ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Εφτά κορυφαίοι ξένοι δημοσιογράφοι αναλύουν το Παναθηναϊκός – Φενέρ στο Panathinaikos24.gr

Ποια είναι η άποψη του κορυφαίου Ντέιβιντ Πικ για τις «τιτανομαχίες» που έρχονται; Τι λέει ο ρεπόρτερ του Sportando; Που περιμένει να κριθεί η πρόκριση ο δημοσιογράφος της Mundo Deportivo; Εφτά «ειδικοί» της Ευρωλίγκας αναλύουν για λογαριασμό του Panathinaikos24.gr

Εφτά κορυφαίοι ξένοι δημοσιογράφοι αναλύουν το Παναθηναϊκός – Φενέρ στο Panathinaikos24.gr

Από το βράδυ που η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έριξε τη… βόμβα της διοργάνωσης, κερδίζοντας τη Μπασκόνια, σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ ασχολείται με ένα συγκεκριμένο ζευγάρι. Παναθηναϊκός εναντίον Φενέρμπαχτσε. Για να ακριβολογούμε, Παναθηναϊκός εναντίον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Αν ο Σέρβος δεν βρισκόταν στον πάγκο των Τούρκων, θα ήταν ένα ακόμη φυσιολογικό ζευγάρι. Τώρα είναι «ιδιαίτερο». Το πιο ιδιαίτερο. Από κάθε άλλη φορά. Από κάθε άλλη χρονιά. Οι αναλύσεις στην Ελλάδα είναι καθημερινές: όπου ανοίγεις μπασκετικό άρθρο θα βρεις μέσα τις λέξεις – κλειδιά: Παναθηναϊκός, Ομπράντοβιτς, πλέι οφ, φάιναλ φορ, Γιαννακόπουλος, 2012, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα.

Καλά τα λέμε εμείς. Και θα τα πούμε ξανά. Πολλές φορές μέχρι να έρθει η ώρα του πρώτου τζάμπολ το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα στο ΟΑΚΑ. Πως βλέπουν, όμως, τη συγκεκριμένη σειρά οι άλλοι; Εκείνοι που θα δουν τα παιχνίδια πιο αποστασιοποιημένοι;

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 43.613 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το Panathinaikos24.gr ζήτησε την άποψη έξι ξένων – και καταρτισμένων στον τομέα τους – δημοσιογράφων, που καλύπτουν ρεπορτάζ ομάδων της Ευρωλίγκας. Επιλέξαμε δημοσιογράφους ομάδων που δεν συνεχίζουν στη διοργάνωση, ώστε να μας δώσουν την άποψή τους με πιο «καθαρό» μυαλό. Ο Pedja Saric από το Βελιγράδι, ο Jose Ignacio Huguet από τη Βαρκελώνη, ο Gökhan Türe από την Κωνσταντινούπολη (ρεπόρτερ Γαλατάσαραι), ο Jonas Miklovas από το Κάουνας, η Vera Ivanova από το Κάουνας, Emiliano Carchia από το Sportando στο Μιλάνο και φυσικά ο κορυφαίος του είδους, Ντέιβιντ Πικ από το Ισραήλ.

Ζαλγκίρις Κάουνας – Κάουνας

Jonas Miklovas (Basketnews.lt)

Αρχικά, αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη «μάχη» μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Φενέρ. Πρόκειται για δύο από τις πιο αθλητικές ομάδες της Ευρωλίγκας, δύο από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης, δύο εξαιρετικοί προπονητές. Η Φενέρ στάθηκε άτυχη με όλους αυτούς τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε στο τέλος της κανονικής περιόδου και θεωρώ πως η απουσία του Σλούκα πονάει πολύ τον σύλλογο, επειδή ο ίδιος αποτελεί το «μυαλό» της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας αλλά η Φενέρ δεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Από την άλλη μεριά, οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες μακριά από την έδρα τους (5 νίκες 10 ήττες). Εάν η Φενέρ κατορθώσει να «σπάσει» έστω μία φορά την έδρα του Παναθηναϊκού, τότε η ομάδα του Πασκουάλ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Ερυθρός Αστέρας – Βελιγράδι

Pedja Saric (Sportski žurnal)

Τα συναισθήματά μου ανήκουν και στις δύο.. πλευρές. Αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που «ερωτεύτηκε» τον Παναθηναϊκό λόγω του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του Μποντίρογκα, του Ρέμπρατσα και φυσικά του μυθικού Διαμαντίδη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον σύλλογο που βοήθησε στο να «γιγαντωθεί» και που όλοι πιστεύαμε πως θα καθοδηγεί μέχρι το τέλος της προπονητικής του καριέρας. 

Ο Ομπράντοβιτς αποτελεί «κεφάλαιο» για τη Φενέρ. Είναι όμως ικανός να φτάσει ως το τέλος; Η απάντηση είναι «ναι»! Έχει φτάσει η Φενέρ ως οργανισμός στο επίπεδο του Παναθηναϊκού; Όχι ακόμη! Παράλληλα, το πλεονέκτημα έδρας των «πρασίνων» αλλά και η «καυτή» ατμόσφαιρα των οπαδών τους θα λειτουργήσουν ως μπόνους για την ομάδα του Πασκουάλ. 

Οι δύο ομάδες δεν διαθέτουν κάποιον παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Διαμαντίδη, ο οποίος θα ήταν ικανός να κρίνει το αποτέλεσμα σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Από τη μία πλευρά τον ρόλο αυτόν τον «παίζει» ο Ομπράντοβιτς, ενώ από την άλλη οι Μπουρούσης και Φώτσης έχουν την απαραίτητη εμπειρία στις «πλάτες» τους. Ποια από τις δύο πλευρές θα υπερισχύσει; Θα το δούμε στην πράξη!

Μπαρτσελόνα – Βαρκελώνη

Jose Ignacio Huguet (Mundo Deportivo)

Πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί στο Final-4, κυρίως λόγω της εξαιρετικής φόρμας του στα τελευταία παιχνίδια. Μπαίνει στα προημιτελικά έχοντας το τρίτο καλύτερο ρεκόρ νικών στα τελευταία δέκα παιχνίδια της διοργάνωσης (8-2), όντας αήττητος στα τελευταία πέντε εξ αυτών.

Δείτε τα νούμερα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΜΑΤΣ:

Efes 8-2

Madrid 8-2

Panathinaikos 8-2

CSKA 7-3

Darussafaka 6-4

Baskonia 5-5

Olympiacos 5-5

Fenerbahçe 5-5

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5 ΜΑΤΣ:

Panathinaikos 5-0

Efes 4-1

Madrid 4-1

Darussafaka 4-1

CSKA 3-2

Baskonia 3-2

Fenerbahçe 2-3

Olympiacos 1-4

Η Φενέρ αντιμετωπίζει δυσκολίες τελευταία, περιμένοντας κάποιες σημαντικές μονάδες της να επιστρέψουν από τους τραυματισμούς τους. Έχουν νικήσει μόλις δύο από τα τελευταία πέντε παιχνίδια τους και η μία νίκη εξ αυτών ήρθε στην παράταση κόντρα στην αδιάφορη Μπαρτσελόνα. Η Φενέρ, η οποία έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος διαθέτει μία από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης.

Επιπρόσθετα, το πολυδιάστατο παιχνίδι σε ρακέτα και περιφέρεια από τους Γκιστ και Σίνγκλετον μπορεί να φθείρει το αντίστοιχο δίδυμο της Φενέρ (Βέσελι – Ούντο). Επιτέλους, μετά από καιρό ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του, με το ΟΑΚΑ να παίζει καταλυτικό ρόλο στη σειρά. Μην ξεχνάτε επίσης πως εάν υπάρχει ένας προπονητής ικανός να βρει απαντήσεις στους «γρίφους» του Ζοτς, αυτός είναι ο Πασκουάλ.

Γαλατασαράι – Κωνσταντινούπολη

Gökhan Türe (Habertürk)

Η μοναδική διαφορά είναι ο Ομπράντοβιτς

Σίγουρα η Φενέρ θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία στο ΟΑΚΑ, μία έδρα στην οποία οι τουρκικές ομάδες αγνοούν τη νίκη τα τελευταία έντεκα χρόνια, με την ίδια να έχει υποστεί τέσσερις συνεχόμενες ήττες εκεί και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς. Παράλληλα, φέτος, ο Παναθηναϊκός έχει γνωρίσει μόλις μία ήττα στο ΟΑΚΑ, από τον Ολυμπιακό σε παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Η στατιστική απεικονίζει με ακρίβεια τα παραπάνω, αναφέροντας πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα το να περάσει αλώβητη από την έδρα του «τριφυλλιού».

Φέτος και ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, η Φενέρ υπέφερε από πολλούς τραυματισμούς και αναγκάστηκε να συρρικνώσει το ροτέισον σε κρίσιμα ματς. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απώλεσε το πλεονέκτημα χάνοντας από τη Μπασκόνια τη Μακάμπι και τη Νταρουσάφακα στην έδρα της. Τώρα που οι παίκτες της θα επιστρέψουν και το ροτέισον θα ανοίξει, πιστεύω πως θα είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό.

Η σειρά αυτή αναμένεται να είναι μία ακόμη πρόκληση στην πλούσια καριέρα του Ομπράντοβιτς, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, με την οποία έγινε μύθος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παράλληλα, η Φενέρ θέλει να αποδείξει πως αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του θεσμού παρά το πρόσφατο ντεφορμάρισμά της. Συν τοις άλλοις, η εμπειρία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί το μεγάλο «συν» για τη Φενέρ, με τον Σέρβο κόουτς να μοιάζει έτοιμος να εμφανίσει ακόμη ένα «μαγικό κόλπο» από το καπέλο του, κάτι που έπραξε και την προηγούμενη σεζόν, έχοντας στερηθεί των υπηρεσιών του Βέσελι.

Υπάρχουν αρκετά κοινά ανάμεσα στις δύο ομάδες οι οποίες τα καταφέρνουν αρκετά καλά στο αμυντικό κομμάτι. Θεωρώ πως θα δούμε μία σειρά εφάμιλλη μίας παρτίδας «σκάκι», αντί για μπάσκετ. Και οι δύο ομάδες έχουν στις τάξεις τους δημιουργικούς παίκτες όπως οι Καλάθης, Τζέιμς, Παππάς από τη μία και Ντίξον, Σλούκα, Μπογκντάνοβιτς από την άλλη. Από την άλλη μεριά, η διαφορά τους συνίσταται στους ψηλούς, με τον Παναθηναϊκό να έχει τον Μπουρούση και τον Σίνγκλετον οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά τόσο στο «ζωγραφιστό» όσο και στην περιφέρεια. Αυτοί οι δύο θα αποτελέσουν τον «γρίφο» προς επίλυση για τη Φενέρ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα δυσκολευτεί με τη σειρά του να αναχαιτίσει τους γρήγορους ψηλούς της Φενέρ (Ούντο και Βέσελι) στη ρακέτα.

Εν κατακλείδι, μας περιμένει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά αγώνων. Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Φενέρ είναι η παρουσία του μυθικού, Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει αρκετή εμπειρία αλλά και ταλέντο στο να διαχειρίζεται παιχνίδια ειδικών καταστάσεων.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ισραήλ

David Pick

Αυτή η σειρά έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Φενέρ μεσούσης της σεζόν, δίχως να έχει εγγυημένη την επιτυχία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, έχοντας τη φιλοδοξία να μετατρέψει τη Φενέρ σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 Κατά τη γνώμη μου, ο Παναθηναϊκός είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος για τη Φενέρ, εκτός από τους δύο μεγάλους (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ) διαθέτοντας βάθος και ένα ρόστερ με πεισματάρηδες, αθλητικούς, εκρηκτικούς και… έξυπνους παίκτες.

 Ο Νικ Καλάθης και ο Γιάννης Μπουρούσης έχουν τα πρωτεία, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ μεταμόρφωσε ένα προβληματικό κλαμπ σε μία ομάδα-εφιάλτη για κάθε αντίπαλο. Θεωρώ πως η Φενέρμπαχτσε έχει αντιμετωπίσει αρκετούς τραυματισμούς και έχει υποστεί αρκετές κακοτυχίες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Παράλληλα, αν εξαιρέσουμε τους Μπογκντάνοβιτς και Ούντο, η Φενέρ δεν διαθέτει έμπιστες λύσεις όσον αφορά το σκοράρισμα.

Το πλεονέκτημα έδρας φαντάζει ως τεράστια υπόθεση για την εν λόγω σειρά και δεν θέλω να ασχοληθώ με τη σπέκουλα που αναφέρει πως ”οι Τούρκοι φιλοξενούν το Final-4”. Η Φενέρ δεν έχει φύγει ποτέ νικήτρια από το ΟΑΚΑ και πιστεύω πως το δυστυχές γι αυτή, σερί δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός θα είναι αυτός που θα προκριθεί στο Final-4

Ούνις Καζάν – Καζάν

Vera Ivanova (championat.ru)

Θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο πλεονέκτημα λόγω έδρας, ενώ είναι ισχυρότερος από τη Φενέρ στην άμυνα. Ο κόουτς Πασκουάλ ξέρει πως να στήσει «παγίδες» στους αντιπάλους του και η  Φενέρ δεν διαθέτει πλέι μέικερ ικανούς να δημιουργήσουν ζημιά. Οπότε «ποντάρω» στην πρόκριση του Παναθηναϊκού.

Αρμάνι Μιλάνο – Μιλάνο

Emiliano Carchia (Sportando)

Θεωρώ πως η Φενέρ κρατά ακόμη στα χέρια της τον τίτλο του φαβορί όσον αφορά την πρόκριση, έστω κι αν ο, σκληροτράχηλος Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας. Πιστεύω πως τα πρώτα δύο ματς θα είναι κομβικά για τη συνέχεια.

Ο Ομπράντοβιτς είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να κερδίσει μία τέτοια σειρά, ενώ ο Πασκουάλ έδειξε πως είναι πρώτης τάξεως προπονητής.

Η Φενέρ μπορεί να απογοητεύει λίγο πολύ με την έως τώρα παρουσία της, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να αποδείξει πως είναι μία από τις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Από την άλλη μεριά, ο Παναθηναϊκός, έπειτα από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες. Όπως προείπα, το πρώτο και το δεύτερο ματς είναι καθοριστικά για αυτή τη σειρά. Εάν η Φενέρ καταφέρει να σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού τότε θα πανηγυρίσει την πρόκριση.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...