ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Όλα είναι στο χέρι του Πασκουάλ…

Η Νίκη Μπάκουλη αναλύει τις καλοκαιρινές προσθήκες του Παναθηναϊκού, επισημαίνει τις δύο νικηφόρες «μάχες» των «πρασίνων» επί του Ολυμπιακού στο μεταγραφικό παζάρι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πλέον, το «μπαλάκι» πηγαίνει στον Τσάβι Πασκουάλ.

Όλα είναι στο χέρι του Πασκουάλ...

Όσα χρόνια έραβε ο Παναθηναϊκός το ένα αστέρι, μετά το άλλο στη φανέλα του, τα ρόστερ του είχαν μια κοινή συνισταμένη: τον ελληνικό κορμό πάνω στον οποίον “χτίζονταν” οι ομάδες που κυριάρχησαν εντός και εκτός συνόρων.

Το 2012 ήταν χρονιά που δεδομένων των συνθηκών που είχαν προκύψει, εύλογα άλλαξε ο προσανατολισμός. Και ενώ έλεγες πως οι “πράσινοι” θα επιστρέψουν στη βάση τους, θα πατήσουν στην τεχνογνωσία που είχαν αποκτήσει σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, αυτό που συνέβη ήταν να ακολουθήσουν τη συνταγή του οι απέναντι.

Στα καλοκαίρια που ακολούθησαν, μέχρι το φετινό, οι ανανεώσεις των ρόστερ ήταν εκ βάθρων. Τίτλοι αποκτήθηκαν, μα η συνέπεια που επιτρέπει τη δημιουργία δυναστείας δεν επετεύχθη ποτέ. Αυτό ήταν κάτι που άλλαξε, επί Τσάβι Πασκουάλ.

Τον… ξεμυάλισε η Μακάμπι, τον ξελάσπωσε ο Μήτογλου και τον απογείωσε ο κόσμος του
Τον… ξεμυάλισε η Μακάμπι, τον ξελάσπωσε ο Μήτογλου και τον απογείωσε ο κόσμος του 4.313 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός αντεπιτέθηκε και πήρε ό,τι καλύτερο υπήρχε αυτό το καλοκαίρι, σε Έλληνα. Για την ακρίβεια, κέρδισε και τις δυο μάχες  (Ζακ Όγκαστ και Κωνσταντίνος Μήτογλου) που έδωσαν οι “αιώνιοι”, με κοινό στόχο την απόκτηση των δύο νεαρών Ελλήνων. Η κύρια νίκη, ωστόσο που πανηγύρισαν οι “πράσινοι” σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο ήταν ότι κατάφεραν να στελεχώσουν ρόστερ που το λες και ολοκληρωμένο. Δηλαδή, δεν του λείπει κάτι.

Τι εννοώ; Οι ειδικοί έχουν εκτιμήσει πως ο σωστός αριθμός ψηλών που πρέπει να ‘χει ομάδα, η οποία διεκδικεί πράγματα (και αντέχει το μαραθώνιο της Ευρωλίγκας), είναι το επτά.

Σημειώνεις; Γκάμπριελ, Γκιστ, Σίνγκλετον, Μήτογλου, Όγκαστ, Βουγιούκας και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Οι εκτιμήσεις θέλουν τον Σίνγκλετον να ξεκινά στο “4” και τον Γκιστ στο “5”, με τον Βουγιούκα να αναλαμβάνει την ανάγκη για ποσταρίσματα. Ο Όγκαστ είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί σε δυο θέσεις (“4” και “5”) και αυτό είναι κάτι που απαιτεί το σύγχρονο μπάσκετ -εκεί όπου έχει φτάσει δηλαδή, η ιστορία. Είναι καλός αμυντικός, καλός ριμπάουντερ και έχει έφεση στις τάπες. Αν υπολείπεται σε κάτι του προκατόχου του (βλ. Φώτσης) είναι το σουτ, διότι ο νεαρός δεν “έχει” τρίποντο. Μπορεί να αποκτήσει, με δουλειά.

Όσο προχωρά η σεζόν, το πιθανότερο είναι να δούμε τον Σίνγκλετον ως σέντερ και τον Γκάμπριελ ως πάουερ φόργουορντ, με τον φετινό Παναθηναϊκό να έχει την ικανότητα για small ball και δημιουργία πολλών miss matches. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο Γκάμπριελ είναι stretch 4 και ο Σίνγκλετον combo big, που “έχει” το σουτ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα είναι στο “4” (και εκτίμηση μου είναι πως αρχικά, τουλάχιστον θα επικεντρωθεί στην ελληνική λίγκα) με τον Κωνσταντίνο Μήτογλου να παρουσιάζεται σε πρώτη φάση, ως η πολυτέλεια (λόγω των ικανοτήτων του) που θα δείξει ο χρόνος πώς θα αξιοποιηθεί.

Επτά είναι οι παίκτες που υπάρχουν στις θέσεις από “1” έως “3” και είναι οι εξής: Καλάθης, Παππάς, Ντένμον, Λεκαβίτσιους, Μποχωρίδης, Λοτζέσκι και Ρίβερς. Οι δυο τελευταίοι είναι εξαιρετικοί σουτέρ, στους οποίους μπορείς να υπολογίζεις όταν ψάχνεις πόντους. Υπάρχει ένα ερωτηματικό που τοποθετείται δίπλα στο όνομα του Λοτζέσκι και αφορά τη φυσική κατάσταση. Από εκεί και πέρα, στον “άσο” υπάρχουν οι Καλάθης, Λεκαβίτσιους και Ντένμον, με τον τελευταίο να παίζει και στο “2”. Οι δυο πρώτοι δεν είναι ο ορισμός του σουτέρ, τομέας στον οποίον έχει επιδείξει συνέπεια ο Αμερικανός, ο οποίος έως τώρα έπαιζε κυρίως ως σούτινγκ γκαρντ.

Θα σου πω ξανά πόσο σημαντικό είναι να ‘χεις στο ρόστερ παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δυο θέσεις και δη όταν μιλάμε για γκαρντ, με το σύγχρονο μπάσκετ να κινείται προς την κατεύθυνση δυαριών που μετακινούνται και στον “άσο”.

Ο Καλάθης είναι ο γνωστός Καλάθης -ξέρεις τι μπορεί να δώσει και δη στο pick and roll-, ενώ ο Λεκαβίτσιους θα δώσει γρήγορα πόδια, άμυνα και ενέργεια. Ο Παππάς είναι ο τύπος που σηκώνεται από τον πάγκο και μπορεί να αλλάξει το ρυθμό του αγώνα, όπως και να “σπάσει” τις αντίπαλες άμυνες -κάτι που κάνει και ο Λοτζέσκι. Όσο για τον Μποχωρίδη, το πιθανότερο είναι πως -τουλάχιστον στην αρχή- θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

Κατόπιν όλων αυτών, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα πια είναι στο χέρι του Πασκουάλ και να κάνει τους παίκτες του να παίξουν το μπάσκετ που λατρεύει. Αυτό που οι αθλητές μπορούν να δουν τι έχουν απέναντι τους και να πράξουν αναλόγως, γνωρίζοντας πως λύσεις υπάρχουν.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.