Ποδόσφαιρο

Πανάθα έπαθα ζημιά!

Πανάθα έπαθα ζημιά!

Μαγική Παναθηναϊκή βραδιά σε γήπεδο και εξέδρα, με το «τριφύλλι» να ρίχνει τέσσερα γκολ στον ΠΑΟΚ και να κατακτά το 18ο κύπελλο της ιστορίας του επικρατώντας με 1-4. Τα γκολ για τους «πράσινους» σημείωσαν ο Μπεργκ (15΄, 49΄, 88΄) και ο Καρέλης στο 53΄.

Ο Παναθηναϊκός παίζοντας στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού όμορφο ποδόσφαιρο, κατατροπώνοντας τον ΠΑΟΚ με 1-4, με τον Μάρκους Μπεργκ να κάνει  χατ τρικ δείχνοντας ποιος είναι το καλύτερο σέντερ φορ στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το 18ο κύπελλο στην ιστορία τους, σε μια σεζόν η οποία ξεκίνησε διαφορετικά αλλά κατέληξε ονειρική για το «τριφύλλι», το οποίο σήμερα απέδειξε ότι το μέλλον του ανήκει.

Το ματς

Οι «πράσινοι» με το καλημέρα έδειξαν τις προθέσεις τους, αφού μετά από κλέψιμο του Μέντες, ο Μπεργκ έδωσε κάθετα και προς τα δεξιά στον Ζέκα ο οποίος σούταρε αλλά ο Γλύκος έδιωξε σε κόρνερ, στα 55’’ του τελικού.

Η πίεση του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έφερε άλλη μια καλή φάση, αφού πάλι με κλέψιμο του Μέντες ο οποίος ξεκίνησε πολύ καλά, ο Καρέλης σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής στο 6ο λεπτό, ωστόσο η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα χέρια του Γλύκου.

Ο ΠΑΟΚ πήρε κάποια μέτρα αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην «πράσινη» άμυνα μέχρι και το 12΄ όταν ο Σκόνδρας βγήκε από δεξιά αλλά η σέντρα του κόπηκε από τον Σίλντενφελντ.

Η υπεροχή του Παναθηναϊκού έφερε αποτέλεσμα στο 14ο λεπτό όταν από κόρνερ που εκτέλεσε ο Νάνο, η μπάλα μετά από κόντρες στα πόδια των αμυντικών του ΠΑΟΚ, στρώθηκε στον Μπεργκ, ο οποίος με δυνατό βολέ έκανε το 1-0, με το ΟΑΚΑ να παίρνει φωτιά.

Ο Νάνο τέσσερα λεπτά αργότερα εκτέλεσε νέο στημένο, φάουλ αυτή τη φορά, ο Τριανταφυλλόπουλος έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα πήγε προς τα πίσω, ο Καρέλης σούταρε αλλά ο Γλύκος δεν αιφνιδιάστηκε και μπλόκαρε τη μπάλα.

Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούσαν να απειλήσουν τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε τον έλεγχο του αγώνα, μη αφήνοντας περιθώρια στον αντίπαλο του και στο 23΄μετά από σέντρα του Καρέλη η μπάλα στρώθηκε στον Πράνιτς, εκείνος  σούταρε με το δεξί με τον Γλύκο να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απειλήσει στο 25΄’όταν από δεξιά ο Στοχ έβγαλε τη συρτή σέντρα, αλλά ο Σίλντενφελντ βρισκόμενος στη σωστή θέση, έδιωξε τη μπάλα μακριά από την περιοχή του.

Ο καλύτερος παίκτης του «τριφυλλιού» μέχρι εκείνο το σημείο Μέντες, καθάριζε στο κέντρο ότι περνούσε από πλευράς ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να μην απειλείται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε επτά τελικές έναντι καμιάς του αντιπάλου του στα πρώτα 30 λεπτά. Ο ΠΑΟΚ πήρε μέτρα στο γήπεδο και κυρίως επιτιθέμενος από αριστερά, είτε με Στοχ είτε με τον Λούκας, έφτασε στην πρώτη του καλή φάση στο 35΄, όταν ο Ισπανός πραγματοποίησε τη σέντρα σουτ με τον Κοτσόλη να διώχνει σε κόρνερ.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση στο 36΄όταν μετά από σέντρα του Στοχ, ο Σαλπιγγίδης βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή του Κοτσόλη, έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να βρίσκει το οριζόντιο δοκάρι.

Το ματς απέκτησε ένα άγριο ρυθμό με τον Παναθηναϊκό να απαντάει στην πίεση του ΠΑΟΚ, στο 39΄, με τον Πράνιτς να σεντράρει όμορφα, ο Μπεργκ θα κάνει την κεφαλιά πάσα αλλά το τελείωμα του Καρέλη δεν ήταν καλό, αφού η μπάλα κατέληξε άουτ.

Η αμυντική συμπεριφορά των «πρασίνων» δεν ήταν καλή στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, με τον ΠΑΟΚ να απειλεί και πάλι στο 44΄όταν μετά από το κακό διώξιμο του Κουτρουμπή, ο Κάτσε έπιασε έναν κεραυνό έξω από την μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο τα δύσκολα για το «τριφύλλι» δεν είχαν τελειώσει, αφού στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Στοχ σέντραρε συρτά και χαμηλά ο Σαλπιγγίδης δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή, ο Κουτρουμπής λίγο έλειψε να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα του Κοτσόλη, με τον Σίλντενφελντ να λύνει τελικά τον γόρδιο δεσμό, διώχνοντας σε κόρνερ. Τελικά οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-1 υπέρ του Παναθηναϊκού, αλλά με τον ΠΑΟΚ να κλέβει τις εντυπώσεις στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο για τις δυο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στη σέντρα. Το πρώτο κλέψιμο έφερε αποτέλεσμα όταν από γύρισμα του Καρέλη ο Ινσαουράλδε έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Νάνο εκτέλεσε η μπάλα με τα πολλά έφτασε στον Κουτρουμπή, ο οποίος βρήκε κάθετα τον Μπεργκ, η άμυνα του ΠΑΟΚ έκλεισε όλη προς τα μέσα φοβούμενη τη σέντρα από τον Σουηδό, ωστόσο εκείνος με σουτ στην κλειστή γωνία του Γλύκου έγραψε το 0-2.

Η ομάδα του Αναστασίου «πετούσε» στο γήπεδο, έχοντας πια την ψυχολογία στα ύψη, και στο 51΄απαίλησε και πάλι όταν ο κινητικός και δραστήριος Καρέλης θα βγάλει τη σέντρα, ο Πράνιτς εντελώς μόνος του πλασάρει στην κίνηση με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.

Το γκολ για το «τριφύλλι» ήταν θέμα χρόνου και ήρθε στο αμέσως επόμενο λεπτό, μετά από εκτέλεση κόρνερ του  Νάνο, ο Καρέλης αφύλακτος από το ύψος της μικρής περιοχής θα κάνει το 0-3, με το πάρτι στις «πράσινες» εξέδρες να έχει ήδη ξεκινήσει, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να φωνάζουν ότι «δεν μπορούν να περιμένουν για να σηκώσουν την κούπα.

Ο Κοτσόλης στο 65΄χρειάστηκε να δείξει τις ικανότητες του, όταν ο Βούκιτς έδωσε τη μπάλα όμορφα στον Στοχ, εκείνος σούταρε από τα πλάγια και δεξιά όπου ήταν, αλλά ο γκολκίπερ του «τριφυλλιού» ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε σε κόρνερ.

Ο ΠΑΟΚ προσπαθώντας να μειώσει το σκορ πίεσε τον Παναθηναϊκό, με τον Λίνο να δίνει λύσεις στους Θεσσαλονικείς. Αποτέλεσμα αυτού στο 68΄ο Λίνο θα κερδίσει πέναλτι από τον Αμπέντ, ο οποίος στην προσπάθεια του να διώξει τον πάτησε, ρίχνοντας τον κάτω.

Ο Βούκιτς ανέλαβε την εκτέλεση, μειώνοντας σε 1-3, δίνοντας εκ νέου ελπίδα στην ομάδα του, για κάτι καλύτερο στον μεγάλο τελικό. Σε αυτό το σημείο ο Αναστασίου προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, με τον Ατζαγκούν να παίρνει τη θέση του Νίκου Καρέλη.

Ο ΠΑΟΚ αύξησε την πίεση του στο γήπεδο, με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει πλέον τις αντεπιθέσεις για να χτυπήσει τον αντίπαλο του. Ο Αναστασίου πέρασε στο 74΄τον Τάσο Λαγό στη θέση του Αμπέντ, για να μπορέσει να κλείσει καλύτερα τα μετόπισθεν και κυρίως να ελέγξει τον χώρο του κέντρου, τον οποίον είχε χάσει.

Ο Γεωργιάδης πέρασε και άλλον επιθετικό στο ματς, τον Κουλούρη στη θέση του Σκόνδρα, για να μπορέσει να έχει άλλον έναν επιθετικό στο ματς. Ο Νάνο στο 77΄πλαγιοκοπησε αλλά η κεφαλιά του Μπεργκ πέρασε άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Γλύκου, με τους «πράσινους» να απειλούν μετά από ώρα.

Ο Ατζαγκούν στο 80΄επιχείρησε μια σέντρα από δεξιά αλλά προ του Μπεργκ ο Γλύκος έκανε την έξοδο και μπλόκαρε τη μπάλα. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε κυρίως από αριστερά αλλά η άμυνα των «πρασίνων» έκλεινε καλά και δεν άφηνε τον «δικέφαλο» να απειλήσει.

Ο εκ των καλυτέρων του Παναθηναϊκού Νάνο, έκανε την κούρσα στο 83΄, έχοντας αστείρευτες δυνάμεις, άδειασε όλη την άμυνα του ΠΑΟΚ, αλλά τελικά οι αμυντικοί του «δικεφάλου» έδιωξαν σε κόρνερ την τελευταία στιγμή.

Ο Μπεργκ με καταπληκτική ατομική ενέργεια στο 88΄ έκανε το χατ ρικ, παίρνοντας στο σπίτι του τον τίτλο του MVP  και την κούπα στο σπίτι του. ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-4, με τον Ζέκα να προσκυνάει τη φανέλα του Σουηδού, όταν αυτός την έβγαλε για να πανηγυρίσει.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Κίτσιου, Τζαβέλλας, Βίτορ, Ινσαουράλδε, Λάζαρ (55’ Βούκιτς), Κάτσε, Σκόνδρας, Λούκας (55’ Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης.

Στον πάγκο: Γιακουμής, Κουλούρης, Χουσέν, Σπυρόπουλος, Νίνης.

Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Σίλντενφελντ, Νάνο, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Πράνιτς, Μέντες, Αμπέντ (75’ Λαγός), Ζέκα, Μπεργκ, Καρέλης (71’ Ατζαγκούν)

Στον πάγκο: Καπίνο, Χουχούμης, Κλωναρίδης, Δώνης, Πέτριτς.

Γιάννης Μιχαλάκης

Exit mobile version