ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Η Λεωφόρος και το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού

Πέρα απ’ ο, τιδήποτε αγωνιστικό, το θέμα της ολικής ανακαίνισης της Λεωφόρου είναι το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό. Χρειάζεται, όμως, κάτι μεγαλύτερο για τον «Σύλλογο Μεγάλο». Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Η Λεωφόρος και το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού

Συγκρίσεις

Ο βασικός σου αντίπαλος, ο Ολυμπιακός, έχει το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα. Κάντε λίγο εικόνα το εξής: Ερχεται στην Ελλάδα ένας ξένος ποδοσφαιριστής για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Αγωνίζεται στη Λεωφόρο, μπαίνει στα αποδυτήρια, στους χώρους κλπ. Και στο ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» πηγαίνει στο «Γ. Καραϊσκάκης», έχοντας καταλάβει, πια, ότι ο Ολυμπιακός είναι ο «αιώνιος» αντίπαλος του «τριφυλλιού». Τι θα πει αυτός ο ποδοσφαιριστής; Τι θα σκεφτεί; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές…

Η ΑΕΚ είναι στην τελική ευθεία για να έχει αυτή, πλέον, το πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας, ενώ ο ΠΑΟΚ ψάχνει να βρει άκρη με τις εκτάσεις για να χτίσει κι αυτός ένα μοντέρνο στάδιο. Για τον Παναθηναϊκό, αυτό τον τεράστιο σύλλογο, ένα τέτοιο σενάριο είναι όχι μόνο μακρινό, αλλά και σχεδόν απίθανο.

«Κορμοράνοι» (και βωβοκτίρια)

Ας είναι καλά οι υπεύθυνοι της τότε «ομηρίας» από τον Βωβό στο θέμα της «διπλής ανάπλασης», που τα έκαναν «μούσκεμα» και μείναμε στις… μπουλντόζες και στα «βάλε μπρος αφεντικό» του Νικήτα Κακλαμάνη. Τα έχουμε ξαναγράψει. Για το «μπλοκάρισμα» του Βοτανικού κανένα ΣτΕ και κανένας «γραφικός», επικαλούμενος κορμοράνους, δεν φταίει. Φταίει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο Παναθηναϊκός που χειρίστηκε λάθος το θέμα και δεσμεύτηκε από τον Βωβό. Θυμίζω ότι στη δεύτερη απόφαση το συμβούλιο της επικρατείας έλεγε ότι μπορεί να γίνει και το γήπεδο και το εμπορικό, αρκεί ο συντελεστής δόμησης στα… βωβοκτίρια, να είναι μικρότερος. Δεν έγινε ποτέ. Διότι πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν συνέφερε την ήδη χρεοκοπημένη εταιρεία του Βωβού.

Οραμα

Στο σήμερα, τώρα. Σε έναν τελείως διαφορετικό Παναθηναϊκό από εκείνον της… εποχής Βοτανικού και με διαφορετικές προτεραιότητες, το γηπεδικό αποτελεί, δυστυχώς, ένα όνειρο θερινής νυκτός. Το να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση θεωρείται απίθανο, εκτός κι αν βρεθεί κάποια «φόρμουλα» και φυσικά λεφτά. Το να δημιουργηθεί μια «Παναθηναϊκή Πολιτεία» στο ΟΑΚΑ, δεν είναι απίθανο, πιστέψτε με, αλλά μελέτη για τέτοιο πρότζεκτ δεν υπάρχει. Που καταλήγουμε; Οραμα και πλάνο για γήπεδο την τωρινή εποχή δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι κάτι λυπηρό, μα η απόλυτη πραγματικότητα.

Λεωφόρος

Η ολική ανακαίνιση της Λεωφόρου είναι κάτι που θα γίνει και όπως θα διαβάσατε τις τελευταίες μέρες τον Μάιο θα αρχίσουν τα έργα. Το «Απόστολος Νικολαϊδης», το πλέον ιστορικό γήπεδο της χώρας, μα και απαρχαιωμένο, θα αλλάξει. Θα μεγαλώσει (22.000 θέσεις), θα γίνει πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο όμορφο εσωτερικά και εξωτερικά. Σημαντική είδηση. Και για ουσιαστικούς και για ψυχολογικούς λόγους. Με άλλη διάθεση θα πάει ο κόσμος της ομάδας στο γήπεδο. Δεν το συζητά κανείς αυτό.

Προοπτική

Σπουδαίο, λοιπόν, και ευχάριστο αυτό που κάνει η διοίκηση του «τριφυλλιού», κίνηση για την οποία θα μιλήσει αναλυτικά ο Γιάννης Αλαφούζος τον επόμενο μήνα. Εκτός αυτού, όμως, θα πρέπει στη συνέχεια να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού. Θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να μάθουμε, επιτέλους, αν πρόκειται να υπάρξει προοπτική για ένα νέο, σύγχρονο, σε ευρωπαϊκά πρότυπα γήπεδο για τον «Σύλλογο Μεγάλο». Καλή η ολική ανακαίνιση της Λεωφόρου και θα αλλάξει πολλά. Δεν αρκεί, όμως, κάτι τέτοιο για τον Παναθηναϊκό και αυτό το γνωρίζουν όλοι εντός και εκτός ομάδας…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ