ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 92-75

Αεράμυνα και… αντίο πλεονέκτημα

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε για ένα ημίχρονο στη Μαδρίτη, αλλά η έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα στο δεύτερο μέρος, και οι ελάχιστες επιλογές στην επίθεση (Τζέιμς 23π) έφεραν την τρίτη συνεχόμενη ήττα για τους «πράσινους» (92-75), οι οποίοι προλαβαίνουν μόνο με... θαύμα την κούρσα για την τέταρτη θέση.

Αεράμυνα και... αντίο πλεονέκτημα

Δύο όψεις είχε το πρώτο δεκάλεπτο για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Η πρώτη, η αρνητική, εμφανίστηκε στο πρώτο κομμάτι της περιόδου, με το «τριφύλλι» να μαζεύει τα ριμπάουντ και να προσέχει την άμυνά του, πληρώνοντας όμως την νευρικότητα στην επίθεση.

Το 0/8 σουτ… πληρώθηκε από πλευράς Ρεάλ, η οποία έτρεξε από την πλευρά της ένα σερί 8-0, εξοργίζοντας τον Τσάβι Πασκουάλ που κάλεσε τάιμ άουτ, βλέποντας τους Ισπανούς να ξεφεύγουν. Τη λύση έδωσε ο Μάρκους Ντένμον, ο οποίος ευστόχησε σε σουτ δύο πόντων και φάνηκε λες και… ξεμπλόκαρε όλη την ομάδα! Έπειτα από το καλάθι του Αμερικανού ακολούθησε κρεσέντο τριπόντων από Ρίβερς – Σίνγκλετον, με τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα επί μέρους… 16-2 (!) παίρνοντας προβάδισμα έξι πόντων (10-16) στο ματς, προτού η ομάδα του Λάσο μειώσει με τον Κοζέρ, στέλνοντας τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (19-20, 10′).

Στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου, η στόχευση του Παναθηναϊκού μεταφέρθηκε από την περιφέρεια στη ρακέτα. Μέσω του Άντριαν Πέιν, οι μάχες στο «ζωγραφιστό» έβγαλαν νικητή τον Παναθηναϊκό (21-25), ωστόσο η αδυναμία του Λεκαβίτσιους να «συνδεθεί» με τις απαιτήσεις του ματς, έφεραν εκ νέου στο παιχνίδι τον Νικ Καλάθη.

Ο Λιθουανός συμπλήρωσε γρήγορα τρία φάουλ (συν ένα αντιαθλητικό στον Ρούντι) και κάθισε στον πάγκο, όμως ο Νικ δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τον οίστρο του Κοζέρ που «πήρε» τη Ρεάλ Μαδρίτης από το… χεράκι και μέσω του transition έγραψε το +3 της Ρεάλ (30-27). Στο μεταξύ, η είσοδος του Μάικ Τζέιμς (13′) έδωσε «ανάσες» στο τριφύλλι, καθώς τα trademark καλάθια του Αμερικανού γκαρντ και το τρίτο τρίποντο του Ρίβερς έφεραν το παιχνίδι στα ίσα (34-34).

Κάπου εκεί, η άτυχη φάση με πρωταγωνιστή τον Καλάθη έμελλε να σημαδέψει την τύχη των τελευταίων λεπτών του ημιχρόνου. Ο Νικ δέχθηκε αγκωνιά σε διεκδίκηση ριμπάουντ, το μέτωπό του άνοιξε με αποτέλεσμα να φύγει προς τα αποδυτήρια για περαιτέρω φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάρκους Ντένμον διατήρησε τον Παναθηναϊκό στο κατόπι της Ρεάλ, με τον Αμερικανό να διαμορφώνει με τρίποντο το σκορ ημιχρόνου (38-37).

Ο Καλάθης απεδείχθη μαχητής, έκανε ράμματα στο ημίχρονο και επέστρεψε στο παρκέ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Όμως, ο Λάσο έστειλε τον Καμπάτσο πάνω του, κάνοντας το μαρκάρισμά του ασφυκτικό, με αποτέλεσμα να κοπεί η δημιουργία και στην επίθεση να χάνεται το ένα δίποντο πίσω από το άλλο. Το καλάθι του Ντένμον και το τρίποντο του Ρίβερς ήταν οι μοναδικές συνδέσεις του «τριφυλλιού» με το καλάθι στο πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου.

Το ξέσπασμα της Ρεάλ με τον Κοζέρ και τον Ταβάρες οδήγησε τους γηπεδούχους στο να τρέξουν ένα επίμέρους 16-5, ξεφεύγοντας από το +3 στο +14 (56-42) και το ματς έδειχνε να ξεφεύγει καθώς η επίθεση του «τριφυλλιού» έδειχνε «φρακαρισμένη» και η συγκέντρωση ελλιπής.

Η είσοδος του Τζέιμς και του Πέιν έδωσαν πνοή μετά από ώρα στην επίθεση, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει (56-46) και τον Λάσο να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Οι προσπάθειες του Τζέιμς κατέβασαν κι άλλο τη διαφορά (60-53), όμως ο Αγιόν με καλάθι του έφερε τη διαφορά εκ νέου στο +9 για τη Ρεάλ (64-55).

Ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετική ημέρα τον Μάικ Τζέιμς (15π στο 30′) και τον Ρίβερς (12π) αλλά έπρεπε να βγουν κι άλλοι μπροστά ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Κι όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο όλα ξεκίνησαν στραβά γιατί ο Καλάθης χρεώθηκε με επιθετικό (4ο) φάουλ και στη συνέχεια ο Μπελόσεβιτς χρέωσε με τεχνική ποινή τους «πράσινους» (65-55).

Κάποια στιγμή, η επίθεση ξεκόλλησε, με… πρωτεργάτη τον Μάικ Τζέιμς ο οποίος συνέχισε να οδηγεί τον Παναθηναϊκό μπροστά. Το θέμα ήταν το εξής, η άμυνα, καθώς όσα καλάθια έβαζαν οι «πράσινοι» τα δέχονταν πίσω, λόγω της επιμονής του Ρέγες  στο ζωγραφιστό και των χαμένων ριμπάουντ, με αποτέλεσμα στα μισά της τελευταίας περιόδου, το σκορ να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, γύρω από το +10-12 της Ρεάλ (81-69).

Ο Μάικ Τζέιμς σηκώθηκε για τρεις στο 37ο λεπτό και αντί να γίνει το -7 (η μπάλα μπήκε και βγήκε), η διαφορά πήρε εκ νέου έκταση, με τον Κοζέρ να ευστοχεί σε τρίποντο, τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς (86-71), παρά τις προσπάθειες του Τζέιμς. Όσες φορές ο Παναθηναϊκός πήγαινε για την επιστροφή, η Ρεάλ είχε τις κατάλληλες απαντήσεις «φράζοντας» τον δρόμο της ομάδας του Πασκουάλ.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 38-37, 64-55, 92-75

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ