ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Δεν είναι εποχές για… ανέκδοτα, αλλά για τίτλο

Έφταιγε ο Στιλ, αλλά όχι μόνο αυτός. Έφταιγε και ο Λεντέσμα και ο Μπεργκ και ο Ζέκα και ο Στραματσόνι και η… μοίρα που τα έφερε όλα στραβά για τον Παναθηναϊκό το απόγευμα της Κυριακής. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος

Δεν είναι εποχές για… ανέκδοτα, αλλά για τίτλο

Συνέβησαν πολλά, πάρα πολλά, για να έρθει αυτή η οδυνηρή ήττα για τον Παναθηναϊκό από την Ξάνθη. Μια ήττα που του στερεί την πρώτη θέση, τρεις στροφές πριν το ντέρμπι στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό. Συνέβησαν πολλά και πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, έκανε πολλά να συμβούν και ο αντίπαλος. Η Ξάνθη ήταν εξαιρετικά στημένη στο γήπεδο, με άριστη τακτική, που ήξερε και τι ζητούσε και κυρίως πώς να πάρει αυτό που ζητούσε. Ο Λουτσέσκου απέδειξε για ακόμα ένα παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό πως είναι από τους καλύτερους προπονητές στο να ετοιμάζουν την ομάδα τους να μπει στο γήπεδο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παιχνίδια. Και η δική του Ξάνθη αποδεικνύεται όχι μόνο ο κακός δαίμονας για τον Παναθηναϊκό, αλλά η χειρότερη ομάδα στο να την αντιμετωπίσουν οι «πράσινοι». Ψυχολογικά και αγωνιστικά, όπως αποδείχτηκε.

Το μεγαλύτερο «παράσημο» για την ομάδα της Ξάνθης και ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο «κακό» για τον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια του ματς ήταν η αντιμετώπιση του Κριστιάν Λεντέσμα. Οι φιλοξενούμενοι ξεκινούσαν το πρεσάρισμά τους από την πρώτη πάσα στον Λεντέσμα, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε νωρίς στο ματς πως δεν θα έχει τον χώρο να γυρίσει και να βρει την εύκολη πάσα, αναγκάστηκε να γυρίζει υπερβολικά πίσω ώστε να ξεκινάει από τη μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού την ανάπτυξη. Ο Ιταλοαργεντινός, όμως, δεν μπορεί να «κουβαλήσει» για πολλά μέτρα τη μπάλα, με αποτέλεσμα η Ξάνθη, που παρέμενε ψηλά ώστε να πρεσάρει, να μην επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να αναπτυχθεί με τον τρόπο που ξέρει και που κάνει από την αρχή της σεζόν. Ουσιαστικά, ο «εγκλωβισμός» του Λεντέσμα, με την Ξάνθη  να παίζει και με το… μυαλό του έμπειρου αμυντικού μέσου, εγκλώβισε και όλη την επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, η μπάλα έβγαινε πολύ στο πλάι, αφού και ο Βιγιαφάνιες ήταν «εξαφανισμένος», όμως εκεί έπαιξε ρόλο μία απουσία που αποδείχτηκε σημαντικότερη απ’ όσο περιμέναμε, ακόμα και σε ματς στη Λεωφόρο με την Ξάνθη. Αυτή του Ιμπάρμπο.

Ο Κολομβιανός ήταν σε εκείνα που «συνέβησαν» πριν από το ματς. Τραυματίστηκε, έμεινε εκτός και ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά από την απουσία του. Έχασε την ατομική ενέργεια, το ένας εναντίον ενός που θα μπορούσε να πάει ο Κολομβιανός και να δημιουργήσει ρήγματα, τον «τσαμπουκά» του, την αύρα του. Αποδείχτηκε τόσο καθοριστική η απουσία του, που πιθανότατα να προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στον ίδιο τον Στραματσόνι.

Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός
Θεαματικός, πολυδιάστατος και με αναγεννημένους Ιωάννη και Χουάντσο ο Παναθηναϊκός 869 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σε συνδυασμό, δε, με την – ακόμα μία – τραγική εμφάνιση του Μέστο, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν είχε… δεξιά πλευρά. Αν σκεφτούμε πως ο Ζέκα έκανε επίσης ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του, πως ο Μπεργκ ήταν σε τραγική μέρα και ο Λουντ δεν βοήθησε, τότε λίγο πολύ αντιλαμβανόμαστε πως η ήττα από την Ξάνθη ήρθε μάλλον… δίκαια.

Σαφέστατα και τεράστιο μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρει ο Λουκ Στιλ, ο οποίος «κρέμασε» δις την ομάδα του. Ένα πρώτο ημίχρονο… σβηστό, που πήγαινε στο 0-0, το μετέτρεψε σε 0-1, ενώ τη στιγμή που οι «πράσινοι» έφτασαν στην ισοφάριση και «άναψαν» το γήπεδο, ο Βρετανός απλά… περπατούσε μέσα στην περιοχή και ο Βασιλακάκης σημείωσε ένα πανέμορφο, όσο και πανεύκολο γκολ. Κι επειδή αρκετοί… βιάζονται, ούτε «καταδικάζουμε» τον Στιλ, ούτε τον βγάζει κάποιος άχρηστο. Όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Έχει ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ μειονεκτήματα και είναι πολλές οι στιγμές που έχει στερήσει πράγματα από τον Παναθηναϊκό και λίγες εκείνες που έχει δώσει.

Λάθη έκανε και ο Στραματσόνι και μάλιστα πολλά. Από τη στιγμή που ο Λεντέσμα «φώναζε» με την εικόνα του πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λόγω του πρέσινγκ της Ξάνθης, θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στο ημίχρονο. Είτε βάζοντας τον Λέτο, αλλά αφήνοντας έξτρα επιθετικό παίκτη μέσα τον Γουακάσο και γυρίζοντας τον Λουντ σε θέση αμυντικού μέσου (δεν χρειάζονταν, δα και τόσα τρεξίματα απέναντι στην Ξάνθη που σπανίως απειλούσε), είτε βάζοντας τον Κουτρουμπή, ώστε να δώσει και ηρεμία και καθαρό μυαλό. Ο Λεντέσμα δεν πρέπει απλά να βρίσκεται στο γήπεδο επειδή είναι ο… Λεντέσμα.

Και φυσικά δεν έχει καμία μα καμία λογική η αλλαγή του ΡΙνάλντι στο 92’. Θα μπορούσε να την κάνει στο 88’ ώστε να κερδίσει και… 30 δευτερόλεπτα επιπλέον καθυστερήσεων και όχι στις καθυστερήσεις, όπου έχασε χρόνο. Μια αλλαγή που θύμισε το γνωστό… ανέκδοτο «κόουτς να μπω για να το ισοφαρίσουμε ή για να το γυρίσουμε»; Και τέτοιες εποχές, που ο τίτλος είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ο Παναθηναϊκός δεν είναι για ανέκδοτα…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...