ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Βάντσικ: «Το αίμα μου είναι πράσινο…»

Ο Γιόζεφ Βάντσικ, μίλησε για την αιώνια… αγάπη του, τον Παναθηναϊκό, εξέφρασε το παράπονό του και γύρισε το χρόνο πίσω, στις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του τριφυλλιού.

Βάντσικ: «Το αίμα μου είναι πράσινο…»

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιόζεφ Βάντσικ στον «Sport24Radio 103,3»:

Για τον Χιώτη με τον οποίο συνεργάζεται στα Τρίκαλα:

«Μακάρι να ήταν όλοι επαγγελματίες όπως αυτός. Αντέχει και θα αντέχει για καιρό. Κάνει προπονήσεις καθημερινά και προσέχει τον εαυτό του».

Πως αντιδρούσε κατά την διάρκεια των αγώνων:

«Φώναζα κατά την διάρκεια των αγώνων στους συμπαίκτες μου για καλό όμως, όχι για κακό. Αυτός που δεν με άκουγε ήταν ο Καλιτζάκης, με τον οποίο ρίχναμε κάτι… μπινελίκια κατά την διάρκεια των αγώνων».

Αν έχει μετανιώσει για κάτι στην καριέρα του:

«Η καριέρα μου πήγε καλά. Αρχικά Ρουχ Χορζόφ και μετά στη Γκόρνικ που ήταν η ομάδα της καρδιάς μου. Μετά ήρθα στον Παναθηναϊκό όπου ήταν τα φανταστικά μου χρόνια. Μετά έκανα λάθος που επέλεξα τον Απόλλωνα, ενώ είχα προτάσεις από τον ΠΑΟΚ, τον Ηρακλή και στη συνέχεια μου έκανε πρόταση και ο Ιωνικός».

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 71.282 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για τους αγώνες με τον Ολυμπιακό:

«Έχω κάνει πολλά καλά παιχνίδια στο Γ. Καραϊσκάκης και μπορώ να πω ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού με εκτιμούν για την συμπεριφορά μου».

Για το γεγονός ότι δεν διαμαρτυρόταν για την διαιτησία:

«Αν είσαι δυνατός δεν ψάχνεις δικαιολογίες στους αγώνες, αν είσαι δυνατός το ξεπερνάς και βγαίνεις μπροστά».

Το πιο δύσκολο γήπεδο που αγωνίστηκε:

«Μου άρεσε να αγωνίζομαι σε γήπεδα που είχαν κόσμο. Δεν μου άρεσε όταν πήγαινα σε γήπεδο με 500 άτομα και άκουγα τις βλακείες που έλεγαν. Στο Καραϊσκάκης, στη Τούμπα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο Χαριλάου έμπαινα στο γήπεδο και ήμουν έτοιμος».

Για τον Καζιμιέρσκι:

«Στην Πολωνία πήγε καλά και όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό πήγε στο Βέλγιο και έκανε καλή καριέρα».

Για την κριτική που δέχθηκε ο ίδιος στην Ελλάδα:

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα υπήρχε διάστημα που έγραφαν ότι τελείωσαν τα ψωμιά μου, όμως εκείνη την περίοδο είχα στον Παναθηναϊκό έναν προπονητή που ήταν πραγματικός κύριος. Με φώναξε ο κ. Όσιμ και μου είπε είσαι ο καλύτερος τερματοφύλακας και θα συνεχίσεις να παίζεις. Με βοήθησε να αποκτήσω ψυχολογία».

Ποιον θεωρεί αυτή τη στιγμή καλύτερο τερματοφύλακα στην Ελλάδα:

«Ο Ρομπέρτο μου αρέσει, γεμίζει την εστία και η ομάδα έχει σιγουριά».

Αν διάλεγε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του:

«Ιρλανδία – Πολωνία στο Δουβλίνο, 0-0, δεν έμπαινε τίποτα».

Για το 0-1 του Παναθηναϊκού με την Πόρτο:

«Σε εκείνο τον αγώνα… κοιμήθηκε ο Θεός (σ.σ. Γέλια). Σοβαρά τώρα, είχαμε καλή ομάδα, δυνατό σύνολο και είχαμε θετικά αποτελέσματα».

Για την προετοιμασία που κάνει ο τερματοφύλακας πριν από κάθε αγώνα:

«Για εμένα ο αγώνας αρχίζει στα αποδυτήρια. Στο μυαλό μου είχα μόνο την σκέψη να πιάσω την μπάλα και να είμαι σε ετοιμότητα. Δεν έκανα ιδιαίτερη προθέρμανση στο γήπεδο. Το θέμα δεν είναι να κάνεις 10 αποκρούσεις σε 90 λεπτά, οι μεγάλες ομάδες σε χρειάζονται σε 1-2 φάσεις όπου θα πρέπει να κρατήσεις το μηδέν. Η Ελλάδα έχει καλούς τερματοφύλακες αλλά δεν τους δίνουν ευκαιρία. Εμένα με πήραν για να κάνω την διαφορά. Όταν υπέγραψα με τον Παναθηναϊκό ρώτησα τον κ. Βαρδινογιάννη «γιατί με πήρες;» και τότε άνοιξε ένα συρτάρι και μου έδειξε όλες τις κασέτες που είχε δει».

Αν υπάρχουν νεαρά παιδιά στην Ελλάδα που μπορούν να γίνουν καλοί τερματοφύλακες:

«Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο που μπορούν να γίνουν καλοί τερματοφύλακες, αλλά στα 16-17 χάνονται γιατί διαβάζουν, έχουν σχολείο και αφήνουν τις προπονήσεις. Στα Τρίκαλα που είμαι τώρα υπάρχει ο Χιώτης και δύο ταλέντα, οι Βουτσελάς και Γιδόπουλος. Ένα χρόνο που είμαι εκεί νομίζω ότι έκαναν βήματα προόδου, μαζί με την βοήθεια του Χιώτη. Τα δύο παιδιά με έχουν σαν μεγάλο αδελφό, συζητάμε και για προσωπικά θέματα».

Για τον Στιλ:

«Όλα τα χρόνια που ήμουν στην Παιανία δούλεψα με τον κ. Οικονομόπουλο πολύ καλά. Είχα καλή σχέση με τους Νικοπολίδη, Χαλκιά και Τζόρβα. Τώρα δεν ξέρω πως δουλεύουν στις προπονήσεις. Στην αρχή έδειχνε να έχει προοπτικές αλλά δεν έχει σταθερότητα. Αρχικά μπορεί να κάνει 1-2 καλές επεμβάσεις αλλά μετά κάνει λάθος, ίσως θέλει δουλειά στις εξόδους. Η σωστή δουλειά πρέπει να αρχίσει από τις ακαδημίες, ο Παναθηναϊκός έχει καλούς νεαρούς τερματοφύλακες αλλά μετά χάνονται. Θυμάμαι ο Χαλκιάς πήγε στον Απόλλωνα και γύρισε έτοιμος».

Για τον Νικοπολίδη:

«Νομίζω ότι δίπλα μου έμαθε κάτι. Μίλαγα με τον Αντώνη, κάποια στιγμή νόμιζε ότι ήταν αδικημένος. Τόσα χρόνια που δεν αγωνιζόταν είχε υπομονή και δούλεψε».

Για τον Καπίνο:

«Τώρα δουλεύει με τον Ρομπέρτο. Μαθαίνει από ένα καλύτερο τερματοφύλακα. Στις προπονήσεις πρέπει να δείξει περισσότερα για να φθάσει στο επίπεδο. Αν έχει σωστή νοοτροπία μπορεί να γίνει πρώτος τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό και την Εθνική. Αν δεν είσαι εγωιστής, μπορείς να μάθεις από τους καλούς τερματοφύλακες».

Για τον Μπάρκα:

«Πολύ καλά προσόντα και δείχνει να είναι ήρεμος όταν αγωνίζεται».

Ποιοι ήταν οι τρεις επιθετικοί που φοβόταν:

«Ο Βαζέχα ευτυχώς ήταν συμπαίκτης. Ο Σαραβάκος όταν τον είχα αντίπαλο, όπως και ο Ντέμης (σ.σ. Νικολαΐδης)».

Τι πρέπει να κάνει ένας τερματοφύλακας όταν δέχεται εύκολο γκολ:

«Πρέπει ο παίκτης να έχει δυνατό χαρακτήρα και να μην το βάζει κάτω. Είναι λάθος να πηγαίνεις και να του λες «τι γκολ έφαγες». Το σωστό είναι να πας και να του πεις «αυτά συμβαίνουν, προχωράμε», να τον βοηθήσεις».

Αν μπορεί ο Καπίνο να διαδεχθεί τον Ρομπέρτο:

«Στον Ολυμπιακό ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αν θεωρούν ότι μπορούν να «χτίσουν» πάνω του γιατί να μην του δώσουν ευκαιρία;».

Τι στυλ τερματοφυλάκων πρέπει να έχει μια ομάδα:

«Πρέπει να έχει ένα top τερματοφύλακα και ο δεύτερος να είναι λίγο κατώτερος με την προοπτική να φθάσει τον πρώτο».

Αν έχει κάποιο παράπονο από τον Παναθηναϊκό:

«Τον Παναθηναϊκό τον έχω στη καρδιά, δεν έχω κόκκινο αίμα, έχω… πράσινο. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης. Είμαι πικραμένος, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Κάποια στιγμή υπήρχε η προοπτική να δουλέψω στον Παναθηναϊκό, όμως ένας υπάλληλος μου ζήτησε… βιογραφικό και σηκώθηκα και έφυγα».

Γιατί επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του:

«Ο κόσμος με αντιμετώπιζε με πολύ ζεστό τρόπο, όπως και την οικογένεια μου. Είμαι 26 χρόνια στην Ελλάδα και για μένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Εκτιμώ τους Έλληνες, την χώρα και το γεγονός ότι… τρώω ψωμί εδώ. Γιατί να φύγω;».

Ποιον Έλληνα τερματοφύλακα θα διάλεγε για τον Παναθηναϊκό:

«Έχει τον Στιλ που είναι καλός τερματοφύλακας και πρέπει να φροντίσει τα ταλέντα από τις ακαδημίες που ακολουθούν. Ας βάλουν δίπλα στον Στιλ δύο νεαρούς από τον σύλλογο που θα πάρουν ευκαιρίες».

Για τον Διούδη:

«Ο Διούδης δεν βγήκε από την ακαδημία του Παναθηναϊκού; Γιατί χάθηκε; Πρέπει να τους αξιοποιούμε αυτούς τους παίκτες και να τους έχουμε σε ετοιμότητα».

Για τον Ανέστη:

«Ο Ανέστης φέτος έδωσε αρκετούς βαθμούς στην ΑΕΚ, είναι καλός τερματοφύλακας και είναι καλή λύση για την ΑΕΚ».

Για τις σχέσεις που είχαν οι παίκτες των «αιωνίων» όταν αγωνιζόταν:

«Τα παιδιά ήμασταν φίλοι, κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί να ρίχναμε… μπινελίκια, όμως στα αποδυτήρια πηγαίναμε αγκαλιασμένοι και μετά βγαίναμε μαζί για καφέ».

Για την αναμέτρηση με τη Ναντ το ’96:

«Εγώ δεν είχα πρόβλημα με το χιονισμένο γήπεδο, στη Πολωνία είχα παίξει πολλά τέτοια παιχνίδια. Όταν είσαι σε καλή φόρμα δεν κοιτάς το γήπεδο αλλά να παίξεις μπάλα. Θυμάμαι ότι έβλεπα σε εκείνο τον αγώνα 500 φίλους του Παναθηναϊκού να είναι ημίγυμνοι και έλεγα κοίτα τους τρελούς».

Για τον Βαζέχα και το ενδεχόμενο να αναλάβει εκ νέου κάποια ομάδα:

«Έχει όλα τα διπλώματα της UEFA. Μακάρι να βρει δουλειά σαν προπονητής στην Ελλάδα και να δείξει τις ικανότητες του».

Αν θα πήγαινε στον Ολυμπιακό σε ενδεχόμενη πρόταση συνεργασίας:

«Δεν θα πήγαινα, αυτή την περίοδο είμαι καλά εκεί που βρίσκομαι και μου αρέσει αυτό που κάνω».

Στο ερώτημα Κασίγιας ή Μπουφόν απάντησε αμέσως: 

«Μπουφόν».

Πως βιώνει ένας τερματοφύλακας το γεγονός ότι μένει για μεγάλο διάστημα στον πάγκο μέχρι να πάρει την ευκαιρία του:

«Θέλει υπομονή και να έχει κίνητρο να μάθει από αυτόν που είναι βασικός για να βελτιωθεί και να τον φτάσει».

Για τον αγώνα με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ:

«Θυμάμαι ότι μόλις έβαλε το γκολ ο Βαζέχα πήγε ο Κολιτσιδάκης στον Φαν Χάαλ και του είπε σκίσε το μπλοκάκι».

Ο καλύτερος αμυντικός με τον οποίο συνεργάστηκε:

«Είχα πάντα καλούς αμυντικούς, ωστόσο με τον Καλιτζάκη ένιωθα σιγουριά. Βέβαια όταν ήταν στο δεύτερο δοκάρι πήγαινα εγώ στο πρώτο, όταν ήταν στο πρώτο δοκάρι έλεγα ή θα την διώξει την μπάλα ή θα βάλει αυτογκόλ (σ.σ. Γέλια)».

Για τις προοπτικές της Πολωνίας στο Euro:

«Αν ο Λεβαντόφσκι και ο Μίλικ δεν είναι σε καλή ημέρα, είμαστε… νεκροί. Στα προκριματικά η ομάδα ήταν φοβερή, όμως στα πρόσφατα φιλικά δεν είναι καλή. Έχουμε δύσκολο γκρουπ με Γερμανία, Ιρλανδία και Ουκρανία».

Ποιες ομάδες θα διεκδικήσουν το Euro:

«Γαλλία, Ισπανία και Αγγλία».

Πως βλέπει τον Παναθηναϊκό από εδώ και πέρα:

«Είναι λογικό να είναι σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά αν συνεχίσει έτσι ο Παναθηναϊκός σε λίγο δεν θα έχει Έλληνα, γιατί παίρνει αρκετούς κοινοτικούς και ξένους. Προσωπικά, θεωρώ ότι μια ομάδα πρέπει να παίρνει ξένους που θα σε ανεβάσουν επίπεδο. Αρχικά, με τον Αναστασίου έδειξε να κάνει καλές επιλογές, στη συνέχεια όμως οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν και ουσιαστικά τώρα αρχίζει από το μηδέν».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...