ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Οι «πάνω» ξεφεύγουν και οι «κάτω» πιέζουν τον Παναθηναϊκό

Πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη βαθμολογία της Euroleague και ποια είναι τα εναπομείναντα ματς του Παναθηναϊκού στην regular season.

Οι «πάνω» ξεφεύγουν και οι «κάτω» πιέζουν τον Παναθηναϊκό

Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν… απούσα στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τη Ρεάλ, με την ήττα στη Μαδρίτη (92-75) και την απώλεια των ελπίδων για διεκδίκηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο πλεονέκτημα έδρας να έρχονται… φυσιολογικά, βάσει της εικόνας των «πρασίνων».

Αυτή τη στιγμή, στο κόλπο για το πλεονέκτημα έχει παραμείνει η Ρεάλ Μαδρίτης, που πήρε το ματς-τελικό με το «τριφύλλι» και η Ζαλγκίρις, με τους Λιθουανούς να παίζουν απόψε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Σε περίπτωση νίκης στο Κάουνας, Ρεάλ και Ζαλγκίρις θα ριχτούν στη μάχη για την τέταρτη θέση, με τη Ρεάλ να έχει προβάδισμα λόγω ευκολότερου προγράμματος.

Αυξάνεται η πίεση

Αντίθετα, εκτός μάχης έχουν τεθεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πληρώνει το ντεφορμάρισμά του έχοντας χάσει τρία συνεχόμενα παιχνίδια υψίστης σημασίας (Χίμκι, Ολυμπιακός, Ρεάλ) αλλά και η Χίμκι, η οποία υπέστη ήττα σοκ από την Αρμάνι στη Ρωσία. Η ήττα της Χίμκι ήταν το μοναδικό «θετικό» αποτέλεσμα για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, η οποία πλέον, βάσει των δικών της πεπραγμένων, πρέπει να κοιτάζει με περισσότερη προσοχή το τι κάνουν οι ομάδες που βρίσκονται από κάτω της, παρά εκείνες που έχουν πιάσει τετράδα.

Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως
Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως 61.330 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέραν του 0/3, το «τριφύλλι» καλείται να διαχειριστεί δύο αποτελέσματα που αυξάνουν αρκετά την πίεση των ομάδων που βρίσκονται οριακά εντός (ή και εκτός) στη ζώνη της οκτάδας. Η μεν Μακάμπι πέρασε άνετα από την έδρα της Εφές (94-81), ενώ η Μπασκόνια πήρε διπλό στη Βαλένθια (81-71). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο Παναθηναϊκός αν δεν αλλάξει το «τσιπάκι» του λίαν συντόμως, μπορεί να αγχωθεί ακόμη και για την είσοδό του στην οκτάδα.

Έπειτα από το πέρας της 25ης αγωνιστικής, οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 6η θέση με ρεκόρ 14-11, έχοντας μαξιλαράκι μόλις μιας νίκης από την όγδοη Μακάμπι (13-12) και δύο από την Μπασκόνια που είναι 9η (12-13) και θα παίξει τα ρέστα της για να μπει στην οκτάδα. Ουδείς θέλει να σκέφτεται αυτά τα σενάρια, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα μας αναγκάζουν να τα πάρουμε υπ’ όψιν.

Τα εναπομείναντα ματς του Παναθηναϊκού

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να επανέλθει σε… mood νικών, ώστε να «διαλύσει» όσα σενάρια τον θέλουν ν’ αγχώνεται στις τελευταίες αγωνιστικές και να λάβει την καλύτερη δυνατή θέση εν όψει των πλέι οφ. Η αλλαγή σκηνικού είναι καθαρά στο «χέρι» της ομάδας του Πασκουάλ που έχει μπροστά της πέντε ματς μέχρι το τέλος της regular season, δύο στο ΟΑΚΑ και τρία εκτός.

Στις 16 Μαρτίου, οι «πράσινοι» δοκιμάζονται στην έδρα της Ουνικάχα Μάλαγα και δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η διεκδίκηση του «διπλού», ώστε η ομάδα να πάρει βαθμολογική και ψυχολογική «ανάσα» εν όψει της τελευταίας φετινής διαβολοβδομάδας που περιλαμβάνει τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ (20/3) και τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (22/3). Ιδίως το ματς με τη Μακάμπι μπορεί να κρίνει εν πολλοίς τη μοίρα των Ισραηλινών στη διοργάνωση.

Στις 30/3, οι «πράσινοι» υποδέχονται στο ΟΑΚΑ τη Βαλένθια, με το πρόγραμμα της ομάδας στη regular season να κλείνει στις 5 Απριλίου, στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο.

16/3 Μάλαγα – Παναθηναϊκός 20/3 Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 22/3 Μακάμπι – Παναθηναϊκός 30/3 Παναθηναϊκός – Βαλένθια 5/4 Αρμάνι – Παναθηναϊκός

Η βαθμολογία της Euroleague 

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.