ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Τα νούμερα που δε… λένε την αλήθεια και ο Ερυθρός Αστέρας

Μπορεί τα πρώτα στατιστικά… δείγματα της φετινής Ευρωλίγκα να «φωτίζουν» τις επιθέσεις των ομάδων, εντούτοις οι άμυνες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, όταν θα φτάσουμε στην τελική ευθεία. Γράφει ο Γιάννης Μιχαλάκης.

Τα νούμερα που δε… λένε την αλήθεια και ο Ερυθρός Αστέρας

Αν ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά των πρώτων παιχνιδιών της Ευρωλίγκας, με τη νέα της μορφή, θα διαπιστώσει πως πολλά ματς και ειδικά αυτά που πήγαν στην… κόψη του ξυραφιού, κρίθηκαν από την επίθεση.

Η αλήθεια είναι πως διαμορφώνεται μια τάση που αναδεικνύει την επίθεση, καθώς οι προπονητές γνωρίζουν πως με τόσο δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, είναι αδύνατον οι παίκτες τους να έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις να τρέξουν στην άμυνα, ποντάροντας στον επιθετικό οίστρο των αθλητών τους.

Το ερώτημα που γεννάται όμως, είναι το εξής. Θα μπορούν οι ομάδες να σκοράρουν σχεδόν σε κάθε ματς πάνω-ή εκεί κοντά-από 90 πόντους; Θεωρώ πως αυτό είναι αδύνατο. Είναι ακόμα νωρίς στη χρονιά, οι ομάδες έχουν ανάσες, παίζουν πιο ελεύθερα, αφού πιθανά λάθη και ανεπιτυχή αποτελέσματα, μπορούν να διορθωθούν στην πορεία, αλλά θαρρώ πως όσο φτάνουμε στα… κρίσιμα, οι άμυνες τελικά θα «μιλήσουν». Από τις καλές άμυνες, θα έρθουν και οι εύκολοι πόντοι.

Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας…
Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας… 1.288 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπάμπεργκ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στην άμυνα «1 εναντίον 1», έμεινε μέσα στο παιχνίδι με μεγάλα σουτ, αλλά αν δεν έσφιγγαν… τα γάλατα, στο τελευταίο τρίλεπτο, η νίκη δε θα ερχόταν. Δύο σουπερ άμυνες πάνω στον Ζήση (η μία του Γκιστ πάνω στον Έλληνα άσο), δύο φορές που ο Καλάθης έβαλε τα χέρια του πάνω στην μπάλα και ο Παναθηναϊκός έκλεψε, ήταν τα σημεία κλειδιά της νίκης.

Μπορεί να μην παίζεται πλέον μπάσκετ στους 50-60 πόντους, ωστόσο η σκληρή άμυνα και η προσήλωση στο πλάνο και στα μαρκαρίσματα (έλεγχος ριμπάουντ, κλεψίματα), θα κάνουν νομίζω τη διαφορά.

Απόψε ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια ομάδα που σαν χαρακτηριστικό έχει τη σκληρή άμυνα, στο όριο του φάουλ. Ακόμη και αν σουτάρει από τα 6,75 με σούπερ ποσοστά το «τριφύλλι», η νίκη δε θα έρθει εύκολα, αν δεν καταφέρει να κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα και στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ναι, το μπάσκετ αλλάζει. Οι επιθέσεις-προς το παρόν-έχουν χαρίσει μεγάλες νίκες, αλλά οι άμυνες θα είναι πάντα, το key point. Σε ένα πρωτάθλημα που όλοι βάζουν 90άρες, θα κερδίσει αυτός που θα φάει 89. Και αυτό, θα είναι θέμα άμυνας…

ΥΓ.1: Το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα θα είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, έστω και με έναν πόντο.

ΥΓ.2: Ο Κέι Σι Ρίβερς αποδεικνύει πως μπορεί να είναι ένας κομβικός παίκτης, σε άμυνα και επίθεση. Είναι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού, που έχει τέτοια ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΥΓ.3: Ο επικοινωνιακός «μανδύας» που περικλείει τον Ολυμπιακό από τη μία και τον Παναθηναϊκό από την άλλη, δημιουργεί τις κατάλληλες εντυπώσεις, διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα, πρώιμη όμως για το μακρινό ταξίδι της φετινής Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός ξαναχτίζεται. Αυτό, απλά.

Γιάννης Μιχαλάκης
Γιάννης Μιχαλάκης Στην περίπτωση του Γιάννη Μιχαλάκη, ισχύει η σοφή ρήση που λέει “κάλιο αργά παρά ποτέ”, όσον αφορά στην αθλητική δημοσιογραφία, στο μονοπάτι της οποίας εισήρθε στις αρχές του 2012, παρότι αποτελούσε όνειρο από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά ενασχόληση με τα ερασιτεχνικά αθλήματα μέσω του volleynews.gr και του insidesports.gr και σιγά-σιγά, μέσω της οικογένειάς του panathinaikos24.gr, προσπαθεί να κάνει το χόμπι του… επάγγελμα, σε ένα «πράσινο» μεν μέσο, αλλά χωρίς παρωπίδες και πάντα με σεβασμό στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.