ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Βασιλακόπουλος: «Φυσιολογικό αποτέλεσμα η κόντρα Παναθηναϊκού – Euroleague»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ μίλησε για τις διοργανώσεις της FIBA, αλλά και την κόντρα του Παναθηναϊκού με τη Euroleague.

Βασιλακόπουλος: «Φυσιολογικό αποτέλεσμα η κόντρα Παναθηναϊκού - Euroleague»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 94.6, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μέλλον του αθλήματος στην Ευρώπη βρίσκεται στη FIBA και στο Champions League και όχι στη Euroleague.

Αναλυτικά:

Για την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν πάει καλύτερα. Γιατί; Δυστυχώς δεν έχουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει αμερικανοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικάνοι παράγουν μπασκετμπολίστες και θέλουν να τους ξεφορτωθούν και τους στέλνουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα παίρνουν τους καλύτερους Ευρωπαίους και τους μετακινούν προς τα εκεί για να παρουσιάσει ενδιαφέρον το προϊόν τους και στις διάφορες ομογένειες και μειονότητες εκεί».

Για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό: «Να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάποτε ήταν πιο ισχυρό. Κάποτε παίρναμε τους καλύτερους από το ΝΒΑ. Τώρα, αντίθετα από την Αμερική παίρνουμε την τρίτη διαλογή. Και γι’ αυτό υπάρχουν και διάφοροι που γυροφέρνουν συνέχεια. Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία… Παίζουν γυρολόγοι. Όταν δίνουμε τη μάχη να μην αυξηθεί ο αριθμός των ξένων, ακούν τα αφεντικά ότι είναι πιο φθηνοί από τους Έλληνες. Πως θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ; Φέτος δεν πίεζαν να πάνε στους επτά οι ξένοι παίκτες; Τελικά είπαν όχι. Εμείς είμαστε κάτω από το μέσο όρο των αλλοδαπών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν αγώνες που δεν παίζει ημεδαπός. Και εδώ το ίδιο γίνεται. Μπορεί να δεις δέκα παίκτες αλλοδαπούς και όχι Έλληνες».

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 47.530 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για τη διαμάχη με την Ευρωλίγκα: «Δεν υπάρχει διαμάχη. Μην εξισώνουμε τους θύτες με το θύμα. Το θύμα είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποιος εκπροσωπεί θεσμικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ;. Στη διαμάχη υπάρχουν δύο που αντιπαρατίθενται, αλλά δεν είναι ίσοι και δεν είναι το ίδιο. Ο κόσμος θέλει να δει μπάσκετ ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η απήχηση που έχει το ΝΒΑ φθίνει συνέχεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία υπέρμετρη επιβολή του θεάματος στο αθλητικό αποτέλεσμα. Η παραγωγική διαδικασία έχει τεράστια διαφορά με τις ΗΠΑ. Το κύριο γνώρισμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά στο ΝΒΑ είναι το οικονομικό».

Για το αν θα βρεθεί άκρη με την Ευρωλίγκα: «Θα βρούμε άκρη γιατί θα δώσει τη λύση η κοινωνία. Γιατί ο κόσμος θέλει την εθνική ομάδα και την εθνική εκπροσώπηση. Δεν μπορούν κύριοι με τουπέ και φανφάρες να λένε ότι εκείνοι είναι το μπάσκετ. Να βάζουν στο περιθώριο την εθνική ομάδα και την ώρα που έχει αγώνα η εθνική ομάδα να παίζουν σωματεία».

Για την κόντρα Παναθηναϊκού και Ευρωλίγκας: «Αυτά είναι φυσιολογικά αποτελέσματα. Είναι εταιρία οικονομικών συμφερόντων. Θυμάστε πως ήταν στην αρχή. Μπήκαν σιγά σιγά τρία άτομα. Έκαναν τις λίγκες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Έστησαν την ένωση, την ULEB. Κατάφεραν να χωθούν στη FIBA και να ελέγξουν την επιτροπή πρωταθλημάτων και στη συνέχεια άρχισαν να ελέγχουν όλα τα πρωταθλήματα. Εκείνη την περίοδο έγιναν όλα. Το ξεκίνημα είναι να μην κάνει κάποιος την αρχή. Θα υπάρχουν κι άλλα. στη Χίμκι υπάρχουν φωνές, στη Μακάμπι άλλη ομάδα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Σε λίγο θα γίνει πανευρωπαϊκή αντίθεση σε επίπεδο συλλόγων. Γι’ αυτό η κοινωνία θα δώσει τη λύση. Οι κύριοι της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν γλώσσα επιθετικότατη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας σε αυτούς που αντιτίθενται».

Για το επίπεδο του Basketball Champions League: «Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά είναι ένα ξεκίνημα που θα πάει πολύ καλύτερα και κάποια στιγμή θα επικρατήσει. Αυτή την στιγμή είναι ένα ξεκίνημα. Από πλευράς δυναμικότητας, οι ομάδες είναι πιο κάτω από την Ευρωλίγκα, αλλά μέσα από αυτά θα επικρατήσει η διοργάνωση του θεσμικού φορέα του αθλήματος είναι η FIBA».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.