ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Κανένας παίκτης της ενδεκάδας του Ολυμπιακού δεν θα «χωρούσε» σε αυτή του Παναθηναϊκού

Δεν είναι μόνο η ποιότητα, που στον Παναθηναϊκό περίσσευε χθες σε σχέση με τον αντίπαλό του, αλλά και το «know how» τέτοιων αγώνων που οι «πράσινοι» το είχαν σε αφθονία. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος

Κανένας παίκτης της ενδεκάδας του Ολυμπιακού δεν θα «χωρούσε» σε αυτή του Παναθηναϊκού

Είδα αρκετό κόσμο πριν τον αγώνα, στα πέριξ του γηπέδου, να έχει την ίδια σκέψη: πως ο Ολυμπιακός είναι μεν μια κακή ομάδα, δομημένη με τρόπο που ποδοσφαιρικά δεν βγάζει νόημα, αλλά κάπου τον περιμένεις να βγάλει αντίδραση. Αντίδραση που δεν έβγαλε ούτε με την ΑΕΚ, ούτε με τον ΠΑΟΚ, ούτε φυσικά με τη Μπεσίκτας, όπου η διαφορά ήταν τεράστια.

Δεν περίμενε κανείς φυσικά από τον Ολυμπιακό να αλλάξει αγωνιστική συμπεριφορά μέσα σε μια μέρα, πολύ περισσότερο να παρουσιάσει μια ομάδα με αυτοματισμούς ή ένα σύνολο που να ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο, από τη στιγμή που ήταν και πολύ πρόσφατη η νέα αλλαγή προπονητή. Αν είχε μία ελπίδα να παρουσιαστεί «υποφερτός» σε μια τέτοια έδρα όπως η Λεωφόρος, θα το έκανε με τον Μπέντο. Απ’ τη στιγμή που τον έδιωξε, όχι ο Βούζας, αλλά ούτε ο Αντσελότι δεν θα μπορούσε να μεταμορφώσει μια ομάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να την «πατήσει» απέναντι σε έναν τόσο κακό αντίπαλο, έφυγε με την πρώτη ανάγνωση των ενδεκάδων. Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων τόσο ποιοτικά, όσο και σε θέματα «ψυχής» που πάντα παίζουν ρόλο στα ντέρμπι, δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε σχεδόν σε κάθε θέση της ενδεκάδας καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον αντίπαλό του. Δεν είναι υπερβολή.

Το 1-6 κάνει ακόμα πιο γλυκό το 1-3 και η απαξίωση, που έγινε αποθέωση!
Το 1-6 κάνει ακόμα πιο γλυκό το 1-3 και η απαξίωση, που έγινε αποθέωση! 1.969 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ας πάρουμε μία – μία τις θέσεις. Εξαιρώ μόνο τον τερματοφύλακα, που αν βρίσκονταν στην ίδια ομάδα ο Βλαχοδήμος με τον Καπίνο ίσως ο δεύτερος να έπαιρνε τη φανέλα βασικού. Στην άμυνα, κανένας εκ των Κουλιμπαλί, Μολέδο, Κουρμπέλη, Χουλτ δεν θα έχανε τη θέση του από τους Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα και Σισοκό αντίστοιχα. Στα αμυντικά χαφ δεν τίθεται καν δίλημμα για το Ζέκα – Κουρμπέλης σε σχέση με το Ρομαό – Μάρτινς.

Αν εξαιρέσουμε τον Τσόρι, ούτε οι επιθετικοί του Ολυμπιακού θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση κάποιου από τη χθεσινή «πράσινη» ενδεκάδα. Ελιονούσι, Σεμπά και Ανσαριφάρντ έχουν μια κάποια ποιότητα, αλλά δεν θα έβγαζες ούτε τον Βιγιαφάνιες, ούτε τον Εμποκού, ούτε φυσικά τον Μπεργκ για να πάρουν τη θέση τους. Εκτός από την ποιότητα, ο Παναθηναϊκός είχε παίκτες στην ενδεκάδα του που ξέρουν και από ντέρμπι και από τις συνθήκες τέτοιου αγώνα: ο Μολέδο, ο Κουτρουμπής, ο Ζέκα, ο Έλληνας Κουρμπέλης, ο Κλωναρίδης, ο Μπεργκ είναι τέτοιοι. Από την άλλη, αν εξαιρέσεις τον Καπίνο, που έχει παραστάσεις από ντέρμπι και μάλιστα σε μικρή ηλικία, τον Ντομίνγκες, ίσως και τον Μποτία, ουδείς από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού δεν γνώριζε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ντέρμπι. Τι διακυβεύεται, έστω κι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο.

Αν τα βάλουμε όλα αυτά στη ζυγαριά, ήταν εντελώς αναμενόμενη η εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού χθες το απόγευμα. Αναμενόμενη ήταν και η εικόνα που είχε ο αγώνας και οι τελικές που είχε ο Παναθηναϊκός σε σχέση με εκείνες που (δεν) είχε ο Ολυμπιακός και η κατοχή της μπάλας και το – μέχρι ενός σημείου – ξενέρωμα του κόσμου που δεν «έγραψε» το κοντέρ τρία και τέσσερα γκολ, όπως θα ήταν και το δίκαιο βάσει εικόνας αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να «χτίσει» πλέον όχι τόσο στη νίκη του, αλλά στην εικόνα που έβγαλε απέναντι στον αντίπαλό του. Όχι μόνο δεν έχει διαφορά από τον Ολυμπιακό, αλλά είναι καλύτερός του αγωνιστικά. Σχεδόν σε όλους τους τομείς. Από τον πάγκο του, μέχρι τον τελευταίο ποδοσφαιριστή του ρόστερ του. Είναι ένα δείγμα το χθεσινό παιχνίδι του πόσο αδίκησε ο Παναθηναϊκός φέτος τον ίδιο του τον εαυτό και πόσο εύκολα «χάρισε» ένα πρωτάθλημα που θα μπορούσε να το διεκδικεί τούτη την ώρα έχοντας τον ρόλο του φαβορί.

Πρέπει να «χτίσει» και για το μέλλον, αλλά και για το τώρα. Διότι το «τώρα» λέει πως αύριο θα μπει στην κληρωτίδα για να μάθει τον αντίπαλό του στα ημιτελικά του Κυπέλλου, ενός στόχου που έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και με τους Big 4 να είναι στα ημιτελικά, θα είναι τόσο γλυκός αν κατακτηθεί που θα θυμίζει… πρωτάθλημα. Ιδιαίτερα αν παράλληλα ο Παναθηναϊκός εξακολουθήσει να έχει την ίδια αγωνιστική εικόνα και βελτίωση με αυτή που δείχνει επί Ουζουνίδη και υπάρξει και συνέχεια στην καλή του παρουσία και στα επόμενα ντέρμπι που έρχονται με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα αμέσως μετά τη διακοπή για τα ματς των Εθνικών ομάδων.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...