ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Κορυφαίος ηγέτης, πιστός στρατιώτης… (Pics,vids)

Ότι και να πει κανείς για τον Δημήτρη Διαμαντίδη είναι λίγο...Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό, ηγέτης και συνάμα στρατιώτης, έχει αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το panathinaikos24.gr υποκλίνεται στον τεράστιο 3D!

Κορυφαίος ηγέτης, πιστός στρατιώτης... (Pics,vids)

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες που έχουν περάσει όχι μόνο από το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο μπάσκετ. Η μπασκετική του ευφυΐα σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά τον τοποθέτησαν στην μπασκετική ελίτ. Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα τον ηγέτη της «πράσινης» αυτοκρατορίας.

Το panathinaikos24.gr, με αφορμή την εκδήλωση “Honouring our Legacy”, γράφει  για τον κορυφαίο των κορυφαίων, με τις λέξεις να είναι φτωχές, για να περιγράψουν το μεγαλείο του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Τα πρώτα βήματα στον Ηρακλή

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης  στα 19 του χρόνια μετακόμισε από την Καστοριά στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή. Τα πράγματα στην αρχή ήταν δύσκολα για τον νεαρό τότε μπασκετμπολίστα καθώς έμενε σ’ ένα μικρό διαμέρισμα απέναντι από το Στρατοδικείο, στην οδό Καυταντζόγλου. Στο γήπεδο πήγαινε περπατώντας ή με συμπαίκτες του, αφού δεν είχε καν δίπλωμα.

NewSports          14/10/2001 HPAK¤Hª - ¦AO.

Στον Ηρακλή έπαιξε μέχρι το 2004 και βοήθησε την ομάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές. Πιο συγκεκριμένα τo 2003 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τους Διαμαντίδη και Κακιούζη να παλεύουν απέναντι σε όλους και σε όλα.

Έτσι λοιπόν το 2004 ,μετά από επιμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι «πράσινοι» έκαναν δικό τους τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

«Πράσινος» ηγέτης στα πάντα

To 2004 λοιπόν ο Δημήτρης Διαμαντίδης  αποκτήθηκε από το «τριφύλλι». Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό είναι ο ηγέτης της ομάδας. Από την πρώτη στιγμή ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είδε στα μάτια τον άνθρωπο που θα έκανε την διαφορά και θα έφερνε μεγάλες επιτυχίες στο Σύλλογο. Και δικαιώθηκε.. ο «3D», όπως τον αποκαλούν πολλοί, ήταν πρωταγωνιστής στις περισσότερες ένδοξες μέρες της «πράσινης αυτοκρατορίας».

 panathinaikos24.gr

Το πρώτο του νταμπλ

Την πρώτη του χρονιά με το «τριφύλλι» στο στήθος (2004-2005) όχι μόνο βοήθησε τους «πράσινους» να κατακτήσουν το πρωτάθλημα αλλά ήταν και μέσα στην καλύτερη πεντάδα. Την ίδια χρονιά βέβαια κατέκτησε και το πρώτο του Κύπελλο.

panathinaikos24.gr

Έτσι όλα έδειχναν ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε κάνει τη σωστή επιλογή . Ο Διαμαντίδης δεν σταματούσε λεπτό να δουλεύει ακόμα και στα ρεπό του, γεγονός που εντυπωσίαζε άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Τα πήρε μόνος του!

Και τις επόμενες χρονιές ο «Μητσάρας» ήταν από τους MVP του Πρωταθλήματος καθώς βοηθούσε τα μέγιστα. Η επόμενη μεγάλη στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση της πρώτης Euroleague το 2007 με την «πράσινη» φανέλα. Ο Διαμαντίδης πραγματοποίησε μια πολύ καλή χρονιά καθώς ανακηρύχθηκε καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη. Η παρουσία του καταλυτική και στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μιας και πέτυχε 15 πόντους.

panathinaikos24.gr

Επίσης, εκείνη την χρονιά κανείς δεν θα ξεχάσει την «μεγαλοπρεπή» τάπα στον Άκερ αλλά και το καλάθι λίγο πριν την λήξη του 3ου τελικού που έδωσε τη νίκη και ουσιαστικά το πρωτάθλημα στο «τριφύλλι».

Mvp του τελικού

Το 2009 ήταν άλλη μία «μαγική» χρονιά για τον Διαμαντίδη. Κατέκτησε το Κύπελλο με τους «πράσινους» και αναδείχθηκε και MVP του τελικού με τον Ολυμπιακό πετυχαίνοντας 16 πόντους και έχοντας καταλυτική παρουσία σε άμυνα και επίθεση. Στην Euroleague η παρουσία του ήταν αξιοθαύμαστη και βοήθησε τους «πράσινους» να «ράψουν» άλλο ένα αστέρι στην φανέλα.

Άλλο ένα αστέρι με τον αρχηγό του!

Η σεζόν 2010-11 δεν πήγαινε καλά για τους «πράσινους» ούτε κατ’ επέκταση για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Η συγκεκριμένη ομάδα αμφισβητήθηκε αρκετά αλλά στο τέλος κατέκτησε άλλο ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο «3D» ήταν καταλυτικός στον τελικό απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ πετυχαίνοντας 16 πόντους. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε για δεύτερη φορά MVP ενός φάιναλ φορ Ευρωλίγκας.

panathinaikos24.gr

Πάλι το «πήρε» στις πλάτες του!

Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2011-2012 αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου. Το παιχνίδι ήταν πολύ αμφίρροπο καθώς στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε πάρει μία μεγάλη διαφορά ενώ στο δεύτερο έγινε το αντίθετο. Τελικά οι «πράσινοι» κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να πετυχαίνει την καθοριστική βολή που έδωσε την κούπα στο «τριφύλλι».

13 πόντους σε 75 δευτερόλεπτα μόνο εσύ!

Σε ποιον να το πεις και ποιος να σε πιστέψει;  Ο Δημήτρης Διαμαντίδης όμως το κατάφερε αυτό. Οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν εντός έδρας την Ολύμπια Λιουμπιάνας. στις 9/12/10 και η βραδιά δεν κυλούσε με τον καλύτερο τρόπο. 75 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πίσω στο με 71-66 και όλα φαινόντουσαν πάρα πολύ δύσκολα. Στο σημείο εκείνο όμως ο Δημήτρης Διαμαντίδης με ένα φανταστικό κρεσέντο (13 πόντων) έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και ουσιαστικά έδωσε τη…νίκη στο «τριφύλλι».

 Το κεφάλαιο Εθνική!

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο το 2001 στους Μεσογειακούς Αγώνες σε ηλικία 21 ετών. Ήταν το 2003 στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Μέλος της εθνικής το 2004 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την επόμενη χρονιά στο Ευρωμπάσκετ που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, συνέβαλλε τα μέγιστα στη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για δεύτερη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, όταν στον ημιτελικό, το σκορ ήταν 64-66 υπέρ των Γάλλων και με τρίποντο 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έστειλε την Εθνική στον τελικό. Το τρίποντο αυτό έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο λόγω της σημασίας του, αλλά κυρίως εξαιτίας της περιγραφής του Βασίλη Σκουντή.

Το 2006 ήταν ένας από τους συντελεστές της τεράστιας επιτυχίας της Ελλάδας που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ. Η Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία ομάδα που κέρδισε τις ΗΠΑ. Συμμετείχε επίσης στο Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Ισπανία, καθώς και στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο όπου η Ελλάδα τερμάτισε πέμπτη.

panathinaikos24.gr

Το Μάιο του 2011, σε συνέντευξή του στην ελληνική κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε την απόφασή του να αποσυρθεί οριστικά από την Εθνική Ομάδα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις των αγώνων υψηλού επιπέδου για την επόμενη τριετία.

Εκεί που του αρμόζει

Είναι γεγονός ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές προσωπικότητες που έχει περάσει ποτέ από το «τριφύλλι». Για το λόγο αυτό και την Τετάρτη θα βραβευτεί  μαζί με τους υπόλοιπους «πράσινους» θρύλους.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.