ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Νικ Καλάθης: Just follow my lead… (pics)

Στην Πόλη «έσπασε» το ατομικό του ρεκόρ στην επίθεση, έγινε... χιλιάρης στην Ευρωλίγκα, ενώ για ένα ριμπάουντ δεν σημείωσε triple-double. Οι δύσπιστοι του «βγάζουν» πλέον το «καπέλο», οι συμπαίκτες του τον αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία και ο ίδιος, χαμογελά με το... τρολάρισμα του αδερφού του, Πατ, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Νικ Καλάθης: Just follow my lead... (pics)

Από την ώρα που ήχησε για τελευταία φορά η «κόρνα» της γραμματείας στο «Sinan Erdem» τα πληκτρολόγια στην Ελλάδα πήραν… φωτιά. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε τη νικηφόρα πορεία των τελευταίων εβδομάδων στην Ευρωλίγκα, περνώντας αλώβητος από την έδρα της Αναντολού Εφές (82-81), πετυχαίνοντας το δεύτερο συνεχόμενο «διπλό» του στη φετινή διοργάνωση και παράλληλα την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στον θεσμό, μετά από εκείνες κόντρα σε Ολυμπιακό και Χίμκι.

Αρχή και φινάλε…

Καμπόσα χιλιόμετρα ανατολικά της Πόλης, όσοι κλήθηκαν να αποτυπώσουν τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση της Αναντολού Εφές με τον Παναθηναϊκό, είχαν περίπου το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους. Το στήσιμο της γραπτής παρουσίασής τους θα άρχιζε και θα τελείωνε με αναφορά στον Νικ Καλάθη και τους υπόλοιπους συντελεστές στο ενδιάμεσο.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ο 28χρονος γκαρντ ήταν… ολοκληρωτικός στην Πόλη. Οι 29 πόντοι, οι 10 ασίστ και τα 9 ριμπάουντ σε 35:54 συμμετοχής μοιάζουν νούμερα βγαλμένα από άλλες εποχές. Για τον λόγο αυτό το όνομα του Νικ κατέλαβε μεγάλο μερίδιο στις αναφορές της αναμέτρησης, με τον ίδιο να αποτελεί την… αρχή και το φινάλε του Παναθηναϊκού, στον δρόμο για ένα ακόμη μεγάλο «διπλό».

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 47.902 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Από τα δικά του χέρια, το 6-6 του διλέπτου μετατράπηκε σε 24-14 για την ομάδα του Πασκουάλ, με τον Καλάθη να «ζεσταίνεται» δημιουργώντας φάσεις… πάρε-βάλε (όπως αναφέρει η ποδοσφαιρική ορολογία) σε Λοτζέσκι, Θανάση και Ρίβερς. Το όνομα του Νικ τοποθετήθηκε με μεγάλα γράμματα και στο τελείωμα του… θρίλερ που εξελισσόταν στο παρκέ, όπως συνηθίζεται στις αναμετρήσεις μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Εφές. Το τρίποντο που σημείωσε στα τελευταία δευτερόλεπτα, με το σκορ στο 79 όλα και το χρονόμετρο να… πιέζει, έδωσε παράσταση νίκης, με τον Γκιστ να «κλειδώνει» το «διπλό», μπλοκάροντας τον ΜακΚόλουμ στην τελευταία φάση.

Στο ενδιάμεσο, ο Καλάθης «έχτιζε» λιθαράκι-λιθαράκι το οικοδόμημα μιας μεγαλειώδους εμφάνισης, φτάνοντας μια «ανάσα» από ένα επίτευγμα το οποίο σπανίζει πλέον στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το «νούμερο 33» του Παναθηναϊκού είχε «σφραγίσει» το double-double από τα μέσα της τρίτης περιόδου, στοχεύοντας προς την τριπλέτα, την οποία έχασε για ένα ριμπάουντ, λαμβάνοντας το… τρολάρισμα από τον αδερφό του, Πατ, ο οποίος ανέφερε στο instagram: «Πάρε ένα ριμπάουντ ρε χαζέ. Μιλάμε για την απόλυτη τεμπελιά…».

Τι λένε οι αριθμοί

Ο Νικ μπορεί να… ξενέρωσε τον Πατ, ωστόσο δεν παρέλειψε να καταρρίψει με εμφατικό τρόπο τα προηγούμενα career highs του σε δύο κατηγορίες. Αρχικά, σύνθλιψε το ρεκόρ πόντων του στην Ευρωλίγκα, πετυχαίνοντας έξι παραπάνω πόντους από το περσινό παιχνίδι κόντρα στη Μπάμπεργκ (23), ενώ «έσπασε» το φράγμα των 1000 πόντων στη διοργάνωση, έχοντας πλέον 11 παραπάνω (1011). Έπειτα, έπραξε το ίδιο με το Personal Index Rating του, φτάνοντας ως τους 41 βαθμούς αξιολόγησης. Αυτά τα… ολίγα που λέμε!

Μπορεί αρκετοί να προσέδωσαν τον χαρακτήρα του «μεταφυσικού» στην εμφάνιση του Καλάθη στην Πόλη, ωστόσο σε γενικές γραμμές, η «παράσταση» του Νικ στο «Sinan Erdem Dome» δεν ήταν παρά ακόμη μια απόδειξη της ηγετικής συνεισφοράς του στον Παναθηναϊκό. Τρανή απόδειξη οι ως τώρα επιδόσεις του στις οκτώ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της ομάδας.

Το «κοντέρ» της στατιστικής γράφει τα εξής: Ο Νικ σε 26:35 συμμετοχής (ανά μ.ο) σκοράρει 14.5 πόντους (59.7% στα δίποντα, 26.1% στα τρίποντα και 69.2% στις βολές), μοιράζει 7.4 ασίστ, κατεβάζει 3.6 ριμπάουντ, «κλέβει» 1.5 κατοχή ανά παιχνίδι και δέχεται 3.3 φάουλ σε κάθε ματς, ενώ υποπίπτει σε 3 λάθη. Τα παραπάνω στοιχεία «συμπυκνώνονται» στο γλαφυρό 17.6, ήτοι ο μέσος όρος του στο Personal Index Rating.

Όλα αυτά σε κάποιους μπορεί να λένε πολλά και σε άλλους τίποτα. Για τον λόγο αυτό, αξίζει να τοποθετήσουμε τους αριθμούς του Νικ στον… ντορβά της σύγκρισης.

Μετά το πέρας της 8ης αγωνιστικής, ο Καλάθης κατέχει τα πρωτεία στον τομέα των ασίστ, έχοντας κάνει 59 φορές ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του, με τους Γκρέιντζερ και Ερτέλ να ακολουθούν, με 50 έκαστος. Παράλληλα είναι πρώτος σε συμμετοχές ως βασικός, όντας… πενταδάτος με τη «βούλα».

Παράλληλα, ο διεθνής γκαρντ είναι 3ος στα εύστοχα σουτ εντός παιδειάς, έχοντας βάλει 46 σε 90 προσπάθειες, συγκατοικώντας στην τρίτη θέση με τον Ντόνσιτς, έχοντας μπροστά του τους Στίματς (49) και Σβεντ (51). Τρίτος είναι και στον τομέα του index rating, κουβαλώντας τους 141 βαθμούς του, όντας πίσω από τους Στίματς (161) και Ντόνσιτς (224).

Έπειτα κατέχει την θέση στα εύστοχα δίποντα, την 5η στα κλεψίματα, ενώ είναι ο 6ος καλύτερος σκόρερ του θεσμού ως τώρα.

Εξάστερε, ιδού ο ηγέτης σου!

Ο υπότιτλος υποδεικνύει το, κατά τους αριθμούς και τους συμπαίκτες, προφανές στοιχείο, το οποίο άργησε να εισέλθει στο θυμικό αρκετών οπαδών της ομάδας. Ο Καλάθης είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Παναθηναϊκού του Τσάβι Πασκουάλ.

Το λένε τα… κομπιούτερ και οι αριθμοί, όπως είδαμε παραπάνω, το λέει ο Τσάβι Πασκουάλ που χαρακτήρισε απίστευτη την εμφάνισή του κόντρα στην Εφές, το λέει ο Παππάς ο οποίος αποθέωσε με τον δικό του τρόπο τον Νικ που… δίνει στους υπόλοιπους «ψωμί» κατά την ανάρτησή του, το λέει η Ευρωλίγκα που αφιέρωσε αναρτήσεις επί αναρτήσεων στο show του. Το λέει ακόμη και ο… απαιτητικός αδερφός του, Πατ, ο οποίος θα περιμένει στο μέλλον ανάλογες εμφανίσεις.

Όσο περνά ο καιρός, γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά τα σημάδια που αναδεικνύουν τον τρόπο δράσης του Παναθηναϊκού της νέας εποχής, ο οποίος δεν έχει πλέον Ομπράντοβιτς και Διαμαντίδη, αλλά Πασκουάλ και Καλάθη. Δύο «ζευγάρια» που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στη ζυγαριά της σύγκρισης, καθώς οι εποχές, τα δεδομένα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαφέρουν αρκετά η μία με την άλλη.

Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός του 2018 και ίσως των αρχών της επόμενης δεκαετίας, έχει δύο ξεκάθαρα σημεία αναφοράς. Τον Καταλανό στον πάγκο και τον Νικ στο παρκέ. Που θα οδηγήσει η συνεργασία αυτή; Ο χρόνος θα δείξει…

Πάντως, στο σήμερα, ο Καλάθης έχει βρει κάθε πιθανό τρόπο για να δείξει τις αρετές του. Η συμπεριφορά του εντός παρκέ «φωνάζει» προς πάσα κατεύθυνση ότι η ομάδα έχει ηγέτη. Ο ίδιος δε, με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, μοιάζει σαν να λέει προς τους συμπαίκτες του την ατάκα: «Just follow my lead». Και εκείνοι ακολουθούν, γιατί έχουν πειστεί…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.