ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Ο Στραματσόνι και ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού

Από τη μια οι ευθύνες του Αντρέα Στραματσόνι για όλα όσα έχουν συμβεί και από την άλλη η γενικότερη αλλαγή που χρειάζεται στην ομάδα για να έρθουν καλύτερες μέρες. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Ο Στραματσόνι και ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού

Το γράψαμε και στο προηγούμενο κείμενο. Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει ευθύνες για την καθοδική πορεία του Παναθηναϊκού και την πρόσφατη τριάρα από τον Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο προπονητής, αυτός διαχειρίζεται και στήνει την ομάδα, αυτός έκανε το 90% των μεταγραφών (οι οποίες, κατά πλειοψηφία, είναι καλές, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κενά στο ρόστερ), αυτός είναι που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, με βάση το “μοντέλο” που έχει διαμορφωθεί στην ομάδα.

Πλήν των ευθυνών του Ιταλού, που είναι πολλές και σημαντικές, θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι μόνο αυτός φταίει για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον Παναθηναϊκό. Διότι, αν το κάνουμε αυτό, κινδυνεύουμε να αποπροσανατολιστούμε και να μην εντοπίσουμε όλα τα αίτια αυτής της μίνι κρίσης που περνάει το “τριφύλλι”. Και όταν αποπροσανατολίζεσαι ή χάνεσαι για πάντα ή αργείς πολύ να βρεις τον σωστό δρόμο…

Ξεκαθαρίζουμε ότι στην παρούσα φάση ο Στραματσόνι στηρίζεται. Παραμένει στο “τιμόνι” της ομάδας. Αυτό αποφάσισαν οι άνθρωποι του συλλόγου, παρά το γεγονός ότι  η πραγματικότητα “λέει” πως ο Ιταλός είναι υπό κρίση και στην πρώτη “στραβή” μπορεί να αποχωρήσει και τη θέση του να πάρει άλλος προπονητής. Το “τριφύλλι” συνεχίζει με τον ίδιο τεχνικό μέχρι νεωτέρας. Εναν τεχνικό που πιστεύει πολύ ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και πως μπορεί να γίνει η αντεπίθεση από την ομάδα του. Δύσκολα πράγματα αυτά, θα πούμε εμείς, (ειδικά στην Ελλάδα) αλλά το επόμενο διάστημα και τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα του ‘”τριφυλλιού” θα δείξουν αν αυτό είναι εφικτό.

Πιάστε τον Φωτάρα, διότι μοιράζει… δραμαμίνες!
Πιάστε τον Φωτάρα, διότι μοιράζει… δραμαμίνες! 1.679 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πλήν του θέματος του προπονητή και της στήριξης ή όχι στον Στραματσόνι, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια καταμέτρηση “πληγών” στην ομάδα. Με σκοπό αυτές να κλείνουν μία, μία και να υπάρξει η γιατρεία. Και η αλήθεια είναι ότι οι “πληγές” είναι πολλές και έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τρόπο λειτουργίας αυτής της τόσο μεγάλης ομάδας.

Δεν πρέπει να είμαστε υπέρ της λογικής του αναθέματος, της κατάρας και της έλλειψης σεβασμού. Ούτε της γενίκευσης και της λόγικής του “όλοι είναι άχρηστοι” και “να σηκωθούν να φύγουν”. Τα γράφαμε και σε προηγούμενο κείμενο. Τέτοιου τύπου αντιμετωπίσεις, μόνο περισσότερο κακό μπορούν να φέρουν στο κλαμπ. Εδώ χρειάζονται ψύχραιμες, με λογική και ηρεμία,  που παράλληλα θα είναι ριζοσπαστικές, προκειμένου ο Παναθηναϊκός όχι απλά να βγει παρωδικά απ’  όλο αυτό που περνάει, αλλά μια για πάντα. Προκειμένου ο “Σύλλογος μεγάλος” να πετάξει, επιτέλους, από πάνω του το “φταίνε όλοι οι άλλοι κι εμείς λιγότερο”, να δει ξεκάθαρα τις δικές του ευθύνες και να λύσει τα δικά του προβλήματα.

Πλήν, λοιπόν, της μεγάλης ευθύνης του Στραματσόνι, εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με αρκετά περιφερειακά θέματα, τα οποία για κάποιους μπορεί να είναι ασήμαντα, αλλά για μια ομάδα που θέλει να λέει πως κάνει πρωταθλητισμό, όχι.

Ζητήματα αποδυτήριων, νοοτροπίας εντός και εκτός πριν και μετά από μεγάλα ματς (και όχι μόνο) και  ευθυνών όχι μόνο από ποδοσφαιριστές και προπονητή, αλλά και από στελέχη. Μια ομάδα δεν είναι μόνο μεγάλη επειδή έχει καλούς ποδοσφαιριστές που βάζουν την μπάλα στα δίχτυα. Είναι και μεγάλη όταν ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι λειτουργίες της γίνονται με τρόπο τέτοιο που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Μόνο αν συμβούν αυτά, θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να βρει τον σωστό δρόμο, που λέγαμε, και δεν θα αρκείται απλώς σε ένα “φύγε εσύ, έλα εσύ”, που θα αφορά τον Χ προπονητή.

Υ.Γ.: Γράφονται και λέγονται πολλά για την επιλογή του Σπύρου Βλάχου να είναι ο άνθρωπος της διοίκησης στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Το αν θα βγει σωστή η επιλογή ή όχι είναι κάτι που θα φανεί και κάτι για το οποίο θα κριθεί αποκλειστικά η “κεφαλή” που τον επέλεξε και γι αυτό το πόστο. Το να υπάρχουν, όμως, κραυγές απελπισίας και “βολές” για έναν άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται καθημερινά σκληρά και με απεριόριστο σεβασμό για τον σύλλογο που υπηρετεί είναι το λιγότερο απαράδεκτο. Οσοι δεν ξέρετε, ρωτήστε να μάθετε και επιτέλους μάθετε να ξεχωρίζετε. Ο αποπροσανατολισμός που λέγαμε…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.