ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Eφημερίδα των Συντακτών: «Η αλήθεια για τον… χρηματοδότη του Noor 1»

Σε άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναλύει τα δεδομένα της υπόθεσης με την σύλληψη του Τούρκου υπήκοου, ο οποίος... εμφανίζεται από ελληνικά ΜΜΕ ως ο μοναδικός χρηματοδότης του Noor 1.

Eφημερίδα των Συντακτών: «Η αλήθεια για τον... χρηματοδότη του Noor 1»

Η «εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει στοιχεία τα οποία αφορούν τον ιρανικής καταγωγής Τούρκο υπήκοο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος συνελήφθη προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτόν προσπαθούν ελληνικά ΜΜΕ να εμφανίσουν ως μοναδικό χρηματοδότη του ναρκόπλοιου, ωστόσο είναι αυτή η αλήθεια;

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 60.308 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Συνελήφθη o Τούρκος χρηματοδότης του «Noor 1», υποστηρίζει το χθεσινό αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Ο συλληφθείς είναι ο ιρανικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος Σερίφ Ζιντάστι, το όνομα του οποίου είχε γίνει γνωστό ήδη από το 2014, όταν δολοφονήθηκε η κόρη του στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα ήταν ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούσαν και στη διάρκεια της δίκης για το φορτίο της ηρωίνης. Θυμίζουμε ότι και η Εισαγγελία έχει εκδώσει εδώ και μήνες νέα συμπληρωματικά εντάλματα για τουλάχιστον δύο καταζητούμενους, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος που συνελήφθη είναι ένα από τα πρόσωπα που αναζητούν και οι ελληνικές αρχές.

Ο Τούρκος υπήκοος Σερίφ Ζιντάστι με το σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, είναι -σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων»- ο χρηματοδότης του φορτίου του «Noor 1». Είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια;

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην εμπλοκή του συγκεκριμένου Τούρκου, ενώ γίνεται λόγος και για «ενδοτουρκικό» εμφύλιο εμπόρων ναρκωτικών αλλά και αναφορά στους έξι θανάτους που σημειώθηκαν από το 2014 μέχρι το 2016. Θάνατοι που αποδίδονται σε αλλοδαπούς δράστες εμπλεκόμενους με το φορτίο του «Noor 1». Δύο εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, έγιναν στην Ελλάδα.

Διαπιστώνεται ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν τώρα εμπόδια στην έκδοση του συλληφθέντος ενώ το δημοσίευμα αποδίδει καθυστερήσεις στα αντανακλαστικά των ελληνικών αρχών και της Δικαιοσύνης. Τέλος, επικαλούμενο έρευνες της αμερικανικής DEA κρίνει ως απολύτως βέβαιο το ότι όλη η υπόθεση χρηματοδότησης της ηρωίνης είναι αποκλειστικά έργο αλλοδαπών, αναφέροντας ότι σκόπιμα έγιναν κυβερνητικές προσπάθειες εμπλοκής συγκεκριμένου Ελληνα επιχειρηματία.

Η πορεία του χρήματος

Ασφαλώς ο ισχυρισμός περί σκοπιμότητας αποτελεί συνήθως μια απλή εκτίμηση και στην περίπτωση αυτή δεν βασίζεται στα ενδεχόμενα στοιχεία που προκύπτουν από τις νέες δικογραφίες, στον βαθμό μάλιστα που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Τώρα αναμένεται εξάλλου να ξεκινήσει εκ νέου η κύρια ανάκριση.

Αυτό που ισχύει όμως, και είναι πλέον και δικαστικά επιβεβαιωμένο, είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές, όπως και η DΕA, εντόπισαν και συνέλαβαν ως άμεσα εμπλεκόμενους στην εγκληματική οργάνωση και μια σειρά από Ελληνες που δήλωναν εφοπλιστές και επιχειρηματίες και είχαν μεταξύ τους στενές σχέσεις. Αυτοί εξάλλου καταδικάστηκαν, άλλοι βαριά άλλοι ελαφρύτερα, ως δράστες σειράς κακουργημάτων με αντικείμενο το φορτίο της ηρωίνης.

Οι νέες εισαγγελικές διώξεις κατά του Β. Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του βασίζονται, όπως έχει γίνει γνωστό, και στην πορεία του χρήματος, με βάση λογαριασμούς που έδωσε ο ισοβίτης Γιαννουσάκης. Λογαριασμοί από τους οποίους προέκυψαν μετά τη δικαστική συνδρομή από τις αρχές του Ντουμπάι πολλαπλά αμφιλεγόμενα εμβάσματα τραπεζών προς τον ίδιο και την εταιρεία του.

Επομένως ναι μεν οι σκευωρίες είναι ένα σύνηθες επιχείρημα, που πρόσφατα έχει μεγάλη πέραση, όμως οι δικαστικές αρχές είναι εκείνες που θα αποφασίσουν μετά την κύρια ανάκριση για ποιους συγκεκριμένα υπάρχουν ενδείξεις ενοχής.

Ιστορίες με πράκτορες

Οσον αφορά τον Τούρκο Ζιντάστι, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Βήματος», «προκύπτει όμως με σειρά πληροφοριών ότι ο Ζιντάστι ίσως είχε διπλό ρόλο και ενημέρωσε την DEA και άλλες υπηρεσίες για το “μεγάλο κόλπο με την ηρωίνη”. Ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία της κόρης του σχετίζεται με μια σημαντική υπόθεση ναρκωτικών περιγράφοντας την περίπτωση του “Νoor 1” μιλώντας και για σχετική βοήθεια που είχε προσφέρει στις Αρχές» (Β. Λαμπρόπουλος 19/3/2016).

Το ίδιο δημοσίευμα του 2016, που δεν έκανε τότε λόγο για κυβερνητικές προσπάθειες εμπλοκής Ελληνα επιχειρηματία, ανέφερε ότι «σε τουρκικές εφημερίδες είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ο Ζιντάστι ήταν πληροφοριοδότης της τουρκικής αστυνομίας αλλά πιθανόν και πράκτορας της DEA (αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών).

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης για τους δύο τόνους ηρωίνης φέρεται, σύμφωνα με τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες, να ήταν και στενός συγγενής του Ζιντάστι με το μικρό όνομα “Αλεξ”, που διέμενε στη Βρετανία, όπου είχε εστιατόριο, και είχε επίσης κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών». Σε αυτόν τον Αλεξ είχε αναφερθεί μάλιστα στη συνομιλία του με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και ο ισοβίτης Γιαννουσάκης.

Σήμερα που ο συγκεκριμένος Τούρκος, διπλός ή όχι, πράκτορας έχει συλληφθεί αποδεικνύεται ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα τελειώσει, ενώ παραμένει ζητούμενο το πώς είναι τόσο βέβαιο ότι ο συλληφθείς είναι ο μοναδικός χρηματοδότης αυτού του φορτίου, ειδικά όταν υπάρχει περίπτωση να ήταν ταυτόχρονα και πράκτορας της DEA».

Πηγή: sdna.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...