ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

«Υπάρχουν παιδιά που έρχονται»

Για την ενιαία φιλοσοφία ακαδημίας και πρώτης ομάδας στον Παναθηναϊκό μίλησε ο Γιάννης Σαμαράς. Ο τεχνικός διευθυντής των υποδομών αναφέρθηκε στα παιδιά που έρχονται για να στελεχώσουν το τριφύλλι, ενώ ανέλυσε το πλάνο και τους στόχους του.

«Υπάρχουν παιδιά που έρχονται»

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Σαμαράς:

“Εγώ θα επικεντρωθώ στο ότι από την αρχή της σεζόν κινούμαστε στην ίδια γραμμή με την πρώτη ομάδα. Και σαν προπόνηση και σαν φιλοσοφία και αυτό βοηθάει πολύ τα νέα παιδιά. Την ίδια στιγμή στην ακαδημία υπάρχει μια ενιαία προπονητική φιλοσοφία.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά. Να κάνει άλλο πρόγραμμα η πρώτη ομάδα άλλο η ακαδημία και να μην βρισκόμαστε. Με χαρά βλέπουμε αυτό που γίνεται το τελευταίο τετράμηνο και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού. Να μείνει σε αυτό το μοντέλο και προπόνησης και φιλοσοφίας.

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.348 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το άλλο σημείο είναι ότι εκτός από την υγεία που βγάζει η ομάδα με τα νέα παιδιά, υπάρχει μεγάλη υπομονή και πολλή κατανόηση. Όχι μόνο από την πλευρά μας αλλά και από τον Τύπο και τον κόσμο. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να κερδίζουμε κάθε ματς σαν Παναθηναϊκός αλλά θεωρώ ότι η ποιότητα θα είναι ακόμα καλύτεροι. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω”.

Ποιος είναι ο στόχος της ακαδημίας για τα επόμενα χρόνια;

“Αν έχουμε μαι 24άδα καλή θα είναι (σ.σ. Γέλια). Αυτό παίρνει χρόνια. Δουλεύουμε από το 2011 πάνω σε αυτό το πλάνο. Αν όλα πάνε καλά και με την ίδια ποιότητα θα θέλαμε να βλέπαμε 1 με 2 παιδιά κάθε χρόνο. Υπάρχουν γενιές όμως με μεγαλύτερα ταλέντα, με μικρότερα ταλέντα. Περιμένουμε 1 με 2 παιδιά. Αυτός πιστεύω είναι και ο στόχος. Θα υπάρξουν και χρονιές που δεν θα βγάλουμε κανένα παιδί αλλά και πάλι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται”.

Τι γίνεται με το σκάουτινγκ;

“Το σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό σε μια ομάδα. Ειδικά στην ακαδημία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Βρισκόμαστε στους πέντε μήνες που προσπαθούμε. Υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης Μάρκου, προστέθηκαν δυο ακόμα άτομα οι Μπατσινίλας και Λαγωνικάκης, ήδη γίναμε τρεις από εκεί που δεν είχαμε τίποτα.

Αρχίζουν τα παιδιά και εκπεδεύονται. Θέλω να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να εξαπλωθούμε και λίγο παραπέρα στο εξωτερικό. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να δυναμώσουμε σε άλλα κομμάτια και μετά να κοιτάμε προς τα έξω. Θεωρώ ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση”.

Θεωρείτε ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα στο Κορωπί;

“Υπάρχουν κάποια δωμάτια τώρα, λειτουργούμε. Ψάχνουμε τρόπους να μην χαθεί η ποιότητα. Οι άνθρωποι είναι καλά εκπαιδευμένοι και προσπαθούμε κάθε μέρα να μην μένουμε πίσω. Ευχή μας είναι του χρόνου να υπάρχουν περισσότερα γήπεδα. Από εκεί και πέρα στην καθημερινότητα θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο”.

Υπάρχει περίπτωση να δώσει δανεικούς ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός για να γίνουν καλύτεροι; 

“Αυτός είναι ο στόχος στο να γινόμαστε καλύτερη κάθε μέρα. Πως θα τους βελτιώσουμε ώστε να μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην πρώτη ομάδα”.

Νοιώθετε ότι βαδίζετε πλέον πιο σταθερά σε ένα πλάνο;

“Η δουλειά από την πρώτη μέρα ήταν πολύ δύσκολη από όλους τους προπονητές. Φθάσαμε να αφήσουμε οικογένειες. Το να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ήταν κάτι δύσκολο και η πρώτη ομάδα την ίδια ώρα να είναι κάπου αλλού με άλλα προβλήματα είναι δύσκολο. Εμείς δεν χάσαμε σε καμία στιγμή την διάθεση μας. Είναι πολύ ωραίο αυτή τη στιγμή να βλέπω ένα σύλλογο.

Το ενιαίο είναι πάντα αυτό που δίνει αποτελέσματα. Βλέπουμε τώρα χωρίς να έχει σταματήσει και αυτό που κάναμε ότι βαδίζουμε μαζί σε έναν σύλλογο. Υπάρχει συνεργασία. Σίγουρα υπάρχει διαφωνία αλλά ο στόχος μας είναι το πως θα γίνουμε καλύτεροι. Συνεργάζομαι τα τρία τελευταία χρόνια με όλους τους προπονητές και το πιστεύουμε όλοι πως αυτό θα έχει και τα αποτελέσματα. Θα το βρούμε μπροστά μας. Η σταθερή προπόνηση στο σταθερό περιβάλλον είναι αυτή που εξελίσσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή.

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα δεν είναι κάθε μέρα ήλιος…. γιατί μιλάμε για ανάπτυξη και μιλάμε για παιδιά που τους κάνουμε άντρες. Για μένα είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα ζητάμε περισσότερα πράγματα, περισσότερα στάνταρ. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχει γενικά ο Παναθηναϊκός αλλά δεν κοιτάμε αρνητικά, κοιτάμε θετικά. Αλλά σημαντικό είναι να μην χάσουμε το δημιουργικό κομμάτι. Να μην φεύγει όλη μας η ενέργεια στην διαιτησία. Κοιτάμε και άλλα κομμάτια. Θα μπορούσα να πω δεν έχουμε συνεργασία αλλά είμαστε το ίδιο”.

Πόσο σας έχουν βοηθήσει οι κ. Ρούτερ και Φος;

“Ο Ρούτερ μαζί με τον κ. Φος βοηθάνε πολύ με τις γνώσεις και στην εκπαίδευση των προπνητών αλλά και των παιδιών. Ο Στιβ είναι από τους πιο αξιόλογους αν όχι ο πιο αξιόλογος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για μένα είναι πολύ σημαντικός.

Ξέρουμε τι συμβαίνει σε επίπεδο ακαδημιών, ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλό δρόμο. Σε οργανωτικά θέματα, διοίκηση ακαδημίας και με την φιλοσοφία που έχουμε θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και δεν θα είχα πρόβλημα να σας πω αν δεν ήμασταν. Χρειάζεται χρόνο σίγουρα αλλά η προσθήκη των Ρούτερ και Φος και η βοήθεια τους είναι πολύ σημαντική. Ξεκινάνε από την πρώτη ομάδα και μας βοηθάνε μέχρι το βράδυ. Ελπίζω να παραμείνουν για πολλά χρόνια.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ακαδημίες κοιτάμε μόνο την δική μας. Σίγουρα έχουμε επηρεάσει κάποιες ακαδημίες με τον τρόπο μας. Μακάρι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι με τα παιδιά έχεις μέλλον και το μέλλον είναι τα παιδιά”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.