ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

Ο Γιώργος Καρανάσος στο paoabroad.com

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του «Παναθηναϊκού Κινήματος» και γραμματέας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Γιώργος Καρανάσος, μίλησε στο paoabroad, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Καρανάσος στο paoabroad.com

Ο κ. Καρανάσος μίλησε για το Παναθηναϊκό κίνημα, το θέμα του γηπέδου της Λεωφόρου αλλά και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ζητήματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Καρανάσο γειά σας και σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας! Φίλος του Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια με παρουσία παντού, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου σχεδόν ένα χρόνο τώρα, μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. και μέλος του Δ.Σ. της Παναθηναϊκής Συμμαχίας και τώρα υποψήφιος ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με το Παναθηναϊκό Κίνημα. Βλέπουμε μία έντονη ενασχόλησή σας με τον Παναθηναϊκό και τα κοινά του.

Παναθηναϊκός: Κυριάρχησε και πήρε προβάδισμα πρόκρισης!
Παναθηναϊκός: Κυριάρχησε και πήρε προβάδισμα πρόκρισης! 1.051 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κάθε άνθρωπος στιγματίζεται στη ζωή του από κάποιο πάθος. Εγώ από μικρό παιδί, ευτυχώς μπολιάστηκα με αυτό το μικρόβιο. Στον Παναθηναϊκό έχω ζήσει από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου κι έχω κάνει τους καλύτερους μου φίλους οπότε νιώθω σαν χρέος μου να ανταποδίδω ανιδιοτελώς όσο και όπου μπορώ. Οδηγός για κάθε μου κίνηση είναι η δίψα και το όραμα να δω τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ όπως τον ονειρεύομαι.

Καταρχήν, θα θέλαμε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι το Παναθηναϊκό Κίνημα. Τι είναι, πώς προέκυψε η δημιουργία του, από ποιους απαρτίζεται κτλ;

Το Παναθηναϊκό Κίνημα είναι μία σύμπραξη ανθρώπων με κοινωνικές ευαισθησίες και προβληματισμούς και αφετηρία τους τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της χώρας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τον πολιτικό βραχίονα των οπαδών του Παναθηναϊκού, με την καλή έννοια της λέξης «πολιτικός», αυτή που έχει να κάνει με τον πολίτη και όχι με τη βρωμιά που της έχουν αποδώσει οι επαγγελματίες πολιτικοί. Το Παναθηναϊκό Κίνημα υφίσταται σχεδόν δύο χρόνια τώρα και αρχικά σχηματίστηκε ως ένας φορέας αλληλεγγύης και βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Εξάλλου, εάν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα μας θα μπορέσει να ενημερωθεί για το πλούσιο φιλανθρωπικό μας έργο μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν προέρχονται από το ευρύτερο φάσμα του Παναθηναϊκού. Ανάμεσα μας υπάρχουν παράγοντες-νυν και πρώην- του συλλόγου, γονείς που έχουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες και φυσικά φίλαθλοι και οργανωμένοι οπαδοί.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι το Παναθηναϊκό Κίνημα είναι απλά μία ομάδα ενεργών πολιτών της χώρας, που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η λύση στο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας;

Σαφέστατα αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της λύσης, διότι τόσα χρόνια μας είχαν περάσει την αντίληψη πως πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους και να μην ασχολούμαστε με τα κοινά. Όποιος όμως δεν ασχολείται με τα κοινά είναι καταδικασμένος να εξουσιάζεται από κατώτερούς του.

Πάμε όμως στο μεγάλο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού κύριε Καρανάσο. Το γηπεδικό ζήτημα είναι κάτι που παίζει πολύ τις τελευταίες εβδομάδες από σχεδόν όλους τους υποψήφιους που έχουν προβολή στα ΜΜΕ, πράγμα που κατά την γνώμη μας δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η απήχηση που έχει το Παναθηναϊκό Κίνημα. Σήμερα, το γηπεδικό ζήτημα σε ποιά φάση βρίσκεται;

Σήμερα, ουσιαστικά η διπλή ανάπλαση έχει βαλτώσει, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή και επιδίωξη του Παναθηναϊκού είναι να καταργηθεί πλέον και επίσημα, εξου και η αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει τη Λεωφόρο χώρο πρασίνου από τον Ερασιτέχνη. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την πλήρη ανάπλαση και αύξηση της χωρητικότητας της, γεγονός που θα θεμελιώσει ακόμα περισσότερο την ύπαρξη μας σε αυτό το χώρο, με απώτερο στόχο την υλοποίηση του ονείρου που παρουσιάσαμε τον Δεκέμβρη. Ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία θα ανοίξει πιο πολλούς δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιας και μιλήσαμε όμως για προβολή στα ΜΜΕ, αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν εχθρικά το Παν.Κι. καθώς δεν του δίνουν βήμα να εκφράσει τις θέσεις του, παρότι εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής και αθηναϊκής κοινωνίας.

Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Μιλάμε για ένα εγχείρημα τελείως ανεξάρτητο που πηγάζει κατευθείαν απο τους πολίτες-οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ανέκαθεν πολεμούσαν το ‘’σύστημα’’. Δεν υπάρχουν επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα από πίσω, παρά μόνο αγώνας για επιβίωση, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και δίψα για ζωή. Ο κίνδυνος για όλους αυτούς που θέλουν τον κόσμο κοιμώμενο και σε καταστολή, όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλος. Εμείς όμως δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε όπως μας θέλουν αυτοί.

Και φυσικά, αυτό που παρατηρήσαμε εμείς αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, είναι ότι οι υποψήφιοι των άλλων σχημάτων για τον δήμο της Αθήνας, αντιμετωπίζουν το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού πολύ επιφανειακά, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Άποψή μας είναι πως δεν ενδιαφέρονται, παρά μόνο για την ψηφοθηρία.

Σε όλους τους υπόλοιπους επικρατεί είτε άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα ή πονηρή σιωπή μήπως και καταφέρουν τελικά να εξυπηρετήσουν αυτούς που κρύβονται πίσω τους. Ξαφνικά και λίγο πριν τις εκλογές οι περισσότεροι θυμήθηκαν πως είναι Παναθηναϊκοί και κόπτονται για τα συμφέροντα του Συλλόγου αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτόν. Αντικειμενικά και με επιχειρήματα η πληρέστερη πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα είναι η δική μας.

Κάτι που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση βέβαια, είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος πολέμιος του Συλλόγου είναι ο άνθρωπος που θα περίμενε κανείς να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός του! Ο δήμαρχος της πόλης, κύριος Γιώργος Καμίνης, με την εχθρική του στάση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν θέλει νέο γήπεδο στη Λεωφόρο, αλλά ακόμα και το ήδη υπάρχον προσπαθεί να το γκρεμίσει.

Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία ο δήμαρχος να εχθρεύεται τον μεγαλύτερο σύλλογο της πόλης του αλλά και της χώρας. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί διαφήμιση για την πόλη, είναι σήμα κατατεθέν της και συμβάλει ακόμα και στην τουριστική της ανάπτυξη. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις του εξωτερικού οι δημοτικές αρχές συμβάλλουν στην περαιτέρω γιγάντωση τέτοιων συλλόγων όπως οφείλουν να κάνουν υπακούοντας στο κοινό αίσθημα. Ο νυν δήμαρχος επέλεξε έναν άλλο δρόμο, πηγαίνοντας κόντρα στη βούληση των πολλών, προς εξυπηρέτηση των γνωστών ολίγων. Όλα όμως εδώ πληρώνονται.

Κύριε Καρανάσο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είδαμε το Παν.Κι. να μπαίνει στον δήμο Αθηναίων με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον κύριο Αβραμίδη. Εμείς το βλέπουμε ως μία μεγάλη επιτυχία, καθώς με πολύ λίγα μέσα, με ελάχιστη προβολή και με προσωπική προσπάθεια όλων σας, 6.500 και πλέον άνθρωποι έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς. Πως το κρίνετε αυτό;

Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία εάν αναλογιστούμε την αύξηση του ποσοστού μας που ξεπερνάει το 1000% σε σχέση με τις ψήφους που είχαμε λάβει στην Ά Αθηνών το 2012. Το Κίνημα έχει αρχίσει να παρουσιάζει τεράστια δυναμική και αποδοχή στον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και όχι μόνο.

Πιστεύετε ότι η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Παν.Κι. θα είναι ανάλογη και στις ευρωεκλογές, όπου ψηφίζει και η υπόλοιπη Αθήνα, αλλά φυσικά και μία μεγάλη δύναμη, η επαρχία;

Πιστεύω πως στις Ευρωεκλογές η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα αποτελέσουμε για δεύτερη Κυριακή την μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών. Εξάλλου τώρα θα μπορέσουν να μας ψηφίσουν από τη ΄Β Αθηνών και την επαρχία όπου έχουμε τεράστια δύναμη.

Κύριε Καρανάσο είδαμε ένα εκπληκτικό γήπεδο στην παρουσίαση που έκανε το Παναθηναϊκό Κίνημα τον Δεκέμβριο. Ένα γήπεδο αντάξιο της Ιστορίας του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας και ικανό να καλύψει τις ανάγκες των τμημάτων του. Κατά την άποψή σας τί κρατάει τον Παναθηναϊκό μακριά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου και τι πρέπει ο κόσμος του Παναθηναϊκού να κάνει, ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Θεωρώ πως οι γνωστές αγκυλώσεις του κράτους και η έλλειψη της πολιτικής βούλησης είναι οι κυριότεροι λόγοι που μας κρατάνε πίσω. Δείτε πώς αγκαλιάστηκαν από την πολιτεία αντίστοιχες προτάσεις στην Ευρώπη (Μπερναμπεου-Ολίμπικο). Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι να τους δώσει να καταλάβουν πως όταν μιλάμε για πολιτική βούληση δεν εννοούμε τη βούληση των εκατό, διακοσίων, τριακοσίων της βουλής αλλά της πλειοψηφίας του λαού κι αυτή είναι δεδομένο πως υπάρχει. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να στηρίξει το Κίνημα αλλά και να κάνει παντού εμφανή την παρουσία του είτε με τηλέφωνα σε εκπομπές, είτε με σχόλια και μηνύματα ή ακόμα και με διαμαρτυρίες μέχρι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αγνοούν τους εντολείς τους.

Πάμε όμως τώρα σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους αναποφάσιστους φίλους μας. Σε κάποιον λοιπόν που ακόμη βλέπει τις πολιτικές παρατάξεις ιδεολογικά κύριε Καρανάσο, πως θα προσπαθούσατε να εξηγήσετε τι πρεσβεύει το Παν.Κι., το οποίο είναι μια υπερκομματική κίνηση με άξονα τον Παναθηναϊκό και την Αθήνα;

Θεωρούμε πως οι ανησυχίες μας κι οι προβληματισμοί μας που πηγάζουν από την καθημερινότητα μας είναι κοινοί για όλους τους συμπολίτες μας. Σε μια εποχή που οι κατεστημένες πολιτικές παρατάξεις μεταβάλουν τις ιδεολογικές τους γραμμές από μέρα σε μέρα ή τις παντρεύουν με άλλες που κάποτε θεωρούταν αδιανόητο πρέπει εμείς, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να θέσουμε στο περιθώριο τους «επαγγελματίες» πολιτικούς. Με γνώμονα τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Κύριε Καρανάσο οι ευρωεκλογές πλέον συνδυάζονται και με τεράστιο ποσοστό αποχής για διάφορους λόγους. Η ψήφος στο Παναθηναϊκό Κίνημα στις ευρωεκλογές πώς μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο;

Καταρχήν θα κατοχυρώσει τη δυναμική του κόσμου του Παναθηναϊκού και σε πολιτικό επίπεδο με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η διεκδίκηση και η απόκτηση κερδών για το σύλλογο στους θεσμούς και τα όργανα. Η προαγωγή του αθλητισμού σε ευρωπαικό επίπεδο θα ωφελήσει πολλαπλά και το σύλλογο μας ο οποίος διαθέτει τόσα πολλά τμήματα και η πηγή ζωής τους είναι οι ακαδημίες με τα μικρά παιδιά τα οποία θα πολλαπλασιαστούν. Ακόμα και η κατεύθυνση κονδυλίων της Ε.Ε. προς αθλητικές δραστηριότητες ή δημιουργία εγκαταστάσεων θα αποτελέσει όφελος για το σύλλογο.

Δηλαδή αυτό από μόνο του δίνει ένα κίνητρο στον μέσο Παναθηναϊκό φίλαθλο που ίσως βλέπει επιφυλακτικά τις εκλογές, να δώσει την ψήφο του στο Παναθηναϊκό Κίνημα. Μπορείτε να μας πείτε, σε περίπτωση που το Παν.Κι. μπει στο ευρωκοινοβούλιο τι μπορεί να πετύχει γενικότερα με την παρουσία του;

Θα μπορέσει να έχει έναν πραγματικά ανεξάρτητο λόγο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο θέτοντας ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον σε αντίθεση με τα σκυμμένα κεφάλια που απλά δέχονται εντολές. Επίσης, θα διεκδικήσει τις συνθήκες ζωής που δυστυχώς πλέον δεν θεωρούνται αυτονόητες και θα πολεμήσει οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης της ελεύθερης υπόστασης του ανθρώπου.

Κύριε Καρανάσο είδαμε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και σοβαρό πρόγραμμα από το Παναθηναϊκό Κίνημα, με θέσεις ρεαλιστικές που πραγματικά είναι βγαλμένες μέσα από τις σκέψεις του μέσου πολίτη. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για το πρόγραμμά σας για τις ευρωεκλογές;

Πραγματικά η εκπόνηση του προγράμματος είχε αυτό το βιωματικό χαρακτήρα σκεπτόμενοι τί είναι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε και να διεκδικήσουμε. Θεωρούμε πως περιλαμβάνει πολλά ζητήματα της καθημερινής μας κουβέντας, ζητήματα στα οποία μπορούμε και θέλουμε να έχουμε λόγο. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της μάστιγας της εποχής μας –του καρκίνου- θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διότι όπως λέει το σοφό γνωμικό: «η υγεία πάνω απ΄ όλα». Η διεκδίκηση με δυναμικό τρόπο και χωρίς επανάπαυση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι επίσης επιτακτική. Η πραγματική και ανιδιοτελής αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επιθυμούν οι λαοί και όχι όπως πράττουν οι πολιτικοί είναι επίσης στις διεκδικήσεις μας. Και λίγο πιο στοχευμένα για να μην ξεχνάμε και την αφετηρία μας, η κατάργηση του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών στα γήπεδα όλης της Ευρώπης. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις θέσεις του προγράμματος μας για την Ευρωβουλή.

Το Παναθηναϊκό Κίνημα από την ίδρυσή του το 2012 μπήκε για τα καλά στη ζωή του Παναθηναϊκού, της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ήρθε όμως για να μείνει; Τι κινήσεις θα περιέχει το μέλλον του Παναθηναϊκού Κινήματος μετά τις δημοτικές αλλά και τις ευρωεκλογές;

Πρόθεση μας είναι το Παναθηναϊκό Κίνημα να ανθίσει, να οργανωθεί ακόμα περισσότερο διατηρώντας την νοοτροπία του εθελοντισμού, να συνεχίσει ακόμα πιο έντονα το φιλανθρωπικό του έργο και την υπεράσπιση των συμφερόντων του Π.Α.Ο. στους θεσμούς και τα όργανα της πολιτείας.

Κύριε Καρανάσο θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τον χρόνο σας και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κλείνοντας, θα θέλαμε να δώσετε ένα μήνυμα για το μέλλον του Παναθηναϊκού μας, της πόλης της Αθήνας, αλλά της χώρας μας γενικότερα. Καλή επιτυχία σε εσάς και το Παν.Κι. στις επερχόμενες εκλογές.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη ζωή μας όμορφη με υγιείς όρους και όχι επίπλαστες συνθήκες. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δώσουμε χώρο και ευκαιρίες σε νέους και άσπιλους ανθρώπους. Έτσι θα μπορέσει να μεγαλουργήσει και ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ μας που μας ομορφαίνει τη ζωή και θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου και πως η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει μία μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...