ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Ιβάνοβιτς …the rock

Προ των πυλών του Παναθηναϊκού φαίνεται πως βρίσκεται ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και το panathinaikos24.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Μαυροβούνιου. Εχει τη φήμη του σκληρού, ενώ τα καψόνια που έκανε στους παίκτες του μετά από κάποια ήττα έχουν μείνει στην ιστορία.

Ιβάνοβιτς …the rock

Της Πηνελόπης Παπαδήμου

Ντούσκο ο παίκτης

Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1957 στο Μπιέλο Πόλιε του Μαυροβουνίου και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην Μπουντούτσνοστ ως σμολ φόργουορντ.  Το 1987 μεταγράφηκε στην Γιουγκομπλάστικα με την οποία πανηγύρισε ως αρχηγός δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Ευρώπης (1989, 1990). Όταν η Γιουγκοπλάστικα σήκωσε το τρίτο συνεχόμενο εκείνος αγωνιζόταν στην Ισπανική Χιρόνα. Αγωνίστηκε επίσης στην Λιμόζ πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην ελβετική Φρίμπουργκ Ολίμπικ.

Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού!
Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού! 849 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ιβάνοβιτς ο προπονητής

Ως προπονητής έκανε το «αγροτικό» του σε Γαλλία και Ελβετία (Φρίμπουργκ Ολίμπικ, Εθνική ομάδα Ελβετίας, Λιμόζ) πριν μετακομίσει στην Ισπανία, έχοντας ήδη κατακτήσει τους πρώτους του τίτλους (πρωτάθλημα και κύπελλο Ελβετίας, πρωτάθλημα και κύπελλο Γαλλίας, κύπελλο Κόρατς), για λογαριασμό της Ταού Κεράμικα με την οποία συνδέθηκε με δεσμούς αγάπης και …μίσους.

Με την βασκική ομάδα κατακτά ένα πρωτάθλημα (2002) και δύο κύπελλα Ισπανίας (2002, 2004) ενώ φτάνει και δύο φορές στο final four της Ευρωλίγκα (2001, 2005) χωρίς να καταφέρει να πάρει τον πολυπόθητο τίτλο. Το 2001, ηττήθηκε στον τελικό από την Κίντερ Μπολόνια με 3-2 (τη σεζόν που είχαμε και στην Σουπρολίγκα) ενώ το 2005 στον τελικό πάλι βρίσκεται μπροστά του την Μακάμπι του Σαρούνας Γιασκιεβίτσιους και ηττάται με 90-78.

Το 2005 μετακομίζει στη Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Με τους Καταλανούς φτάνει σε ένα ακόμα final four (2006 – 4η θέση) ενώ κατακτά κι ένα κύπελλο (2007) πριν επιστρέψει πάλι στην Ταού το 2008.

Στη δεύτερη θητεία του στους βάσκους χάνει το πρωτάθλημα από την Μπαρτσελόνα αλλά κατακτά το κύπελλο (2009). Ένα χρόνο μετά παίρνει την εκδίκησή του αφού κατακτά το πρωτάθλημα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και μάλιστα με «σκούπα » (3-0)

Αυτός ήταν και ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε με τους Βάσκους, αφού η Ρεάλ, μετά την Μπαρτσελόνα άρχισε να επενδύει ξανά στο μπάσκετ το 2011 κατακτά την 4η θέση και το 2012 την 3η και εκείνο το καλοκαίρι μετά τη φυγή του  Ζελικό Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό, δημοσιεύματα τον φέρνουν ως το πρώτο φαβορί για την αντικατάστασή του. Η σεζόν 2012-2013 ξεκινάει με την ομάδα του να έχει πολλά προβλήματα. Στο πρωτάθλημα μένει πίσω ενώ κινδυνεύει και με αποκλεισμό από το top-16 της Ευρωλίγκας. Τελικά μετά από μια ήττα από τον Ομπραντόιρο (77-68) στις 18 Νοεμβρίου του 2012 ήταν το τελευταίο παιχνίδι του στον βάσκικο πάγκο. Το 2014 συμφώνησε με την ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και κάθεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Φιλοσοφία

Εκπρόσωπος της σέρβικης σχολής του μπάσκετ, αυστηρός όσον αφορά τα ζητήματα πειθαρχίας στις ομάδες του. Οι ομάδες του έπαιζαν ένα ελεγχόμενο στυλ μπάσκετ ενώ πολλές από αυτές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές στην επίθεση, χωρίς να παραβλέπεται η άμυνα. Προτιμά να βασίζεται σε αθλητικά κορμιά με γρήγορα ποδιά, αφού θέλει οι ομάδες του να βγάζουν μεγάλη ενέργεια το παρκέ και στις δύο άκρες.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς θεωρείται από τους πιο σκληρούς τεχνικούς όσον αφορά τα ζητήματα της προπόνησης. Ο Μαυροβούνιος γυμνάζει τους παίκτες περισσότερο από τρεις ώρες ενώ οι ασκήσεις του θεωρούνται εξαντλητικές, με τον ίδιο να φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι η μέθοδός του είναι πολύ αποτελεσματική: «Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται οι αισθήσεις και βγάζουν οι παίκτες ενέργεια» έχει δηλώσει παλαιότερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν βγει κατά καιρούς έχει διώξει πολλές φορές παίκτη από προπόνηση γιατί ήταν αφηρημένος ή δεν εκτέλεσε σωστά κάποια άσκηση, ενώ ιδιαίτερα είναι και τα καψόνια στα οποία υποβάλλει τους παίκτες του μετά από ήττα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μετά από την καθιερωμένη τρίωρη προπόνηση και αφού οι παίκτες είχαν κάνει μπάνιο και φορούσαν τα πολιτικά τους ρούχα, τους έβγαζε ξανά στο γήπεδο και τους έβαζε να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά της «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» για αρκετές ώρες. Όταν δε η ομάδα έχανε εκτός έδρας, έδινε εντολή ώστε το ταξίδι της επιστροφής να γίνει με πούλμαν και όχι με αεροπλάνο, όσες ώρες κι αν ήταν μακριά η Βιτόρια. Παράλληλα ο μύθος αναφέρει πως το πούλμαν δεν σταματούσε πουθενά κι έτσι άπαντες έμεναν νηστικοί και δίχως… τουαλέτα.

Πάντως ο μύθος που τον ακολουθεί λειτούργησε πολλές φορές αποτρεπτικά για παίκτες που απέρριψαν προτάσεις τις ισπανικής ομάδας, ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Τα «παιδιά» του

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς θεωρείται «μετρ» στις επιλογές παικτών από αγορές που άλλες ομάδες δεν κοιτάζουν καν ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις παικτών που πήγαν άσημοι σε ομάδες του και μετά δόθηκαν με πολύ υψηλό buy out σε ομάδες του NBA και όχι μόνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Λουίς Σκόλα (3 εκατομμύρια δολάρια), Αντρές Νοτσιόνι (3,5 εκατομμύρια δολάρια) και πιο πρόσφατη η περίπτωση του Μίρζα Τελέτοβιτς που δόθηκε στους Μπρούκλιν Νετς έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια σε όλη την δεκαετία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχουν περάσει από τα χέρια του ακόμα περισσότεροι παίκτες που ανακάλυψε ο ίδιος.  Καλντερόν, Χουέρτας, Ματσιγιάουσκας, Μαρκ Γκασόλ, Σπλίτερ, Μπιέλιτσα ακόμα και οι Ερτέλ, Πλάις και Κοζέρ που ανήκουν μέχρι και σήμερα στην Λαμποράλ Κούτσα θεωρούνται δικές του «ανακαλύψεις».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.