ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάνος Φραγκουλάκης

Ψυχολογία και ποδόσφαιρο

Ένα -και ίσως το πιο καθοριστικό- κριτήριο για να πετύχει μια ομάδα στη κούρσα του πρωταθλήματος, είναι να δείχνει χαρακτήρα μετά από ατυχή αποτελέσματα. Ο Πάνος Φραγκουλάκης γράφει στο panathinaikos24.gr.

Ψυχολογία και ποδόσφαιρο

Με τη χθεσινοβραδινή εμφατική εμφάνιση και νίκη ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι αυτό το έχει και δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που το κάνει.

Την ήττα-σοκ στη Λεωφόρο με Πανθρακικό ακολούθησαν δύο νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με Εργοτέλη. Την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι ακολούθησε το διπλό στην Θεσσαλονίκη με τον Άρη. Δύο πράγματα μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό: Πρώτον, παίκτες και Αναστασίου αντιμετωπίζουν κάθε ματς ξεχωριστά, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει μια ομάδα. Δεύτερον, ότι αυτός ο Παναθηναϊκός αποκτά ομοιογένεια και χαρακτήρα. Τα πιτσιρίκια αυτά αρχίζουν να προσδίδουν προσωπικότητα και μια συγκεκριμένη ταυτότητα στο «τριφύλλι».

Αυτή όμως είναι η μία ανάγνωση της πραγματικότητας. Υπάρχει και η ανάποδη. Κάθε που η ομάδα καταφέρνει μια νίκη ή πραγματοποιεί μια καλή εμφάνιση ακολουθεί ένα ατυχές αποτέλεσμα. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε ήττες σαν κι αυτή στη Τούμπα ή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αναφέρομαι σε όλες τις υπόλοιπες, που συνήθως έρχονται ύστερα από ένα καλό αποτέλεσμα και εμφάνιση. Αυτό είναι αναμενόμενο και σχεδόν δικαιολογημένο για μια ομάδα που χτίζεται από την αρχή, με νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές, αλλά δυστυχώς κοστίζει βαθμούς.

Αν ο Γιάννης Αναστασίου βρει τον τρόπο να διαχειριστεί αυτές τις «τεσσάρες» και τις καλές εμφανίσεις τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ταμείο στο τέλος του πρωταθλήματος θα είναι θετικό. Οι παίκτες μας, πρέπει να έχουν και αυτοπεποίθηση και σιγουριά στις ικανότητες τους, όχι όμως αλαζονεία και υπεροψία που αποδεδειγμένα προκαλούν τα «κάζα». Μια σωστή διαχείριση στον τομέα της ψυχολογίας φέρνει όλους τους στόχους της ομάδας πιο κοντά.

Τέλος, μια ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Λαγό. Το παιδί φαίνεται ότι δουλεύει και ότι η δουλειά αυτή έχει αποτέλεσμα στο γήπεδο. Όχι για τα γκολ που έβαλε χθες. Η συνολική του παρουσία είναι ελπιδοφόρα και μακάρι να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. Νομίζω, πως η ανανέωση του συμβολαίου του πρέπει να γίνει πριν να είναι πολύ αργά…

Υγ.1: Η παρουσία των φίλων του Παναθηναϊκού από την αρχή του πρωταθλήματος και ειδικά στα τρία τελευταία ματς είναι συγκινητική. Κυριολεκτικά δωδέκατος παίκτης.

Υγ.2: Διάβασα πολλά σχόλια στο τελευταίο μου άρθρο, σχετικά με τη μη αναφορά μου σε θέματα διαιτησίας. Φυσικά και βλέπω ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζεται όπως άλλοι. Δεν εθελοτυφλώ αλλά δεν μου κάνει και εντύπωση. Ο Παναθηναϊκός, εκτός των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει και αυτά τα ζητήματα.

Υγ.3: Ο Τάκης Τσιρτσώνης – τον οποίο σέβομαι απεριόριστα- στο τελευταίο του άρθρο, διαφωνεί δημόσια με όσα έγραψα τη Κυριακή και μάλιστα με κατονόμασε. Τον ευχαριστώ για αυτό γιατί αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Μόνο μέσα από τη διαφωνία και τον γόνιμο διάλογο προκύπτουν τα πιο σοφά συμπεράσματα. Για τους ίδιους λόγους, ευχαριστώ και το panathinaikos24.gr που ενθαρρύνει τις διαφορετικές απόψεις, ακομπλεξάριστα και άφοβα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE