ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Ο Κροάτης «φονιάς»

«Πρόκειται για φορ που μπορεί να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο», έγραφε ο Τύπος της Κροατίας για τον Μλάντεν Πέτριτς, στα ξεκινήματα του ποδοσφαιριστή. Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του 32χρονου «φονιά» που είναι κοντά στον Παναθηναϊκό.

Ο Κροάτης «φονιάς»

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μλάντεν Πέτριτς γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1981 στη Βοσνία από Κροάτες στην καταγωγή γονείς και. Σε παιδική ηλικία αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ελβετία, σε μια προσπάθεια των γονέων του για μια καλύτερη ζωή. Ο Πέτριτς, από μικρός λάτρεψε το ποδόσφαιρο και γράφτηκε στις ακαδημίες της Νόενχοφ, για να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Μπάντεν, το καλοκαίρι του 1998.

Εκεί, έδειξε από την αρχή το ταλέντο του. Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και γκολ, η Γκρασχόπερς «μυρίστηκε»… ποδοσφαιρικό λαβράκι και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 1999. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν εξίσου καλά για τον Πέτριτς στις «ακρίδες», με τις οποίες σημείωσε 30 γκολ σε τέσσερις σεζόν.

Στη Βασιλεία για την «ανάσταση»

Η ποδοσφαιρική «ανάσταση» του Πέτριτς ήρθε το 2004, όταν πήρε μεταγραφή στη Βασιλεία, μια κίνηση, η οποία, αρχικά, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς της ομάδας. Βλέπετε, στο πρόσφατο παρελθόν, ο Κροάτης ως παίκτης της Γκρασχόπερς είχε κάψει κασκόλ της Βασιλείας, σε πανηγυρισμούς για το πρωτάθλημα! Η μεταγραφή του, όμως, αποδεικνύεται σωστή. Ο Πέτριτς βρίσκει τον εαυτό του και σε δυο χρόνια βάζει 34 γκολ!

Η αποστολή του Παναθηναϊκού για Λαμία: Εκτός Τζούριτσιτς και Παλάσιος – Επιστροφή για Αϊτόρ
Η αποστολή του Παναθηναϊκού για Λαμία: Εκτός Τζούριτσιτς και Παλάσιος – Επιστροφή για Αϊτόρ 3.340 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η μεταγραφή στην Ντόρτμουντ

Τα «πράγματα και θαύματα» που κάνει ο Πέτριτς με τη Βασιλεία αναγκάζουν την Ντόρτμουντ να τον κάνει δικό της το 2007. Κι ενώ, αρχικά, τον υπολογίζει ως δεύτερο φορ, γρήγορα γρήγορα, γίνεται η βασική της επιλογή. Σημειώνει 13 γκολ την πρώτη σεζόν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι αρκετές ομάδες να κάνουν πρόταση στην Μπορούσια για αγορά.

Συμπαίκτες του Μπεργκ

Ετσι, λοιπόν, η νέα μεταγραφή έρχεται! Ο Κροάτης μετακινείται το καλοκαίρι του 2008 στο Αμβούργο, κερδίζει αμέσως θέση βασικού και στα χρόνια που κάθεται εκεί βάζει 38 συνολικά γκολ. Μάλιστα, δημιουργεί επιθετικό δίδυμο με τον Μάρκους Μπεργκ για τρία χρόνια. Έναν ποδοσφαιριστή, που, αν δεν αλλάξει κάτι, θα συναντήσει ξανά στον Παναθηναϊκό.

Η μετακίνηση στην Αγγλία

Το 2012 ο Πέτριτς αποφασίζει να κάνει το άλμα για το μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Η Φούλαμ ενδιαφέρεται γι αυτόν και ο Κροάτης φοράει σύντομα τη φανέλα της. Ο Μάρτιν Γιόλ, με τον οποίο ο Πέτριτς είχε συνεργαστεί στο Αμβούργο, τον επιλέγει, αλλά με τον ανταγωνισμό στα ύψη (Μπερμπάτοφ,  Ρονταγιέγα, Ρουίς), ο ποδοσφαιριστής δεν αγωνίζεται πολύ και αποτελεί εναλλακτική επιλογή.  Σημειώνει 5 γκολ μέχρι το τέλος της χρονιάς.  Ακολουθεί η μεταγραφή στη Γουέστ Χαμ, με την οποία παίζει σε μόλις τρεις αναμετρήσεις και τώρα είναι πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό.

Πρόκειται για έναν γκολτζή, που, όπως έγραφε και ο Τύπος της χώρας του, όταν ξεκινούσε την καριέρα του, «μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο». Εχει εξαιρετικό αριστερό πόδι, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το δεξί, ενώ εκτελεί και τα στημένα, λόγω της καλής του τεχνικής κατάρτισης. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η απόκτησή του θα ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, ενώ η γνωριμία του και η συνύπαρξή του με τον Μπεργκ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη γρήγορη ενσωμάτωσή του στην ομάδα. Αν μη τι άλλο, θα είναι μια ουσιαστική μεταγραφή, με μοναδικό «αρνητικό», την καθοδική πορεία του παίκτη τους τελευταίους έξι μήνες.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.