ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Πόιντ… σέντερ

Πέρσι ο Γιάννης Μπουρούσης επηρέαζε το παιχνίδι της Λαμποράλ με πολλούς περισσότερους τρόπους από οποιονδήποτε άλλο παίκτη που δεν θεωρείτοMEGAstar στην ιστορία του θεσμού.

Πόιντ… σέντερ

Μάζεψε τα ριμπάουντ, σκόραρε τα τριποντάκια του, γνώρισε την αποθέωση (ποιος να περίμενε κάτι τέτοιο ζώντας έντονα τις καταστάσεις του 2009) ο Γιάννης Μπουρούσης στα φιλικά του ΟΑΚΑ με τον Καρδιτσιώτη να υπόσχεται καλύτερες μέρες στα επίσημα.

Με τέτοιο στυλ ψηλού δεν έχει συνεργαστεί ο Αργύρης Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό, Νίκολς, Σίνγκλετον, Γκιστ πλησιάζουν περισσότερο τα γούστα του σε αθλητικότητα, ενέργεια. Ο Έλληνας σέντερ σίγουρα δεν έχει την σβελτάδα των Αμερικανών αλλά η παραμονή του στο εξωτερικό τον βελτίωσε σε πολλούς τομείς (ποστ παιχνίδι, πάσα), γι αυτό το κασέ του εκτοξεύτηκε. Ο 33χρονος παίκτης με τον Περάσοβιτς έκανε τα παιχνίδια της ζωής του, αφού ο κόουτς τον έκανε βασικό σημείο αναφοράς στη δημιουργία με Ανταμς, Τζέιμς, Χάνγκα να «κόβουν» διαρκώς γύρω του και την Λαμποράλ να αποδίδει ωραίο μπάσκετ. Εξυπακούεται ότι αυτό το στυλ θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιωθεί στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να είναι μαθημένος να περιστρέφεται γύρω από τον Διαμαντίδη.

Θεωρητικά τα αργά πόδια του «Μπουρού» κατεβάζουν ταχύτητα τον Κυπελλούχο αλλά όπως μάθαμε στο σύγχρονο μπάσκετ αν έχεις γρήγορο μυαλό πολλές φορές μακιγιάρεις την σωματική σου αδυναμία. Σάμπως η πρώην ομάδα του έμπειρου φορ έπαιζεαργά μ’ εκείνον βασικό κι αναντικατάστατο; Ο Μπουρούσης αγωνίζεται με μεγαλύτερο «αέρα» (μετά τις συμμετοχές του στα φάιναλ φορ με τις ισπανικές ομάδες, το τρεμπλμε τη Ρεάλ προ διετίας), όντας πια πιο επικίνδυνος στο ζωγραφιστό όπου τραβά παίκτες για βοήθειες ελευθερώνοντας χώρους για τους σουτέρ.

Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας…
Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας… 1.288 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Εκεί που το 2009 τον βλέπαμε και γελούσαμε πλέον έχουμε να κάνουμε με ψηλό που αν κι άργησε να εντρυφήσει στα βασικά του αθλήματος φορά άνετα την ταμπέλα του «πολυδιάστατου». Οι διψήφιοι αριθμοί σε πόντους, ριμπάουντ είναι αξιοπρεπείς επιδόσεις που μπορούν να επιτευχθούν στη διάρκεια ενός αγώνααπό πολλούς ψηλούς. Αλλά έξι ασίσταπό σέντερ ύψους 2μ11 σε μόλις 26 λεπτά (συνέβη στις 19 Απρίλη όταν η ομάδα του μας «σκούπιζε» κι έφευγε για φάιναλ-φορ) μέσα στην κολασμένη ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ είναι μοναδικό κατόρθωμα.

Το αν ο Καρδιτσιώτης μπορέσει να μπει στα παπούτσια του ΝτέγιανΤομάσεβιτς μεταβαλλόμενος σεpointcenter είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Τον 33χρονο τον γνωρίσαμε ως φορ «φόβητρο» (και καλά) του «αιωνίου» που όμως δεν μπορούσε να μαρκάρει με τίποτα Μπατίστ, Πέκοβιτς, έτρωγε τάπες από Διαμαντίδη και  Σάρας (!), «μιλούσε» κυρίως εκτός παρκέ με αφορμή να σκαρωθούν αμέτρητα στιχάκια για πάρτη του και να τσακωθεί στο λιμάνι μ’ όλο τον κόσμο, από Αγγελόπουλους ως  Γκέρσον, Ίβκοβιτς. Αναμφίβολα στο παιχνίδι του έβγαζε ένταση, μάζευε με μεγάλη συχνότητα τα ριμπάουντ κι ήταν ο πιο επίφοβος αμυντικός των λιμανίσιων ψηλά, μόνο που το επιθετικό του  ρεπερτόριο κι η επινοητικότητα αφορούσαν κυρίως το μακρινό του σουτ!

Μερικά χρόνια αργότερα παρακολουθούμε «άλλο» αθλητή, να ποστάρει, να «ταϊζει» τους συμπαίκτες του από το χάιποστ, να εκτελεί με συνέπεια από το τρίποντο και να είναι αξιόπιστος από τη γραμμή των προσωπικών, ο Περάσοβιτς είχε ήσυχο το κεφάλι του με αυτόν στο γήπεδο μιας κι η Λαμποράλέτρεχε επιθέσεις μέσω του «πενταριού» της. Την περασμένη σεζόν ο ψηλός ήταν ο κορυφαίος φορ της Ευρωλίγκας και το εντυπωσιακότερο ήταν πως η μπάλα περνούσε περισσότερο από τα δικά του χέρια παρά από αυτά των Ανταμς, Τζέιμς που ήταν οι μηχανές σκοραρίσματος.

Πέρσι με την Λιμόζ, την Κίμκι, τον ΠΑΟ  μοίρασε έξι ασίστ σε 22, 29, 26 λεπτά συμμετοχής, στο τοπ-16 κατέβαζε εννιά ριμπάουντ μ.ό σε 22 λεπτά και το ίδιο διάστημα σκόραρε 15 πόντους με απίθανα ποσοστά (82% στις βολές, 35% στα τρίποντα, 57% στα δίποντα), μπορούσε δηλαδήκι επηρέαζε το παιχνίδι με πολλούς περισσότερους τρόπους από οποιονδήποτε άλλο παίκτη που δεν θεωρείτοMEGAstar στην ιστορία του θεσμού.

Αν δεν «πειραχτεί» το μυαλό του στο ιδιαίτερο περιβάλλον του ελληνικού σκληρού πρωταθλητισμού θα είναι ο βασικότερος λόγος που η άμυνα του τριφυλλιού θα παραμείνει σκληρή κι η επίθεση ταυτόχρονα θα έχει διαρκώς σφυγμό. Κανένας ψηλός που αγόρασε η ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια δεν διέθετε τη μοναδικότητα του.

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.