ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-3 (29' ΛΟΥΝΤ, 55' ΚΑΜΠΕΣΑΣ - 68' ΑΝΤΟΥΡΙΘ, 71' ΝΤΕ ΜΑΡΚΟΣ, 74' (ΠΕΝ) ΜΟΥΝΙΑΪΝ)

Αυτά δε γίνονται…

Ο Παναθηναϊκός ζούσε τον απόλυτο θρίαμβο μέχρι το 68' (2-0 με Λουντ, Καμπεσας) αλλα μέσα σε ένα εξαλεπτο (68'-74') η Μπιλμπάο σκόραρε τρεις φορές και το μετέτρεψε σε εφιάλτη (2-3). Κέρδισαν το χειροκρότημα για την προσπάθεια τους οι «πράσινοι» από τους συγκλονιστικούς οπαδούς τους.

Αυτά δε γίνονται...

Για 68 λεπτά, ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η εικόνα των «πρασίνων» στο διάστημα αυτό έμοιαζε βγαλμένη από τις δοξασμένες νύχτες των 90’s και των 00’s, καθώς είχαν κατορθώσει να στριμώξουν στα «σκοινιά» τη Μπιλμπάο, την οποία και… απενεργοποίησαν.

Ωστόσο, το μεγάλο προβάδισμα που κρατούσε το «τριφύλλι» στα χέρια του, χάρη στα γκολ των Λουντ (29′) και Καμπέσας (55′), «εξανεμίστηκε» μέσα σε έξι λεπτά, με τη Μπιλμπάο να εκμεταλλεύεται εις διπλούν την λανθασμένη αντίδραση της άμυνας (68′ Αντούριθ, 71′ Ντε Μάρκος) και να ολοκληρώνει την ανατροπή χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μουνιαΐν (74′).

Το τελικό 2-3 μετατρέπει κατά πάσα πιθανότητα την υπόθεση-πρόκριση σε… mission impossible, καθώς ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επικρατήσει με δυο γκολ διαφορά των αντιπάλων του στη ρεβάνς του «Σαν Μαμές» (24/8).

Εξαιρετική εμφάνιση, για ακόμα ένα ευρωπαϊκό ματς, από τον Λουντ που άνοιξε το σκορ με υπέροχο τρόπο και είχε ενεργή συμμετοχή στο δεύτερο τέρμα της ομάδας του, «σκύλος» ο Ζέκα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

Το ματς

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέταξε την ομάδα με το κλασικό 4-4-1-1, τοποθετώντας τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τους Μολέδο – Κουτρουμπή στο κέντρο της άμυνας, τον Χουλτ αριστερά, τον Ρέις δεξιά (προτιμήθηκε αντί του Κολοβέτσιου). Στα χαφ τους Ζέκα και Κουρμπέλη, αριστερά τον Λουντ, δεξιά τον Καμπέσας και τον Άλτμαν λίγο πιο πίσω από τον Μολίνς.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Βάσει αυτού του ρητού μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, η οποία είχε ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση… λευκού ποινικού μητρώου στα μετόπισθεν και την εκμετάλλευση των φάσεων που θα προέκυπταν μπροστά.

Οι «πράσινοι» έκλεισαν πολύ καλά τους χώρους, δεν επέτρεψαν στα «ατού» της Μπιλμπάο να κάνουν το παιχνίδι τους και να φτάσουν απειλητικά μπροστά από τα «καρέ» του Βλαχοδήμου. Στο απέναντι άκρο, μέσω μιας στημένης φάσης, οι γηπεδούχοι… άγχωσαν τον Ερερίν, όταν μετά από… αναμπουμπούλα, ο Κουτρουμπής δεν μπόρεσε να γυρίσει από το ύψος της μικρής περιοχής (6′).

Από τη μία, ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει τους διαδρόμους, ενώ από την άλλη οι Βάσκοι έψαχναν λύσεις πιέζοντας ψηλά την ομάδα του Ουζουνίδη, δίχως όμως αποτέλεσμα, καθώς η άμυνα λειτουργούσε εξαιρετικά. Μέχρι το 25ο λεπτό, στο παιχνίδι κυριάρχησαν οι παθιασμένες μονομαχίες και η τακτική. Έκτοτε, οι «πράσινοι» κατάφεραν να δουν λίγο καλύτερα τις προϋποθέσεις που ανοίγονταν στην αντεπίθεση.

Στην πρώτη (26′) ο Άλτμαν βρήκε ωραία τον Καμπέσας από τα δεξιά, εκείνος κοντρόλαρε, συνέκλινε, αλλά το τελείωμά του ήταν απογοητευτικό, ωστόσο ο Ρόμπιν Λουντ φρόντισε να… καλύψει την αστοχία του νεαρού εξτρέμ! Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Καμπέσας έκανε το γύρισμα, ο Μολίνς πάσαρε με το κεφάλι στον Φινλανδό, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Ερερίν με ένα υπέροχο τελείωμα (1-0, 29′).

Η Λεωφόρος πήρε… φωτιά, ο Παναθηναϊκός αυτό που ζητούσε, με τους Βάσκους να προσπαθούν να ανασυνταχθούν. Όμως η άμυνα των «πρασίνων» ήταν παρούσα και «καθάριζε» κάθε επικίνδυνη φάση που πήγαινε να δημιουργηθεί, όπως έπραξε ο Μολέδο στην πονηρή σέντρα του Αντούριθ (41′), με αποτέλεσμα το 1-0 να παραμείνει μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου.

Στις αρχές της επανάληψης, οι Βάσκοι θέλησαν να δείξουν ότι έχουν «σφυγμό», μετά από το αναιμικό πρώτο μέρος που έκαναν, διατήρησαν στα πρώτα λεπτά την κατοχή της μπάλας, δίχως ωστόσο να απειλήσουν με αξιώσεις τον Βλαχοδήμο.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός βλέποντας την πρόθεση της Μπιλμπάο να ανέβει περισσότερο, έψαξε με υπομονή τις βαθιές μπαλιές στα άκρα, κυρίως με στόχο τον… σφαιράτο Καμπέσας. Ο ίδιος στο 49ο λεπτό ταλαιπώρησε την άμυνα των φιλοξενουμένων, αλλά το τελείωμά του ήταν απογοητευτικό.

Λίγο αργότερα, οι «πράσινοι» έκαναν την πρώτη τους αλλαγή, με τον Λουτσιάνο να αντικαθιστά τον Άλτμαν, σε θέση περιφερειακού επιθετικού. Ο Βραζιλιάνος μπήκε με αρκετή όρεξη, κάτι που φάνηκε σχεδόν αμέσως, καθώς ένα λεπτό μετά την είσοδό του, πήγε να νικήσει με στυλ τον Ερερίν, αλλά δεν τα κατάφερε (53′). Ό,τι δεν κατάφερε ο Λουτσιάνο, το πέτυχε ο Καμπέσας…

55ο λεπτό: Ο Λουντ με νέα έξοχη ενέργεια φέρνει τη μπάλα εκτός περιοχής, τη σπάει στον Καμπέσας και εκείνος με δυνατό τελείωμα στέλνει τη μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Ερερίν. Όσο για τη Λεωφόρο; Πήρε… φωτιά για δεύτερη φορά (2-0).

Έχοντας προβάδισμα δύο τερμάτων και τον κόσμο να… παραληρεί, ο Παναθηναϊκός κόντεψε να την… πληρώσει ένα λεπτό μετά το γκολ του Καμπέσας. Γρήγορη εναλλαγή της μπάλας από τους Βάσκους, ο Ραούλ Γκαρθία βρέθηκε σε πλάγια θέση από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Βλαχοδήμος έδιωξε σταθερά σε κόρνερ.

Τα λεπτά περνούσαν, η κούραση είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στα πόδια των παικτών του Ουζουνίδη, ο οποίος έβλεπε τη… λογική υποχώρηση και είχε ως στόχο να περάσει στο ματς τον Δώνη. Πριν προλάβει να κάνει το οτιδήποτε, η Μπιλμπάο «πλήγωσε» τρεις  φορές τους γηπεδούχους, μέσα σε ένα εξάλεπτο…

Πρώτο «χτύπημα: Στο 68ο λεπτό ο ξεχασμένος στην «πλάτη» της άμυνας, Αντούριθ, πήρε την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Μουνιαϊν και μείωσε σε 2-1. Δεύτερο χτύπημα: Στο 71ο λεπτό, πάλι από αριστερά, ο Ντε Μάρκος εκμεταλλεύεται νέο κενό στην άμυνα του Παναθηναϊκού και με υποδειγματικό τελείωμα ισοφαρίζει σε 2-2. Τέλος, στο 74ο λεπτό ο Ουίλιαμς εκμεταλλεύεται το λάθος του Χατζηγιοβάνη και κερδίζει πέναλτι από τον Μολέδο. Ο Μουνιαίν ψύχραιμα, νικά τον Βλαχοδήμο και ανατρέπει πλήρως το σκηνικό (2-3, 74′).

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη, έκανε τη Λεωφόρο να… σιγήσει, καθώς ο κόσμος του Παναθηναϊκού αλλά και η ίδια η ομάδα έβλεπε μια μεγάλη ευκαιρία να φεύγει από τα χέρια της μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε να αντιδράσει, όταν Καμπέσας και Ζέκα συνεργάστηκαν υπέροχα, με τον δεύτερο να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το ύψος του ημικυκλίου της περιοχής της Μπιλμπάο (76′). Στις καθυστερήσεις του ματς, ο Ρόμπιν Λουντ έδωσε πάσα… πάρε-βάλε στον Δώνη, που βγήκε τετ α τετ με τον Ερερίν, αλλά ο γκολκίπερ των Βάσκων κράτησε τη νίκη.

Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Ρέις, Μολέντο, Κουτρουμπής, Χουλτ, Λουντ, Ζέκα, Κουρμπέλης, Καμπέσας (84′ Δώνης), Άλτμαν (51′ Λουτσιάνο), Μολίνς (73′ Χατζηγιοβάνης)

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Χοσέ Άνχελ Θιγάντα): Ερερίν, Όσκαρ ντε Μάρκος, Ετσέιτα, Λαπόρτ, Μπαλενθιάγκα, Βέσγκα, Μπενιάτ (77′ Μικέλ Σαν Χοσέ), Λέκουε (57′ Ινιάκι Γουίλιαμς), Ραούλ Γκαρσία, Μουνιαΐν (85′ Σουσαέτα), Αντούριθ

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ