ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Παντού υπάρχει ένας… μύθος!

Τα περιστατικά της καριέρας του μπορούν να γεμίσουν ένα βιβλίο. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι ένας μύθος του ευρωπαϊκού μπάσκετ... Και αυτό το (s)dna του θέλει να φέρει στον Παναθηναϊκό.

Παντού υπάρχει ένας... μύθος!

Τα μικρά κορίτσια κάθονται γύρω από το τζάκι και περιμένουν τη γιαγιά να τους πει μια ωραία ιστορία. Θα πρέπει να είναι ρομαντική, ευαίσθητη με καλό τέλος και τουλάχιστον έναν πρίγκιπα αναμειγμένο. Στο διπλανό τζάκι κάθονται τα αγόρια και περιμένουν τον παππού. Η δική του ιστορία πρέπει να έχει δράκους, βία και ένα παλικάρι που να τους κερδίζει όλους. Καμιά φορά επιτρέπεται να μπει και το κορίτσι που περιμένει το παλικάρι να το σώσει.

Και τώρα ξεχάστε τα τζάκια, τις φωτιές και τις φανταστικές ιστορίες. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς ή κατά κόσμον Σάσα έχει δεκάδες αληθινά περιστατικά να διηγηθεί. Από εκείνα που κάνουν τους δημοσιογράφους να νιώθουν με μικρά παιδιά που περιμένουν το παραμύθι για να κοιμηθούν. Και είναι οι δικές του ιστορίες που πουλάνε περισσότερο. Ίντριγκα, μίση, αντιπαλότητες, φιλίες και αποδυτήρια μιας εποχής γεμάτης ευρωπαϊκούς θρύλους του μπάσκετ! Η εποχή της Παρτιζάν, της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, του Ντίβατς, του Πέτροβιτς, του Ομπράντοβιτς, του Πάσπαλι, του Ντανίλοβιτς (με τον οποίο είχαν για χρόνια άσβεστο μίσος) και πολλών ακόμα μύθων της πορτοκαλί μπάλας. Αληθινών μύθων.

«Παίζαμε ένα ματς με την Παρτιζάν στο Ζάγκρεμπ και χάσαμε στη δεύτερη παράταση. Ο Ντράζεν που έσφιξε το χέρι πολύ δυνατά και μου είπε: «Μικρέ, αυτό το ματς να το θυμάσαι όταν δε θα είσαι στις κλήσεις της Εθνικής ομάδας. Σπουδαίος παίκτης, ο σπουδαιότερος. Αλλά όχι και άνθρωπος». Ο Ντράζεν Πέτροβιτς αποδείχθηκε αληθής. Στις κλήσεις από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς το 1989, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς απουσίαζε. «Έχω ακόμα τη συνέντευξη του Ντούντα που έλεγε ότι είμαι ο καλύτερος Γιουγκοσλάβος πλέι μέικερ. Κι όμως δεν ήμουν στους 16 που κάλεσε. Απογοητεύτηκα πολύ και την επόμενη χρονιά αποφάσισα να πάω στο στρατό».

Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1967 στο Βελιγράδι. Ο πατέρας του ήταν προπονητής μπάσκετ και το μικρόβιο μπήκε στο δικό dna όταν παρακολούθησε τη μεγάλη Εθνική Γιουγκοσλαβίας το 1978 να κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μανίλα. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να τον παρακολουθεί ο Ερυθρός Αστέρας, καθότι είχε την εποπτεία του σχολείου που φοιτούσε ο Σάσα. Ο Μπόζινταρ Μάλβκοβιτς ήταν ο πρώτος που ξεχώρισε το ταλέντο του, όμως μερικά χρόνια μετά ο Τζόρτζεβιτς βρέθηκε στην αγαπημένη του Παρτιζάν. Χάρη στην παρέμβαση του Βλάντα Ντραγκουντίνοβιτς εντάχθηκε στην ομάδα το 1983 και πρώτο του είδωλο ήταν ο συμπαίκτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

«Μπήκα στα αποδυτήρια και είπα «γεια σας, είμαι ο Σάσα. Δεν χρειάζεται να μου πείτε τα ονόματά σας, γιατί σας ξέρω όλους από την κερκίδα που ήμουν τόσο καιρό»». Ο Τζόρτζεβιτς θα είχε πλέον όλα τα εφόδια για να εξελίξει το ταλέντο του. Δεν ήταν αξίωμα εκείνη την εποχή το κλειστό γυμναστήριο και είναι ενδεικτικό πως μερικούς χειμώνες προπονούταν μόνο αφού εκείνος και οι συμπαίκτες του άδειαζαν το γήπεδο από το χιόνι και το νερό. Οι μεγάλοι και κυρίως ο Μπόμπαν Πέτροβιτς τον πήραν από κοντά, όπως αργότερα θα έκανε εκείνος με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Ζόραν Σλάβνιτς θα ήταν ο πρώτος προπονητής που θα του έδινε την ευκαιρία να παίξει.

Διαβάστε το υπόλοιπο αφιέρωμα του sdna.gr στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, που όπως σας αποκάλυψε το panathinaikos24.gr είναι κοντά στο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του “τριφυλλιού”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...