ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Χρέος όλων να «φορτσάρουν» για το Γουδή

Αν ο Παναθηναϊκός προχωρήσει με ομόνοια, ενότητα και με συλλογική προσπάθεια για το Γουδή, τότε μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Αν κυριαρχήσει ξανά η διχόνοια, η κατάληξη θα είναι η ίδια με τις προηγούμενες. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Χρέος όλων να «φορτσάρουν» για το Γουδή

Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους. Η κυβέρνηση έχει προτείνει στον Παναθηναϊκό περιοχή στο Γουδή για να ανεγερθεί το νέο γήπεδο του συλλόγου. Ο πρόεδρος του Α.Ο, Δημήτρης Μπαλτάκος, κάνει από τότε μια σειρά από ενέργειες για να «τρέξει» την ιστορία και απομένουν ακόμη αρκετά βήματα για να δούμε, αν, τελικά, το όνειρο των εκατομμυρίων φίλων του «τριφυλλιού», γίνει, επιτέλους, πράξη.

Το πρώτο βήμα αφορά τη νομική θωράκιση του έργου, ώστε αυτή τη φορά να μην υπάρξουν εμπόδια, όπως συνέβη με την περίπτωση του Βοτανικού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος θα «δένει» τόσο πολύ, που δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα να καταπέσει στο ΣτΕ, έπειτα από οποιαδήποτε (δεδομένη) προσφυγή από κατοίκους ή συλλογικότητες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί το εξής σημαντικό: Ο Βοτανικός δεν εγκαταλείφθηκε γιατί το πρόβλημα ήταν το γήπεδο. Εγκαταλείφθηκε γιατί τα πάντα μπλόκαραν στο εμπορικό του Βωβού, ο οποίος είχε και την έκταση στην οποία «πατούσε» και το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη έγινε «όμηρος» του Βωβού κι όταν οι άνθρωποι της ΠΑΕ το κατάλαβαν ήταν πολύ αργά. Μάλιστα, όταν, ΚΑΙ το εμπορικό έγινε εντός συνταγματικού πλαισίου, με την προυπόθεση ο συντελεστής δόμησης να γινόταν μικρότερος, χρήματα πια δεν υπήρχαν, με τον πολυμετοχικό να έχει διαλυθεί και τον Παναθηναϊκό να μπαίνει σε περιπέτειες. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι Βωβός πτώχευσε. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι, στην περίπτωση για νέο γήπεδο στο Γουδή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κανένα mall, κανένα εμπορικό, κανένα… Βωβοκτίριο. Μόνο γήπεδο και ίσως ελάχιστες εμπορικές χρήσεις. Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τα όσα τονίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο νόμος για το Γουδή θα είναι έτοιμος.

Ένα άλλο βήμα αφορά, φυσικά, τη χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση, που, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα βάλει η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος λεφτά από τα δημόσια ταμεία για να φτιαχτεί το γήπεδο.  Αλλά θα βρει ή μπορεί και να το έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό, επενδυτή ή επενδυτές. Είναι πολύ πιθανό τα χρήματα τα οποία θα μπουν, αλλά και αυτά που θα παρθούν με τη μορφή δανείου από την ALPHA BANK, να είναι από «εκλεκτό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το θέμα, βέβαια, είναι ποια φόρμουλα θα βρεθεί, προκειμένου ο επενδυτής που θα «τσοντάρει», να τα πάρει πίσω και να βγάλει απ’ αυτή την ιστορία κέρδος.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.219 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτο και πολύ σημαντικό βήμα: Η ενότητα και η προσπάθεια ΟΛΩΝ να «τρέξει» το Γουδή και… όπου βγει. Μπορεί για κάποιους αυτό να είναι ασήμαντο. Κρίνοντας, όμως, από τα όσα έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά και από τις πιο πρόσφατες κόντρες και δημόσιες διαφωνίες, είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρχει ομόνοια στον Παναθηναϊκό και συλλογική αποφασιστικότητα για να γίνει πράξη ένα νέο γήπεδο, τότε το πιθανότερο είναι για μια ακόμη φορά η κατάληξη να είναι ίδια.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τα όσα έχει «υποσχεθεί» η κυβέρνηση στον Παναθηναϊκό, μείνουν στα λόγια ή τελικά θα γίνουν έργα. Κάθε άποψη επ’ αυτού, δεκτή. Ειδικά, όταν μιλάμε για ένα κόμμα που κάποτε ήταν αριστερό και τώρα βαφτίζει το κρέας, ψάρι, για να δικαιολογήσει τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια. Φαίνεται, πάντως, πως κάτι σοβαρό πάει να γίνει. Ο χρόνος θα δείξει. Είναι, όμως, χρέος κάθε Παναθηναϊκού παράγοντα να μην παρατήσει την υπόθεση, να μην αναλωθεί σε κόντρες και εγωισμούς που τόσο μα τόσο πολύ έχουν πλήξει τον σύλλογο και να πάει μέχρι τέλους το θέμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Παναθηναϊκός θα φτιάξει γήπεδο. Στη χειρότερη, θα απεμπλακεί οριστικά από τη διπλή ανάπλαση. Ας ελπίζουμε όλοι για τα καλύτερα. Μα τα καλύτερα θα έρθουν μόνο με ενότητα, κοινό στόχο, προσπάθεια ΟΛΩΝ και πίεση σε κάθε κατεύθυνση για να γίνουν πράξη τα όσα πρότεινε η κυβέρνηση.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.