ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μηχανή του χρόνου

Derby stories: Η επιστροφή του Αποστολάκη – “Ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι”

Ποδοσφαιρική σεζόν 1990-91. Ο Στράτος Αποστολάκης έχει μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, προκαλώντας την οργή του κόσμου του Ολυμπιακού. Ολοι περιμένουν το ντέρμπι «αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Derby stories: Η επιστροφή του Αποστολάκη -

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Στράτος Αποστολάκης, ως γνήσιο τέκνο του Αγρινίου ξεκινά την καριέρα του στον Παναιτωλικό. Το ταλέντο του, όμως, ήταν για κάτι παραπάνω. Για κάτι πολύ παραπάνω, για την ακρίβεια. Το καλοκαίρι του 1985, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δίνουν «μάχη» για να τον αποκτήσουν. Οι «πράσινοι» είναι κοντά, αλλά το «τούρμπο» αρνείται να πάει δανεικός στον ΟΦΗ κι’ έτσι αποφασίζει να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Η μεσολάβηση του, επίσης, Αγρινιώτη, Πέτρου Μίχου, είναι καθοριστική.

Ο Αποστολάκης υπογράφει πενταετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες και γρήγορα γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός στην κερκίδα. Μάλιστα, τη σεζόν 1989-90 φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και πανηγυρίζει το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην προεδρία της ομάδας του Πειραιά είναι ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Ο «βασιλιάς» των ρουμπινιών, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί (ήταν στη φυλακή για υπόθαλψη του Κοσκωτά). Η νέα σεζόν αρχίζει για τον Ολυμπιακό, με τον Ολεγκ Μπλαχίν στον πάγκο και μεγάλη αισιοδοξία για επιστροφή στα πρωταθλήματα.

Λίγο πριν από την έναρξη της προετοιμασίας, ο Αποστολάκης ανανεώνει με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός, όμως, του Γιώργου Βαρδινογιάννη τον πλησιάζει και του προσφέρει καλύτερο συμβόλαιο, ποντάροντας, επίσης, στα «πράσινα» αισθήματα του παίκτη. Ο Αποστολάκης τονίζει πως δεν μπορεί να δεχθεί την πρόταση γιατί θα τιμωρηθεί, αφού έχει ήδη υπογράψει την ανανέωσή του. Ο «καπετάνιος», όμως, τον πείθει, καθώς υπάρχει «νομικό παράθυρο». Ο Αποστολάκης βάζει την υπογραφή του σε συμβόλαιο με το «τριφύλλι», αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο Παναθηναϊκός τιμωρούνται από τον Αθλητικό Δικαστή. Μια απόφαση που προκαλεί την έκρηξη του «καπετάνιου», ο οποίος δηλώνει:  «Θα κριθούν και οι κρίνοντες!». Λίγες μέρες αργότερα η μεταγραφή θα επικυρωθεί και ο Αγρινιώτης άσος φοράει την πράσινη φανέλα.

Η εξέλιξη αυτή εξοργίζει τον κόσμο του Ολυμπιακού, που βλέπει ένα ακόμη αστέρα της ομάδας να περνάει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Είχαν προηγηθεί οι Δεληκάρης, Γαλάκος, Κυράστας, Βαμβακούλας, Σαργκάνης.  Οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» βράζουν ακόμη περισσότερο όταν μαθαίνουν ότι πουλήθηκε ο Λάγιος Ντέταρι στην Μπολόνια με την εξής αλήστου μνήμης δικαιολογία από τον Σαλιαρέλη: «Ο Ντέταρι ζήτησε μόνος του να φύγει επειδή είναι Ούγγρος. Ο Ντέταρι δεν ήθελε να μείνει γιατί ο νέος προπονητής είναι Σοβιετικός και οι Σοβιετικοί είχαν σκοτώσει τον παππού του στον πόλεμο»! Μια δήλωση που έμεινε στην ιστορία…

«Ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι», δηλώνει ο Αποστολάκης, κάτι που τρελαίνει ακόμη περισσότερο τους οπαδούς της ομάδας του Πειραιά! Το προγραμματισμένο Super Cup μεταξύ των «αιωνίων» θα αναβληθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι ακραίες αντιδράσεις και έκτροπα,

Η κληρωτίδα του πρωταθλήματος, όμως, έχει… κέφια και βγάζει ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός νωρίς. Συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου. Ολοι, λοιπόν, περιμένουν την επιστροφή του Αποστολάκη…

Χιλιάδες κόσμου γεμίζουν το στάδιο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού λένε στα αποδυτήρια:  «Τίποτα δεν θα γίνει. Ο Στράτος είναι φίλος και συμπαίκτης από την Εθνική, δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δεν θα προκαλέσει την εξέδρα. Να μην τον πειράξει κανείς!».

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, όποτε ο Αποστολάκης παίρνει την μπάλα γίνεται δέκτης αποδοκιμασιών και… αναπτήρων. Ο Τάσος Μητρόπουλος σε μια φάση, με δολοφονικό τάκλιν σηκώνει στον αέρα τον πρώην συμπαίκτη του, για να αποθεωθεί σαν λαϊκός ήρωας…

Τελικό αποτέλεσμα 0-0, έπειτα από ένα σκληρό ματς. Με τα ball boys να βγάζουν τα χαρτζιλίκια ενός μήνα από τα πολλά κέρματα που μάζεψαν…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ