ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Η «σκακιέρα» της σειράς Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε

Τι πρέπει να κάνε ο Παναθηναϊκός Superfoods, προκειμένου να προκριθεί στο Final-4; Ποια τα σημεία κλειδιά, στις αναμετρήσεις με τη Φενέρμπαχτσε; Διαβάστε την ανάλυση του Panathinaikos24.gr για την επερχόμενη «τιτανομαχία».

Η «σκακιέρα» της σειράς Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε

Παναθηναϊκός Superfoods και Φενέρμπαχτσε, συνθέτουν το πιο καυτό ζευγάρι των προημιτελικών της Ευρωλίγκας. Είναι το μοναδικό που δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο οι «πράσινοι» είναι σε καλύτερο φεγγάρι, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να έχει περισσότερα (και από τον φετινό Παναθηναϊκό) σκαμπανεβάσματα στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας, η Φενέρ το πλεονέκτημα… που λέγεται Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εντούτοις, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Τσάβι Πασκουάλ, του οποίου η φιλοδοξία είναι να (ξανά) κατακτήσει την κορυφή, μετά το μακρινό πια, 2010.

Από φαβορί… με την πλάτη στον τοίχο

Η Φενέρ, ως φιναλίστ του περσινού τελικού στο Βερολίνο, ξεκίνησε τη σεζόν ως μεγάλο φαβορί (μαζί με την ΤΣΣΚΑ), ωστόσο δεν επιβεβαίωσε το ρόλο της… με πολλές μέτριες εμφανίσεις, πολλά σκαμπανεβάσματα, ατυχίες αλλά και αστοχίες…

Οι εντός έδρας «σφαλιάρες» από ομάδες όπως η Μακάμπι, η Μπασκόνια, η Ούνιξ και η Νταρουσάφακα, έστησαν εμπόδια στην ασταθή ομάδα του Ομπράντοβιτς, η οποία με «ηρωϊκό» μπάσκετ, πήρε πολλά παιχνίδια στο σπίτι της και κατάφερε να πάρει εν τέλει την 5η θέση.

Από αουτσάιντερ, φόβος και τρόμος

Η αλήθεια είναι πως τον Παναθηναϊκό, δεν τον ήθελε κανείς. Ούτε η Ρεάλ, ούτε η ΤΣΣΚΑ, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η Φενέρ. Να είστε σίγουροι, πως μετά το τέλος του αγώνα της Μπασκόνια με την Ζαλγκίρις (νίκη της ομάδας του Σάρας), ένα «ουφ» ανακούφισης, «βγήκε» από τα στόματα των ανθρώπων όλων των παραπάνω ομάδων, πλην Φενέρ, που θα σταθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του «τριφυλλιού». Το γεγονός πως διένυσε/διανύει μια χρονιά τρελή και αλλοπρόσαλλη, ωστόσο ο Πασκουάλ, έχει τον τρόπο να κάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα, κάτι που φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο στόχο του.

Αυτοπεποίθηση, βαριά φανέλα, πλεονέκτημα έδρας

Τα «όπλα» Παναθηναϊκού, είναι τα ακριβώς παραπάνω. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Με το ντεμαράζ που έγινε τον τελευταίο μήνα, ο Παναθηναϊκός πήρε το πολυπόθητο πλεονέκτημα και πλέον καλεί τους… εχθρούς, να περάσουν από το «κάστρο» του.

Η ομάδα αποκτά ομοιογένεια, οι παίκτες όσο παίζουν μαζί, μαθαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα οι νίκες εκτός από βαθμούς να μπολιάζουν με αυτοπεποίθηση όλους τους παίκτες. Κάτι που αποτυπώνεται στο γήπεδο.

Σημεία κλειδιά

Η Φενέρ είναι μια ομάδα που παρότι έχει τον κορυφαίο στον πάγκο, παίζει πολύ στο 1vs1, με ένστικτο και λιγότερο με μυαλό και ας αλλάζει χρώμα στον πάγκο ο Σέρβος. Ο Ζέλικο μπορεί να έχει στο μυαλό του το σωστό, εντούτοις, δεν είναι βέβαιο πως μπορούν να ακολουθήσουν.

Πλην Σλούκα, η Φενέρ υστερεί αρκετά σε δημιουργία και μυαλό, στηρίζεται κυρίως στα ατομικά χαρίσματα των Μπογκντάνοβιτς, Ντατόμε και Ντίξον, το δίδυμο Ούντο-Βέσελι είναι αρκετά δυναμικό, ωστόσο φέτος, ο Τσέχος δε διανύει και την καλύτερη σεζόν του, ενώ ο Ούντο ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς.

Η αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία περίπτωση το άναρχο και γρήγορο παιχνίδι της Φενέρ. Σε ένα τέτοιο τέμπο, θα μειονεκτεί. Αν ο Παναθηναϊκός πάει στο μυαλό, στην άμυνα και όχι σε εμφανίσεις τύπου πρώτου ημιχρόνου με Μακάμπι, τότε έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Πίεση στον «άσο» και το «πέντε»

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πιέσει πολύ τη Φενέρ στην περιφέρεια. Αν «χαλάσει» το μοναδικό μυαλό της τούρκικης ομάδας (Σλούκας), τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει τον ρυθμό των «πράσινων».

Σε δεύτερο επίπεδο, η φθορά των ψηλών (θα έχει μπόλικη δουλειά ο Μπουρούσης) θα παίξει κομβικό ρόλο. Ο Βέσελι σουτάρει βολές με κάτι λιγότερο από 50%, ενώ ο Ούντο αν φορτωθεί, μπορεί εύκολα να βγει εκτός παιχνιδιού, καθώς είναι παίκτης επαφής.

Τιτανομαχία χωρίς φαβορί

Δίχως αμφιβολία, το ζευγάρι αυτό δεν έχει καθαρό φαβορί. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά τα ματς είναι σε περίπου δέκα μέρες, οπότε ουδείς γνωρίζει σε ποια ακριβώς κατάσταση θα βρεθούν οι δύο ομάδες.

Το ΟΑΚΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο, ωστόσο το σημείο κλειδί, είναι το πρώτο παιχνίδι. Πιθανό break, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να γυρίσει τούμπα… την ψυχολογία. Οι «πράσινοι» με 2-0 σκορ, δε χάνουν την πρόκριση, από αυτή τη Φενέρ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.