ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάνος Φραγκουλάκης

Μπορεί να (ξανά)γίνει το θαύμα;

Το ότι ο Ολυμπιακός ξεκινά τους τελικούς από ευνοϊκότερη αφετηρία το ξέραμε. Το ότι ο «Εξάστερος» είναι πληγωμένος και υστερεί σε ποιότητα επίσης το ξέραμε. Το να προβλέψουμε όμως την εξέλιξη της σειράς επειδή ο Παναθηναϊκός ήταν αξιοπρεπής και ανταγωνιστικός ή επειδή τελικά η ποιότητα των ερυθρολεύκων επικράτησε, θα ήταν λάθος. Γράφει ο Πάνος Φραγκουλάκης.

Μπορεί να (ξανά)γίνει το θαύμα;

Και ευτυχώς. Είναι τέτοια η φύση αυτών των αγώνων που πραγματικά κάθε ένας από τους τρεις, τέσσερις ή πέντε που θα γίνουν είναι τελείως διαφορετικός. Οι ειδικές συνθήκες, ο κόσμος, οι απουσίες, η διαιτησία κι ένα σωρό άλλοι παράγοντες μπορούν από μόνοι τους να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση. Κάθε ματς που γίνεται γεννά νέα δεδομένα για το αμέσως επόμενο. Όσοι αναλώνονται σε προβλέψεις – και οι περισσότεροι ξεγράφουν τον «Εξάστερο» – θα την πατήσουν.

Οπωσδήποτε η κοινή λογική «δείχνει» Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες φαίνεται να διαθέτουν περισσότερες λύσεις και όταν τα πράγματα «ζορίζουν» έρχεται ένας Σλούκας, ένας Λοτζέσκι, ένας Αγραβάνης και δίνει ανάσες. Από την άλλη το «τριφύλλι» βαρυγκωμά. Με τον Φώτση να παίζει 38 λεπτά, με τον Λουκά να παίζει σε θέση που δεν θα έπρεπε και με τον Διαμαντίδη να μην αντέχει πια, δύσκολα βάζεις τα λεφτά σου στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα Κούπερ και Μόργκαν, μάλλον είναι εκτός κλίματος και μάλλον δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά. Επιπλέον, οι απουσίες των Γκιστ, Παππά και Μπατίστα είναι καθοριστικές. Εύχομαι να μην αποβούν μοιραίες αλλά στην κρίσιμη ώρα όπου παίζονται όλα, το «τριφύλλι» στερείται τρία βασικότατα όπλα του.

Με αυτούς τους όρους, μπορεί να γίνει το θαύμα; Φυσικά και μπορεί είναι η απάντηση. Πρώτον, ο Παναθηναϊκός του Μανωλόπουλου φαίνεται ότι έχει πλάνο στο παιχνίδι του. Το ότι ο Λουκάς πέτυχε 23 πόντους, όλους κάτω από τη ρακέτα, δείχνει έναν σχεδιασμό και μια λογική στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Οι «σκοτωμένες» επιθέσεις με τον Νέλσον ή τον Σλότερ φαίνεται ότι αποχώρησαν μαζί με τον Ιβάνοβιτς.

Δεύτερον, αν καταφέρουν οι «πράσινοι» να μείνουν συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά στα επόμενα ματς η κατάσταση είναι στα χέρια τους. Όταν είσαι μπροστά με 13 και ξαφνικά βρίσκεσαι στο -5 είναι κυρίως θέμα συγκέντρωσης. Ο Ολυμπιακός ξεκινώντας με 0/13 τρίποντα αρκέστηκε απλά στο να αποφύγει τα λάθη. Έκανε τέσσερα σε όλο ματς, τα σουτ ήρθαν και πήρε το παιχνίδι.

Τρίτον, ο νόμος του ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός με τη βοήθεια του κόσμου του, πρέπει να «παρασυρθεί» στη νίκη. Οι παίκτες μπορούν, ο κόσμος το θέλει και την κρίσιμη ώρα μια φωνή παραπάνω μπορεί να αλλάξει την ιστορία της βραδιάς. Την Τετάρτη το ΟΑΚΑ πρέπει να είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Όποιος ξεγράφει ήδη τον Παναθηναϊκό και δεν πιστεύει στο «θαύμα» φαίνεται ότι δεν παίρνει τα μαθήματα του από την ιστορία. Με την πλάτη στον τοίχο και ενώ η ανατροπή φαντάζει ακατόρθωτη, αν είσαι Παναθηναϊκός, ξέρεις…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ