σπάσε τα νεύρα του αντιπάλου σου, αλλά μείνε ήρεμος εσύ…», μοιάζει να είναι το μότο του Παππά, αλλά και η οδηγία του Ιβάνοβιτς, για να εξουδετερώσει τον βασικό δημιουργό της ΤΣΣΚΑ.

Συγκεκριμένα ο Σέρβος πλην του πρώτου ματς (18 π., 3/3 διπ., 4/5 τριπ., σε 19:57), είχε τα εξής στατιστικά:

Game 2: Σε 20:43, 5 π., 1/1 διπ.,  1/4 διπ., 1 λάθος, 8 ασίστ.

Game 3: Σε 32:12, 12 π.,  1/2 διπ., 2/7 τριπ., 4/4 βολ., 6 λάθη, 9 ασίστ.

Game 4: Σε 17:34, 5 πόντοι, 1/1 διπ., 1/4 τριπ., 4 λάθη, 2 ασίστ.

Οι τελικές πάσες του Σέρβου δεν ήταν λίγες, άλλωστε αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του. Αφενός όμως δεν έπαιζε σε όλο το ματς πάνω του ο Παππάς, αφετέρου, η δυναμική της ΤΣΣΚΑ και τα εξαιρετικά της ποσοστά από τα 6,75, βοηθούν τον δημιουργό να ανεβάσει αυτό το νούμερο. Τηρουμένων των αναλογιών, η άμυνα του Παππά, ειδικά στα ματς του ΟΑΚΑ ήταν εκπληκτική, καθώς στο game 3 το οποίο κέρδισε η ομάδα του Ιβάνοβιτς, ο Σέρβος αναγκάστηκε σε λάθη, που κόστισαν στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού.

Εικόνες από το μέλλον

Στο μυαλό όλων είναι το γεγονός, πως ο άσος των «πράσινων» αποτελεί την επιθετική αιχμή του δόρατος του Παναθηναϊκού, ωστόσο ο ίδιος, έρχεται να αλλάξει άρδην την άποψη πολλών, πως δεν του… αρέσει να παίζει άμυνα.

Στην προημιτελική σειρά, άλλα είδαμε… Σκυλίσια άμυνα, πάθος και τσαμπουκάς, εγωισμός. Η συνέχεια αν είναι ανάλογη, τότε ο Νίκος Παππάς θα χαρίσει στον κόσμο της ομάδας όχι μόνο τρίποντα και εντυπωσιακά καλάθια, αλλά και φοβερές άμυνες, τόσο χαμηλά στο παρκέ, όσο και ψηλά… στη στεφάνη.

Σπανούλης ο επόμενος…

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πλησιάζει… όπως κοντά σχετικά, είναι και οι τελικοί της Α1. Στην πειραιώτικη ομάδα όλα περνούν από τα χέρια του Σπανούλη, ο οποίος μετά το πρώτο πικ, είτε τελειώνει μόνος του από μακριά, είτε πάει στην διείσδυση μέσα στη ρακέτα.

Ο Νίκος Παππάς θα είναι αυτός που όταν θα βρίσκεται μέσα στο παρκέ, θα αναλάβει το μαρκάρισμα του, η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό, από τον ψηλό που θα πέφτει πάνω στον γκαρντ του Ολυμπιακού, μετά το σκριν.

Εν ολίγοις, ο Παππάς θα είναι αυτός που πιέσει στη μπάλα τον Σπανούλη, θα τον τρέξει, θα τον «σημαδέψει» όταν ο Παναθηναϊκός θα επιτίθεται και θα παίξει μαζί του παιχνίδια… μυαλού.

Ο Σπανούλης είναι εκρηκτικότερος στο πρώτο βήμα από τον πρώην συμπαίκτη του, Μίλος Τεόντοσιτς, ωστόσο ο Παππάς έχει την ταχύτητα την οποία αν συνδυάσει με την οξυδέρκεια του και «προβλέπει/διαβάζει» το παιχνίδι του αντιπάλου του, θα μπορέσει να τον σταματήσει.

Πλήρες πακέτο

Εν ολίγοις, ο Νίκος Παππάς δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός επιθετικός, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Η φετινή χρονιά είναι και γι’ αυτόν, αναγνωριστική. Τα βήματα προόδου που έχει κάνει είναι…. άλματα. Έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ένας πλήρης παίκτης, σε άμυνα και επίθεση και θα μένει πια να δουλέψει λίγο παραπάνω στο κομμάτι της δημιουργίας, που και εκεί έχει κάνει αρκετή πρόοδο.

Όχι ο Νίκος Παππάς δεν ξέρει να παίζει μόνο επίθεση και βαριέται να παίζει άμυνα. Ο Νίκος Παππάς θα γίνει ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρώπη. Λίγη υπομονή…

ΥΓ: Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το όνομα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που έχει λοιδορηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Ο Νίκος Παππάς δεν πήρε την εμπιστοσύνη που έπρεπε από τον Αργύρη Πεδουλάκη είναι η αλήθεια.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός όμως τον πιστεύει και πάνω απ΄ όλα, δουλεύει μαζί του κάτι που είναι ηλίου φαεινότερων. Και ως εκ τούτου είναι κάτι που πρέπει να του πιστωθεί.

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.