ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Τι μας άρεσε και τι όχι από τον Παναθηναϊκό

Ο Διονύσης Δεσύλλας καταγράφει στο panathinaikos24.gr, μέσα σε 771 λέξεις, τα «συν» και τα «πλην» του φετινού Παναθηναϊκού, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Τι μας άρεσε και τι όχι από τον Παναθηναϊκό

Μας άρεσε

Τα νιάτα: Ο Παναθηναϊκός έχει ένα στυλ νεανικό. Με πολλούς μικρούς ποδοσφαιριστές, όχι μόνο στο ρόστερ του, αλλά και στο βασικό σχήμα, το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο, αρκεί, φυσικά, να συνεχιστεί η δουλειά και η πίστη στο συγκεκριμένο πλάνο. Φυσικά, με το να έχεις «πιτσιρικάδες» σε κομβικές θέσεις, τα αποτελέσματα, τον πρώτο καιρό, δεν είναι πάντοτε τα ανάλογα. Εκεί, όμως, χρειάζεται η υπομονή και η αφοσίωση σ’ αυτό που θέλεις να «χτίσεις». Το παρελθόν, άλλωστε, το έχει δείξει, ότι μια τέτοια «συνταγή» πετυχαίνει, όταν είναι στα σωστά χέρια και με τα κατάλληλα υλικά.

Το πλάνο: Απαντες στον Παναθηναϊκό ήταν ξεκάθαροι από την αρχή. Με τους μετόχους να… λάμπουν δια της απουσίας τους και την «Παν. Συμμαχία» με τον Γιάννη Αλαφούζο να παλεύουν, το σχέδιο ήταν το εξής: Οικονομική εξυγίανση και «θεμέλια» για έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό σε δυο χρόνια. Το πλάνο (οικονομικό) έχει μια λογική. Συρρίκνωση του μπάτζετ, επιστροφή στη Λεωφόρο, ψαλίδισμα του ανοίγματος και εφαρμογή του «φτιάχνω κάτι από την αρχή». Θεωρητικά, είναι σωστό. Πρακτικά, θα φανεί στο τέλος της ημέρας, με την έξοδο στην Ευρώπη, πάντως, να είναι αναγκαία για την επιβίωση.

Η σοβαρότητα: Αμφιβάλλει κανείς ότι οι «πράσινοι» είναι στα χέρια σοβαρών ανθρώπων, σε ότι έχει να κάνει με το τεχνικό τιμ; Γιάννης Αναστασίου, Νίκος Νταμπίζας και Δημήτρης Σαραβάκος έχουν δημιουργήσει μια τριπλέτα με εξαιρετική «χημεία». Δίχως πολλά λόγια, με την αμφισβήτηση του πρώτου καιρού να είναι ορατή, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν καθημερινά πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Σαφώς και δεν είναι όλα τέτοια. Σαφώς και δεν είναι όλα καλώς καμωμένα. Ουδείς τέλειως, όμως, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι νέο. Η επιλογή των τριών ανθρώπων, εξ’ αρχής αποτέλεσε ρίσκο. Ωστόσο, ένας κανόνας στη ζωή λέει πως όταν παίρνεις ένα ρίσκο οφείλεις να το στηρίζεις, αλλιώς μην το πάρεις καθόλου. Ο Γιάννης Αλαφούζος, λοιπόν, οφείλει να συνεχίζει να στηρίξει το συγκεκριμένο «τρίο», με σοβαρότητα και συνέπεια.

Τα αποδυτήρια: Η υγεία που βγάζει το ποδοσφαιρικό τμήμα από τον πρώτο μέχρι το τελευταίο είναι κάτι που ο Παναθηναϊκός είχε χρόνια να βιώσει. Ενα κλίμα εξαιρετικό μέσα στα αποδυτήρια, στοιχείο που ευθύνεται πρώτος απ’ όλους, ο Γιάννης Αναστασίου με τους συνεργάτες του. Οι έμπειροι έχουν τον ρόλο (εκτός των άλλων) του «δασκάλου» και οι μικροί του «μαθητή». Ολα αυτά, με αμοιβαίο σεβασμό και με συνέπεια.

Η βελτίωση: Θυμηθείτε τον Παναθηναϊκό των πρώτων ημερών και συγκρίνετέ το με τον τωρινό. Οι «πράσινοι» έχουν πρόοδο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οπως είχε πει ο Γιάννης Αναστασίου, «όταν ανέλαβα οι παίκτες δεν έκαναν ούτε τα απαραίτητα ως ομάδα, θέλε υπομονή». Με πολλή, πολλή δουλειά στις προπονήσεις, το «τριφύλλι» βελτιώνεται, κυρίως στον δημιουργικό τομέα και ταυτόχρονα, μέσω των αγώνων και της πίεσης της μεγάλης ομάδας», «ψήνει» τους μικρούς, που θα αποτελέσουν το «αύριο» της ομάδας.

Δεν μας άρεσε

Η αστάθεια: Είναι ένα από τα προβλήματα του Παναθηναϊκού. Κατά κάποιους έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Σύμφωνα με άλλους, ο λόγος είναι το γεγονός ότι μιλάμε για νέα ομάδα. Εγώ θα πω ότι αποτελεί ένα «πάντρεμα» και των δυο. Οι «πράσινοι» δεν μπορούν να κάνουν ένα σερί, που θα τους επιτρέψει να είναι ακόμη πιο κοντά στην κορυφή. Θυμηθείτε τα ματς με Απόλλωνα ή Ατρόμητο. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τον προπονητή και καλείται να το λύσει.

Τα «νεκρά» διαστήματα: Αναφερόμαστε, κυρίως, στην περίοδο 45’-60’. Διάστημα, το οποίο ο Παναθηναϊκός σε πολλά ματς έπαθε «μπλακ άουτ» και το πλήρωσε. Το πλήρωσε με γκολ που δέχθηκε και φυσικά με απώλεια πολύτιμων βαθμών. Ελλειψη συγκέντρωσης, χαλαρότητα, έγκλημα και τιμωρία…

Η άμυνα: «Πληγή» για το «τριφύλλι» που δεν είναι λίγες οι φορές, τις οποίες δέχεται γκολ από το… πουθενά. Σε αρκετά ματς, μια φάση ήταν αρκετή για τον αντίπαλο, προκειμένου να σκοράρει και να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Η αμυντική γραμμή σε οποιαδήποτε ομάδα είναι και η πιο δύσκολη. Η πιο «ιδιαίτερη». Οι «πράσινοι» χρειάζονται δουλειά στα μετόπισθεν και ίσως έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό…

Τα στημένα: Μόλις δυο γκολ από… άπειρα στημένα που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός, είναι ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό. Το συγκεκριμένο στατιστικό καταδεικνύει το πρόβλημα. Για να το επιτύχει αυτό η ομάδα χρειάζονται δυο στοιχεία: Καλές εκτελέσεις και σκληρή δουλειά στις προπονήσεις.

Μπόνους

Θα το βάζαμε στην κατηγορία «μας αρέσει», αλλά το αφήνουμε ξεχωριστό, διότι αυτό που γίνεται φέτος είναι πραγματικά σπάνιο και όντως ξεχωριστό. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, σε μια δύσκολη χρονιά, δείχνει όχι μόνο ωριμότητα, αλλά και απόλυτη γνώση της πραγματικότητα. Εναν ρεαλισμό που οδηγεί σε μια στήριξη άνευ προηγουμένου. Τι να πρωτοπεί κανείς για τη συμπεριφορά των φιλάθλων. Τη σχεδόν κατάμεστη Λεωφόρο σε κάθε παιχνίδι; Την «τρέλα» των οργανωμένων που τραγουδούν ακόμη και μισή ώρα μετά τη λήξη του παιχνιδιού κι ας είναι το αποτέλεσμα ανεπιτυχές; Την παρουσία στα εκτός έδρας ματς; Απλώς, υποκλινόμαστε…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ