ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Λεκαβίτσιους: Μια ζωή στα… πράσινα! (vids)

Η είδηση της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό έσκασε σαν... κεραυνός (όπως είναι το πρώτο συνθετικό του προσωνυμίου του) μέσα στον ελληνικό καύσωνα. Ο «σβούρας», αριστερόχειρας και φιλόδοξος Λεκαβίτσιους, αφήνει τη Ζαλγκίρις και τον αγαπημένο του Σάρας με σκοπό να αποδείξει πως... χωρά κι άλλος Λιθουανός στην «πράσινη» οικογένεια.

Λεκαβίτσιους: Μια ζωή στα... πράσινα! (vids)

Στη βορειοανατολική Ευρώπη, σε μία γωνιά του χάρτη που «πιέζεται» από την Πολωνία και τη Ρωσία, συναντάμε τη Λιθουανία. Μια χώρα στην οποία κατοικούν μετά βίας 3 εκατ. ψυχές, που όμως διαφυλάσσουν, «κοινωνούν» και μεταφέρουν την αύρα μιας μπασκετικής υπερδύναμης.

Η χώρα αυτή έχει «αναθρέψει» δεκάδες ονόματα που άφησαν το δικό τους «λιθαράκι» στην ιστορία του αθλήματος. Ένας εξ αυτών είναι και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο απόλυτος Ευρωπαίος σταρ της δεκαετίας των oo’s, o οποίος φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι και στη συνέχεια πήρε από το… χεράκι τον Λούκας Λεκαβίτσιους, οδηγώντας τον εκ του… ασφαλούς στον Παναθηναϊκό.

https://www.youtube.com/watch?v=UAY4cB1zw6M

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 70.622 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Από το… χωριό στην πόλη!

Ο 23χρονος γκαρντ από το Σιλάλε, κωμόπολη στα δυτικά της χώρας που μετρά 5.000 ψυχές, ακολούθησε το… πεπρωμένο που πλανάται πάνω από τα «κεφάλια» των Λιθουανών και ασχολήθηκε με την «σπυριάρα» από τα μικράτα του, έχοντας βέβαια, τη στήριξη της οικογένειάς του.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το «μικρόβιο» του μπάσκετ «θεριεύει» στην ψυχή του επίδοξου αθλητή, με τον γεννημένο στις 30 Μαρτίου του 1994, Λεκαβίτσιους, να… προκαλεί τη μοίρα του, ξεφεύγοντας νωρίς από τα στενά όρια της γενέτειράς του.

Οι «κυνηγοί» ταλέντων της Ζαλγκίρις τον εντόπισαν μέσω της συμμετοχής του σε καλοκαιρινά camp, φέρνοντάς τον από το Σιλάλε στο Κάουνας, σε ηλικία 15 ετών. Παράλληλα, την εποχή εκείνη, ο Λεκαβίτσιους «γευόταν» τις πρώτες «στάλες» της δόξας, όντας μέλος της Εθνικής ομάδας U-16, η οποία κατετάγη 2η στο Ευρωμπάσκετ του Μαυροβουνίου (2010) αλλά και στην αντίστοιχη διοργάνωση του Κάουνας (2012).

Βήμα-βήμα προς την καθιέρωση

Στην πρωτεύουσα, ο Λεκαβίτσιους φρόντισε να πάρει με τη σειρά την πρόοδό του, φτάνοντας βήμα-βήμα στο κατώφλι της πρώτης ομάδας. Πέρασε μια διετία στη δεύτερη ομάδα, αλλά οι επιδόσεις του, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στις διεθνείς διοργανώσεις με μια, ομολογουμένως, καλή «φουρνιά» συμπατριωτών του (προσέθεσε στη συλλογή του το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ U-19 της Τσεχίας το 2013), «τσίγκλησαν» τον τότε προπονητή της πρώτης ομάδας, Γκιντάρας Κραπίκας.

Το προσκλητήριο του Κραπίκας στη «μεγάλη» Ζαλγκίρις δεν έμεινε αναπάντητο από τον Λεκαβίτσιους, ο οποίος δεν άργησε να δικαιώσει όσους τον πίστευαν. Άρπαξε την ευκαιρία από τα «μαλλιά» από την πρώτη του κιόλας σεζόν στα δύσκολα (2014-15), αποδεικνύοντας πως ο «μικρός» ήρθε για να μείνει…

Ακολουθώντας τη μοίρα της πρώην ομάδας του, σήκωσε μαζί της τρία πρωταθλήματα Λιθουανίας (2015,16,17), ένα Κύπελλο (2015), ενώ επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο… ντόπιο all-star game, στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά με τους «πράσινους» του Κάουνας.

«Κεραυνός» και… Αϊζέια Τόμας

Η συνεχής εξέλιξη του «ήρωά» μας δεν άργησε να βάλει σε διαδικασία… σκέψης τα ΜΜΕ της Λιθουανίας, που έβλεπαν στο πρόσωπό του ένα μελλοντικό κεφάλαιο προς… εξαγωγή σε άλλες πολιτείες. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Τύπος έβγαλε δύο χαρακτηριστικά παρατσούκλια στον «Λέκα».

Πρώτα, έκανε την εμφάνισή του το «Κεραυνός ΜακΚουίν», δανεισμένο από τη δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων «Cars» και ορμώμενο από τη δυνατότητα του νεαρού γκαρντ να οδηγεί τον ρυθμό με… σπασμένα τα φρένα. Έπειτα, έκανε την εμφάνισή του και το «Αϊζέια Τόμας της Λιθουανίας», λόγω των ομοιοτήτων του με τον «σταρ» των Σέλτικς, όσον αφορά το μπόι (ξεπερνά μετά βίας το 1.80μ.), το αριστερό χέρι, αλλά και την πανομοιότυπη εμφάνιση της Ζαλγκίρις με τους Μπόστον (πράσινη και άσπρη φανέλα)…

Για να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2017 και τη μετακίνηση του Λεκαβίτσιους από τον κρύο βορρά (Ζαλγκίρις) στον ζεστό νότο (Αθήνα), θα πρέπει να αναφέρουμε δύο πρόσωπα-σταθμούς στην πορεία του 23χρονου γκαρντ, πέραν του Γκιντάρας Κράπικας.

https://www.youtube.com/watch?v=vesw2lhmdM0

«Έργο» Καζλάουσκας και Σάρας

Ο μεν Γιόνας Καζλάουσκας βλέποντας το συνεχώς εξελισσόμενο potential του νεαρού γκαρντ δεν δίστασε να τον καλέσει στην Εθνική Ανδρών, η οποία με τον Λεκαβίτσιους στη σύνθεσή της έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας το 2015, δίνοντας την ευκαιρία στον μετέπειτα παίκτη των «πρασίνων» να προσθέσει ακόμη ένα μετάλλιο με το εθνόσημο στη συλλογή του.

Ο δεύτερος ακούει στο όνομα Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας, αναλαμβάνοντας τα «ηνία» της Ζαλγκίρις ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τον Λεκαβίτσιους, «στρώνοντας» τον στη δουλειά (και ενίοτε στις φωνές) προκειμένου να βελτιώσει τις χτυπητές αδυναμίες του.

Λες και το ήξερε η μοίρα… Ο πρώην «σταρ» του «τριφυλλιού», βρέθηκε στο δρόμο του Λεκαβίτσιους, προετοιμάζοντάς τον ώστε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που πήρε ο πρώτος το μακρινό πλέον 2007…

Υπό τις οδηγίες του Σάρας, ο «Λέκα» έκανε φέτος την πρώτη του ουσιαστική σεζόν στην Ευρωλίγκα, έχοντας ενεργό ρόλο στην εξαιρετική (τηρουμένων των αναλογιών) πορεία της ομάδας από το Κάουνας, η οποία ανεδείχθη σε… φονέα των γιγάντων, ειδικά στα ματς του Κάουνας.

Το «highlight» του νέου αποκτήματος του «τριφυλλιού» δεν ήταν άλλο από την εκπληκτική βραδιά του στη Γερμανία, όπου «ξεπάστρεψε» τη Μπάμπεργκ του Τρινκιέρι σημειώνοντας 29 πόντους με 5/5 τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=NVOvMMxva9I&t=7s

Ώρα… Παναθηναϊκού!

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνηγόρησαν ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού που έψαχνε μια προσθήκη η οποία θα δώσει αρχικά βάθος στη θέση «1», με φανερές προοπτικές εξέλιξης και… απροσδιόριστο ταβάνι.

Η προσφορά των «πρασίνων» και η δυνατότητα συνύπαρξης με έναν εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης (Πασκουάλ) δελέασαν τον 23χρονο γκαρντ, ο οποίος αποχαιρέτησε συγκινημένος το Κάουνας, γνωρίζοντας ωστόσο πως ευκαιρίες σαν αυτή, δύσκολα τις απορρίπτει κάποιος…

Ο Παναθηναϊκός προσέθεσε στο δυναμικό του έναν καλαθοσφαιριστή με «χτυπητά» πλεονεκτήματα και αντίστοιχες αδυναμίες, σε ηλικία που όλα τα… κακώς κείμενα μπορούν να… παραγραφούν στην πορεία, μέσω της σκληρής δουλειάς και της απόκτησης εμπειριών.

Η είδηση της μεταγραφής του έσκασε σαν «κεραυνός» (όπως είναι το πρώτο παρατσούκλι του) μέσα στον… καύσωνα, δείχνοντας την ξεκάθαρη στόχευση του συλλόγου για προσθήκες ουσίας με προοπτική. Το αν θα πετύχει στον Παναθηναϊκό, είναι ένα ζήτημα που θα το κρίνει ο χρόνος.

Πάντως, ο «σβούρας» Λεκαβίτσιους, μέχρι στιγμής έχει αποδείξει πως τα βήματά του στο άθλημα έχουν έναν αδιάσειστο ειρμό, καθώς μια ζωή κινείται σε ρυθμούς που κυριαρχεί το … πράσινο και το άσπρο. Όπως η φανέλα της Ζαλγκίρις και τώρα του Παναθηναϊκού!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...