ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

«Ανατριχιαστικό να παίζεις στο ΟΑΚΑ»

Ο Νίκος Παππάς μιλάει στο περιοδικό της «Θύρας 13», μιλώντας για όλα τα θέματα του μπασκετικού Παναθηναϊκού, ενώ υποκλίνεται στον κόσμο της ομάδας.

«Ανατριχιαστικό να παίζεις στο ΟΑΚΑ»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο 10ο τεύχος του περιοδικού της Θύρας 13:

Βρίσκεσαι στην ομάδα περίπου οχτώ μήνες. Έχοντας αποκτήσει πλέον μια εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού, θα θέλαμε να μας πεις, εάν συνάντησες την κατάσταση που περίμενες ή βρήκες κάτι εντελώς διαφορετικό;

“Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ τι μπορούσα να περιμένω. Συνάντησα μια πάρα πολύ καλή κατάσταση, σε διαφορετικό επίπεδο από αυτή που είχα συνηθίσει στις ομάδες που έπαιζα. Τώρα προσπαθώ να απολαμβάνω καθημερινά την παρουσία μου στον Παναθηναϊκό”

Tι σε οδήγησε περισσότερο στο να φορέσεις τη φανέλα της ομάδας;

“Είμαι ένας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Από αυτό ζω εγώ και η οικογένεια μου. Πέρα από το συναίσθημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, η προοπτική του να φορέσω τη φανέλα του Παναθηναϊκού με γέμιζε και ως παίκτη και ως άνθρωπο. Βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό, στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Τι άλλο να θέλω;”

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 45.913 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σχεδόν στην ίδια ηλικία με εσένα ήρθε στην ομάδα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Πιστεύεις πως η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και να είσαι εσύ ο επόμενος ηγέτης της ομάδας;

“Δεν ξέρω, αν μπορώ να απαντήσω. Αυτό είναι ένα όνειρο. Δε θέλω να ονειρεύομαι κάτι τέτοιο γιατί θα αγχωθώ και δεν θα τα καταφέρω. Αυτό είναι το ιδανικότερο που θα μπορούσε να μου συμβεί. Αγωνιστικά δεν μπορώ να γίνω σαν τον Διαμαντίδη. Ίσως είναι και λίγο ιεροσυλία να πω πως θα γίνω σαν τον Μήτσο. Μακάρι να περάσω στη συνείδηση του κόσμου ως ένας αξιόλογος παίκτης που προσέφερε τα μέγιστα”.

Μιας και αναφερθήκαμε στον Διαμαντίδη, θα θέλαμε να μας πεις πώς σε αντιμετώπισαν εσένα και τα υπόλοιπα νέα παιδιά οι αποκαλούμενες «παλιοσειρές» της ομάδας.

“Είμαι τυχερός γιατί είμαστε μια παρέα και περνάμε πολύ καλά μεταξύ μας. Εκτός του ότι όλα τα παιδιά είναι πρόσχαρα, δεν είναι εγωιστές, παρ’ όλα έχουν ζήσει και καταφέρει. Αυτό που μου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση εδώ είναι ότι η ομάδα είναι σαν οικογένεια. Για παράδειγμα, πηγαίνω για καφέ με φίλους και ντρέπομαι να τους πω πως εκείνη τη στιγμή με παίρνει τηλέφωνο ο Μήτσος να μου πει κάτι που διάβασε γιατί δεν θα με πιστέψουν (γέλια)”.

Θεωρείς την μεταγραφή σου στον Παναθηναϊκό ως το ψηλότερο σκαλί της καριέρας σου;

“Σαφώς και είναι. Έχετε να μου πείτε κάποιο ψηλότερο; Δεν είμαι ο παίκτης που μπορεί να πάει στο ΝΒΑ. Όλες μου τις φιλοδοξίες τις καλύπτει ο Παναθηναϊκός”.

Ποιον συμπαίκτη σου δεν θα ήθελες να αντιμετωπίσεις ως αντίπαλο και γιατί;

“Ο Διαμαντίδης, όποιον και να έχει αντίπαλο θα κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα, ο πρώτος που δε θα ήθελα να αντιμετωπίσω είναι ο Γκιστ γιατί θα έτρωγα κανένα κάρφωμα και θα γινόμουν αφίσα στα δωμάτια σας και ο δεύτερος είναι ο Ματσιούλις γιατί είναι γεροδεμένος και «βαράει» (γέλια)”.

Ποιο ήταν το συναίσθημα, βγαίνοντας να παίξεις πρώτη φορά σε κατάμεστο ΟΑΚΑ;

“Αυτό δεν το ‘χω συνειδητοποιήσει ακόμα. Βλέπω κάποια βίντεο στο ίντερνετ και, για να είμαι ειλικρινής, βλέπω τον εαυτό μου και δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι και εγώ εκεί. Μπορεί να μη φάνηκε στον κόσμο, αλλά εγώ ήμουν, σε θέμα τακτικής, εκτός τόπου και χρόνου. Άλλα μου έλεγε ο coach, άλλα καταλάβαινα εγώ. Τα είχα λίγο χαμένα. Αυτό ήταν το αρνητικό για μένα που είμαι άπειρος σε τέτοιες καταστάσεις. Το θετικό είναι πως ο κόσμος σε παρασύρει και δεν γίνεται να μην παίξεις καλά και με πάθος. Είναι ανατριχιαστικό!”

Ανέφερες πως δεν ήσουν καλός σε θέμα τακτικής. Σε αντίστοιχα κατάμεστο γήπεδο και σε εχθρικό περιβάλλον (Βελιγράδι), έκανες την καλύτερη εμφάνισή σου μέχρι σήμερα. Αυτό πώς το εξηγείς;

“Προσωπικά προτιμώ τα εκτός έδρας παιχνίδια με την έννοια ότι μου δίνει μια έξτρα ώθηση η ατμόσφαιρα στο γήπεδο του αντιπάλου. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαιτέρως εχθρικό περιβάλλον, διαφορετικό από τα υπόλοιπα γήπεδα και αυτό, ίσως, ήταν ένα επιπλέον κίνητρο”

Παρόλο που η θέση «1» δεν είναι η θέση σου, σε είδαμε να αγωνίζεσαι εκεί αρκετά συχνά φέτος. Ποια είναι η θέση που σου ταιριάζει περισσότερο να αγωνίζεσαι;

“Βασικά μου αρέσει να αγωνίζομαι στον Παναθηναϊκό. Θα παίξω και πεντάρι π.χ. εάν χρειαστεί. Όντως η θέση «2» ήταν αυτή που έπαιζα τα περισσότερα χρόνια, αλλά οι ανάγκες στον Παναθηναϊκό είναι διαφορετικές. Στον Πανιώνιο υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για σκοράρισμα. Η θέση «1» δεν είναι μια θέση που με τρομάζει, παρόλο που δεν έχω αυτή τη στιγμή όλες τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθω 100% σε αυτό το ρόλο. Προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώνομαι για να δίνω μια επιπλέον λύση στον προπονητή”.

Πόσο εύκολο είναι να μπει σε ένα αμυντικό καλούπι ένας παίκτης που έχει συνηθίσει να έχει στο μυαλό του στο σκοράρισμα;

“Μέχρι και πέρυσι κοιτούσα τα στατιστικά μου. Ήθελα να έχω μια γεμάτη σεζόν γιατί ο στόχος μου ήταν να φτάσω εδώ που είμαι τώρα. Μπορεί αυτός ο τρόπος να μην είναι ο σωστός, αλλά υποσυνείδητα έπαιζα για τη βελτίωση των στατιστικών μου, ώστε να κάνω το μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα μου. Το ότι έφτασα εκεί που ήθελα, δεν σημαίνει πως σταματάω να δίνω το 100% μου, απλώς ο στόχος μου είναι πλέον τα τρόπαια. Η τακτική του προπονητή είναι πολύ καλή στην άμυνα. Παίζουμε μια από τις καλύτερες άμυνες ως ομάδα και εγώ δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση σε αυτό”.

Η ομάδα ήταν από την αρχή της σεζόν ασταθής. Το τελευταίο διάστημα η εικόνα της έχει βελτιωθεί και φαίνεται πως πατάει καλύτερα στα πόδια της. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε μέχρι τώρα και εμφανιζόταν αυτή η αστάθεια;

“Την έξτρα ώθηση και την αυτοπεποίθηση που μας έλειπε τις έδωσε το παιχνίδι με τον ολυμπιακό για το Κύπελλο. Από εκεί έδειξε να γυρίζει ο διακόπτης. Όταν θα ολοκληρωθεί η χημεία μας στην επίθεση, θα μπορέσουμε να φτάσουμε πολύ ψηλά”.

Θα ήθελες να σχολιάσεις τη δήλωσή σου, πως σκέφτηκες να σταματήσεις ακόμα και το μπάσκετ, στη δύσκολη περίοδο στο Μπιλμπάο;

“Το χειρότερο, απ’ το να είναι κάποιος τραυματίας, είναι να μην παίζει, ενώ είναι υγιής. Εγώ ήμουν υγιής και δεν με άφηναν ούτε προπόνηση να κάνω. Ήταν λίγο σκληρό να βλέπω παιχνίδια στην τηλεόραση και να μην μπορώ καν να προπονηθώ. Αυτό με έκανε πιο δυνατό και αποδείχθηκε τελικά πως μου βγήκε σε καλό”.

Εκτός από το μπάσκετ, παρακολουθείς άλλα αθλήματα;

“Παλιότερα έβλεπα ποδόσφαιρο, αλλά και έπαιζα, γιατί είχα το ερέθισμα από τον πατέρα μου, που έπαιζε και αυτός. Όταν έπαιζα με τους μεγάλους, με έβαζαν στην άμυνα. Με τους μικρούς, το έπαιζα μπαλαδόρος”.

Η γνώμη σου για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό;

“Απ’ όσο ξέρω, γίνεται μια νέα προσπάθεια με νέα παιδιά. Αν και δεν γνωρίζω πολλά, θεωρώ πως η διοικητική σταθερότητα θα φέρει τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει να είναι”.

Ποια είναι η τετράδα των ομάδων που προβλέπεις πως θα είναι στο Final 4;

“Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ δυνατή ομάδα, η Μπαρτσελόνα έχει ανεβάσει την απόδοσή της, ο Παναθηναϊκός, αν συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό, και η Φενέρμπαχτσε, εφόσον έχει καλή διασταύρωση, ή η Μακάμπι, που είναι πονηρή ομάδα”.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να αγοράσει το περιοδικό της Θύρας 13 είτε από κάποιον σύνδεσμο είτε από τα περίπτερα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.