ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τσάβι, καν’ το όπως το 2010! (vids)

Τι συνέβη όταν ο Τσάβι Πασκούαλ βρέθηκε για πρώτη φορά με την «πλάτη στον τοίχο» σε ευρωπαϊκή σειρά με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αφιέρωμα του Panathinaikos24.gr.

Τσάβι, καν' το όπως το 2010! (vids)

Η αποστολή του Παναθηναϊκού θα μπει σήμερα στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μαδρίτη και στόχο να βγάλει εις πέρας μια δύσκολη κατάσταση. Έπειτα από το break της Ρεάλ στο δεύτερο ματς του ΟΑΚΑ, οι πράσινοι χρειάζονται έστω ένα διπλό στην Ισπανία, ώστε να πάρουν εκ νέου το πάνω χέρι στη σειρά και να την οδηγήσουν στον μίνιμουμ στόχο τους, που είναι η επιστροφή της επί ελληνικού εδάφους, σε πέμπτο παιχνίδι.

Στο μυαλό του, πάντα προσγειωμένου και ρεαλιστή, Πασκουάλ, θα υπάρχουν όλα τα πιθανά και απίθανα σχέδια για να έρθει η απάντηση στο break της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 45χρονος προπονητής σπάνια αναφέρεται στο παρελθόν και προτιμά να κοιτάζει μπροστά, ωστόσο δεν αποκλείεται να του έχουν περάσει από το μυαλό του οι εικόνες και η πορεία της σεζόν 2009-10, καθώς υπάρχουν αρκετά κοινά με τα σημερινά δεδομένα.

Τι είχε συμβεί τότε;

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 50.851 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τη σεζόν 2009-10, ο 38χρονος τότε, Τσάβι Πασκουάλ, βρισκόταν μπροστά σε μια πρόκληση, όντας προπονητής της Μπαρτσελόνα. Η συμμετοχή των «Μπλαουγκράνα» στο Final-4 του Παρισιού θα σφραγιζόταν μόνο εφόσον η ομάδα του περνούσε νικηφόρα από τη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ισπανικό classico μεταφέρθηκε στην ευρωπαϊκή σκηνή και άπαντες ανέμεναν το αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ ενός πολύπειρου προπονητή (Μεσίνα – Ρεάλ Μαδρίτης) και ενός ανερχόμενου αστεριού (Πασκουάλ – Μπαρτσελόνα).

Η Μπαρτσελόνα είχε το πάνω χέρι στη σειρά, διότι φρόντισε να μπει στα πλέι οφ έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, λόγω της πρωτιάς της στον 5ο όμιλο του Τop 16, με 5 νίκες και 1 ήττα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες τρεις ομάδες του ομίλου ήταν η Παρτιζάν (2η), το Μαρούσι και ο Παναθηναϊκός, που… αλληλοεξοντώθηκαν στα μεταξύ τους ματς και έμειναν εκτός νυμφώνος! Από την άλλη μεριά, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε τερματίσει δεύτερη στον έκτο όμιλο, με ρεκόρ 3-3.

Στο Game 1 της 23ης Μαρτίου, οι Μπλαουγκράνα υπερασπίστηκαν με αποτελεσματικότητα την έδρα τους, φτάνοντας στη νίκη με 68-61. Πρωταγωνιστές για την ομάδα του Πασκουάλ ήταν οι Πιτ Μάικλ (18π) και Μπονιφάς Ν’Ντονγκ (14π), με την ομάδα του Μεσίνα να βρίσκει στήριγμα μόνο στον Λαβρίνοβιτς (14π). Στο δεύτερο παιχνίδι, ο Μεσίνα φρόντισε να χαμογελάσει τελευταίος…

Οι 22 πόντοι του νεαρού τότε και μετέπειτα κατοίκου Βαρκελώνης, Άντε Τόμιτς και οι 12 του Πριχιόνι, οδήγησαν τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα διπλό υψίστης σημασίας (70-63) που για πολλούς είχε καθορίσει ήδη την τύχη της σειράς. Πλέον, η υπόθεση πρόκριση στο Final-4 ήταν στα χέρια της βασίλισσας που έπρεπε να υπερασπιστεί την έδρα της στα δύο επικείμενα ματς. Κι όμως, δεν το έκανε, ή μάλλον δεν άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο ο Πασκουάλ και η παρέα του.

Στο Game-3 η Μπαρτσελόνα μπήκε στο παρκέ με το «μαχαίρι» στα δόντια, πήρε διαφορά από το ημίχρονο (46-31) και έφτασε στο τελικό 84-73 απαντώντας στο Μαδριλένικο break. Εκείνη τη βραδιά, ο Πασκουάλ είδε τον Ναβάρο να κάνει όργια στο παρκέ (24π) και τους ΛάκοβιτςΜάικλ να τον συμπληρώνουν (13π έκαστος).

Το momentum διατηρήθηκε σε καταλανικά χέρια και παρά το γεγονός πως το Game-4 εξελίχθηκε σε ντέρμπι για γερά νεύρα, η Μπαρτσελόνα έκανε δεύτερο σερί break (84-78), με την υπογραφή του Χουάν Κάρλος Ναβάρο (21π) και του μετέπειτα NBAer Ρίκι Ρούμπιο (19π)!

Εκεί που όλα έδειχναν κατά του, ο Πασκουάλ κατάφερε να δέσει «κόμπο» δύο φορές τον αντίπαλό του, Ετόρε Μεσίνα, παίρνοντας δύο παιχνίδια στη Μαδρίτη, για το τελικό 3-1 της σειράς. Όσο για τη συνέχεια; Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να υποτάξει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό του Final-4 με 64-54 και έπειτα μετέτρεψε τον τελικό σε παράσταση για έναν ρόλο κόντρα στον Ολυμπιακό (86-68).

Αυτά είχαν συμβεί πριν από οκτώ χρόνια. Πλέον, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, έχουν αλλάξει αρκετά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ωστόσο οι ενδείξεις και το ιστορικό δεν παύουν να αποτελούν μια… απειλή για όσους δεν γνωρίζουν. Ο Παναθηναϊκός δίνει την Τετάρτη και την Παρασκευή, τα δύο μεγαλύτερα ματς της τρέχουσας σεζόν και αναζητά έστω ένα διπλό στη Μαδρίτη, ώστε να μείνει ζωντανός και να γυρίσει εκ νέου την κατάσταση υπέρ του.

Έστω κι αν έχουν αλλάξει πολλά από το 2010, ο Τσάβι Πασκουάλ διατηρεί ακόμη στο «πέτο» του τη διάκριση της εν λόγω σεζόν, η οποία για να έρθει, έπρεπε να συμβούν δυο μεγάλα αποτελέσματα στη Μαδρίτη. Μακάρι να συμβεί το ίδιο και φέτος, όχι σε μπλαουγκράνα, αλλά σε πράσινη απόχρωση!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...