ΚΛΕΙΣΙΜΟ
EDITORIAL

Στάση Βελιγράδι με… ανταπόκριση στη Μαδρίτη

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το «τρένο» για το Βελιγράδι έχει ανταπόκριση στη... Μαδρίτη, Ο Παναθηναϊκός έχει δύο ευκαιρίες μπροστά του ώστε να αποδείξει ότι δεν φοβάται τα... ταξίδια, αναζητώντας στην Ισπανία το στοιχείο που του λείπει εδώ και καιρό. Ένα μεγάλο διπλό.

Στάση Βελιγράδι με... ανταπόκριση στη Μαδρίτη

Η regular season είναι ένας απαιτητικός μαραθώνιος και το Final-4 η μεγάλη πρόκληση. Ενδιάμεσα υπάρχουν και τα playoffs, μια διαδικασία που ενώνει το πρώτο με το τρίτο κομμάτι και έχει χαρακτήρα αυτοτελών επεισοδίων. Κάθε παιχνίδι, αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία, που συνήθως διαφέρει από τις προηγούμενες.

Βάσει αυτής της λογικής μπορεί να ερμηνευθεί το σκορ της σειράς Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο «επεισόδιο», οι «πράσινοι» έβγαλαν στο παρκέ όλα τα σημάδια του… μπασκετικού ολοκληρωτισμού, μην αφήνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης να ανασάνει. Αντιθέτως, στο δεύτερο, οι Ισπανοί έμοιαζαν σαν να είχαν μια απάντηση σε κάθε προσπάθεια του τριφυλλιού και έφτασαν στο να γίνουν η τρίτη ομάδα φέτος που φεύγει αλώβητη από το ΟΑΚΑ.

Όλα όσα συνέβησαν στο Game 2 αρκούσαν στο να βάλουν ένα «στοπ» στον ενθουσιασμό που δημιούργησε η -παρολίγον- τριαντάρα της προηγούμενης Τρίτης. Στο θυμικό των πολλών έμοιαζε να ξεθωριάζει η προοπτική του Βελιγραδίου και άρχισε να βγαίνει προς τα έξω μια νότα απαισιοδοξίας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 54.940 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης δίνουν προβάδισμα στη Ρεάλ. Οι Ισπανοί έχουν πλέον δύο «match ball» στην έδρα τους, την ψυχολογία με το μέρος τους και τον ηγέτη τους (Σέρχιο Γιουλ) στα… όπλα. Το αβαντάζ βρίσκεται πλέον σε ισπανικά χέρια, ωστόσο ο Παναθηναϊκός μόνο ξεγραμμένος δεν θα πρέπει να θεωρείται από την όλη υπόθεση.

Όταν έγιναν γνωστά τα ζευγάρια των playoffs, οι περισσότεροι ειδήμονες αλλά και απλοί φίλαθλοι, ζορίστηκαν αρκετά ώστε να βγάλουν πόρισμα σχετικά με την κατάληξη της σειράς Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όταν μπόρεσαν να δώσουν μια πρόβλεψη, είδαν τον «διπλανό» τους να σκέφτεται διαφορετικά. Κάτι που ισχύει ακόμα και τώρα, παραμονές του Game 3 στη Μαδρίτη, στο κομβικό σημείο της πιο αμφίρροπης σειράς των φετινών playoffs.

Όπως η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δύο ευκαιρίες για να τελειώσει τη σειρά, έτσι κι ο Παναθηναϊκός έχει τις αντίστοιχες ώστε να απαντήσει στο break της Ρεάλ και -έστω- να εξασφαλίσει την επιστροφή της σειράς στην Αθήνα για πέμπτο ματς. Μια ματιά στην προϊστορία του τριφυλλιού επί ισπανικού εδάφους και δη στη Μαδρίτη, φανερώνει ότι η υπόθεση είναι δύσκολη μεν, όχι ακατόρθωτη δε, καθώς η τελευταία πράσινη νίκη εκεί, σημειώθηκε στις 21 Μαρτίου του 2013 (74-73) στη φάση του Top 16 (Tσαρτσαρής 16, Διαμαντίδης 14).

Σε γενικές γραμμές, η φετινή συμμετοχή του Παναθηναϊκού στα playoffs διέπεται από αρκετές προκλήσεις που υποσυνείδητα «βάραιναν» το τριφύλλι. Για την ακρίβεια, παράλληλα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έπρεπε να ξεπεράσει τρία εμπόδια τα οποία «κληρονόμησε» από τις προηγούμενες, ανεπιτυχείς προσπάθειες της για πρόκριση σε Final-4.

Το πρώτο ξεπεράστηκε με εμφατικό τρόπο στο παιχνίδι της πρεμιέρας. Ο Παναθηναϊκός «έσπασε» μετά ουσίας και θεάματος το ρόδι των συνεχόμενων ηττών σε αναμετρήσεις των playoffs, που κρατούσε από το 2015. Η πρώτη πρόκληση επετεύχθη και έτσι ήρθε το 1-0. Έπειτα από την εξέλιξη του Game 2, ορθώθηκε μια άλλη, εξίσου σημαντική. Κακά τα ψέματα, ο δρόμος από το Βελιγράδι, περνά πρωτίστως από τη Μαδρίτη. Για να υπάρξει συνέχεια στο όνειρο, θα πρέπει οι παίκτες του Πασκουάλ να κάνουν ένα μεγάλο διπλό.

Αυτό το περίφημο «μεγάλο διπλό» στη διαδικασία των playoffs συνέβη για τελευταία φορά επί εποχής Πεδουλάκη, τη νύχτα που ο Διαμαντίδης ζάλισε τον θηριώδη Τζαγουάι της Μπαρτσελόνα και πέτυχε ένα τεράστιο τρίποντο. Τότε είχαμε 2013, σήμερα βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τα μέσα του 2018 και το εν λόγω σκηνικό δεν έχει επαναληφθεί. Ωστόσο, η ιστορία, ή αν θέλετε η μοίρα, φέρνει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με τους φόβους του και θέτει την εξής ερώτηση: «Θέλεις Βελιγράδι; Πέρνα αλώβητος από τη Μαδρίτη».

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει ο Παναθηναϊκός, στα δύο επικείμενα ματς της Τετάρτης και της Παρασκευής. Αυτό το ερώτημα τέθηκε αναγκαστικά σε όλους, έπειτα από την ήττα της περασμένης εβδομάδας και αναζητά απάντηση. Κι όπως συμβαίνει πάντοτε, η ιστορία χαρίζει από ένα παράδειγμα για κάθε άποψη.

Όσοι πιστεύουν ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να απαντήσει στο break της Ρεάλ Μαδρίτης, θα επικαλεστούν την «αύρα» του Πασκουάλ που σε μια παρόμοια περίπτωση το 2010, κόντρα στην ίδια ομάδα, κατάφερε να ξεπεράσει το break στο Game 2, απαντώντας με δύο σερί δικά του στη Μαδρίτη, οδηγώντας τη Μπαρτσελόνα μέχρι το Final-4 του Παρισιού και την κούπα.

Αντίθετα, οι άλλοι θα επικαλεστούν τη δεδομένη δυσκολία του Παναθηναϊκού των τελευταίων ετών στο να πάρει μεγάλα αποτελέσματα μακριά από το ΟΑΚΑ, αλλά και την άγονη περίοδο 2013-18, στην οποία οι πράσινοι αγνοούν τις εκτός έδρας νίκες στη σειρά των πλέι οφ, μα και στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε όποια μεριά κι αν συνταχθεί ο καθένας, το σίγουρο είναι πως το τριφύλλι θα δώσει τη μάχη του, τόσο σήμερα, όσο και την Παρασκευή, ώστε να αντιστρέψει το κλίμα και να σπάσει παραδόσεις.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...