ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι γνωστοί σου Άσοι

Ζέκα… για πάντα

Το τέλος της πολυμετοχικότητας για τον Παναθηναϊκό, συνδυάστηκε με τον ερχομό του Χοσέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκεζ, το καλοκαίρι του ’11. Από τις «στάχτες» που άφησαν πίσω τους οι μέτοχοι… γεννήθηκε ο νέος ηγέτης του «τριφυλλιού».

Ζέκα… για πάντα

Μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ, η επέκταση του συμβολαίου του αρχηγού του Παναθηναϊκού μέχρι και το 2017. Ο Ζέκα ήρθε στον Παναθηναϊκό στην ενδεχομένως χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του, ωστόσο με το ταλέντο του, το πείσμα του και την μαχητικότητα του, κέρδισε γρήγορα την «πράσινη εξέδρα», παρά την αρχική διστακτικότητα και αμφισβήτηση που όπως είναι λογικό, υπήρξε.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα προσπάθησε στην αρχή της σεζόν του 2011-2012 να δημιουργήσει ένα νεανικό σύνολο, με αιχμές τους Ζέκα, Λέτο και Κουίνσι. Στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν, οι «πράσινοι» έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, με τον 22χρονο τότε Πορτογάλο να δέιχνει σημάδια από το ταλέντο του.

Γρήγορος, μαχητικός, πεισματάρης, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Ζέκα. Η χρονιά δεν εξελίσσεται καλά για τους «πράσινους» αφού στο δεύτερο μισό, ο Παναθηναϊκός θα χάσει την πρώτη θέση στη βαθμολογία, «πληρώνοντας» τις ατυχίες και τους τραυματισμούς.

Η επόμενη σεζόν, η πρώτη επί της ουσίας με επικεφαλής τον Γιάννη Αλαφούζο και την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» θα αποδειχθεί καταστροφική για το «τριφύλλι», με τον Ζέκα να παλεύει μόνος του όλη τη χρονιά.

Από το ξεσκαρτάρισμα εκείνης της περιόδου, ο Ζέκα όχι μόνο έμεινε, αλλά ο νέος προπονητής της ομάδας, Γιάννης Αναστασίου, στήριξε το οικοδόμημα του στον Ζέκα, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα, του νέου Παναθηναϊκού.

Μετά και την επέκταση του συμβολαίου του, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, θα αποτελεί για τρία ακόμη χρόνια την «ραχοκοκαλιά» της ομάδας.

Ποιος είναι όμως ο Χοσέ Κάρλος Ζέκα; Από πού προήλθε; Πως κατέληξε ένας άσημος παίκτης από την Πορτογαλία να εξελιχθεί σε ένα χαφ που καταπίνει χιλιόμετρα, βάζει τα γυαλιά σε παίκτες με πολύ μεγαλύτερες περγαμηνές και φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς;

Το Panathinaikos24.gr, ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του Ζέκα, από τα πρώτα βήματα του στην Κάσα Πια, την μεταγραφή του στη Σετούμπαλ και τον Παναθηναϊκό.

Το τρελό ασανσέρ της Κάσα Πία…

Ο  Χοσέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκεζ γεννήθηκε στη Λισσαβώνα στις 31 Αυγούστου του 1988. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα θα τα κάνει στην Κάσα Πία μια ομάδα η οποία ιδρύθηκε το 1920, με έδρα την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Η Κάσα Πία είναι μια ομάδα μικρού βεληνεκούς, που συνήθως αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της Πορτογαλίας. Με τον Ζέκα να ξεπηδά από τα σπλάχνα της, η ομάδα της Λισαβώνας στα δέκα χρόνια παρουσίας του αρχηγού του Παναθηναϊκού εκεί, θα ανέβει σαν ασανσέρ όλες τις κατηγορίες και θα φτάσει ακόμα και στην δεύτερη της χώρας.

Ο Ζέκα, ο Σαΐνιο και ο… Πλατινί

Ο Ζέκα θα «γυαλίσει» στην Βιτόρια Σετούμπαλ, παρά το γεγονός ότι η Κάσα Πία είχε αναπτύξει συνεργασία με την θρυλική Πόρτο, την οποία ο Ζέκα θα …αγνοήσει για την Σετούμπαλ.

Ο πρώην «πράσινος» Κάρλος Σαΐνιο, ο οποίος και αυτός ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από την Κάσα Πία και αποτελεί τότε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην πρώην ομάδα του και την Πόρτο, δεν θα καταφέρει να τον «πάρει» στους «Δράκους», αφού ο ίδιος ο Ζέκα θα προτιμήσει την Σετούμπαλ.

Ο αντιπρόεδρος της Βιτόρια Σετούμπαλ, Χοσέ Λουίς Περέιρα, θα εκθειάσει τον Ζέκα την ημέρα που ο τελευταίος θα υπογράψει το συμβόλαιο του με την ομάδα.

«Είναι απίστευτο το πως εμφανίζεται εκεί που κανείς δεν τον περιμένει. Μπορεί να παίξει τόσο στον άξονα όσο και στις πτέρυγες. Μου θυμίζει τον Πλατινί και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει διεθνής. Είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Το ότι συνεργαζόμαστε με την Πόρτο δεν σημαίνει πως όλοι οι παίκτες μας θα πηγαίνουν εκεί. Ο καθένας πάει εκεί που πραγματικά θέλει και ο Ζεκά επέλεξε την Σετούμπαλ», ήταν τα λόγια του Περέιρα.

Τους έβαλε τα γυαλιά…

Στη Σετούμπαλ ο Ζέκα πήγε ως ένας φέρελπις νεαρός ποδοσφαιριστής, από μια ομάδα που μόλις είχε ανέβει στην δεύτερη κατηγορία από την τρίτη. Και ενώ άπαντες θα περίμεναν τον Ζέκα να βρίσκεται στην εξέδρα, η στην καλύτερη στον πάγκο μιας ομάδας της μεγάλης κατηγορίας της Πορτογαλίας, εκείνος τους διέψευσε, με τον πλέον πειστικό τρόπο.

1.611 λεπτά συμμετοχής σε 26 παιχνίδια, αρκετά από αυτά ως βασικός, ο Χοσέ Κάρλος Ζέκα, «έβγαλε μάτια», με την μαχητικότητα του και το ταλέντο του. Εξαιρετικός ως κεντρικός μέσος στον άξονα, αλλά και ως «πλάγιος», ο Ζέκα κατάπινε τα χιλιόμετρα και όσο περνούσε η ώρα μέσα στο παιχνίδι, νόμιζε κανείς ότι αντί να κουραζόταν, αυτός ήταν φρέσκος σαν να μπήκε εκείνη τη στιγμή μέσα στο ματς.

Ο προπονητής της Σετούμπαλ εκείνη την εποχή, Μανουέλ Φερνάντεζ ήταν από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης του Ζέκα, καθώς τον πίστεψε από την αρχή και του έδωσε πολλές ευκαιρίες, καθώς ήταν ένας τεχνικός που πίστευε στους νέους ποδοσφαιριστές και ο Ζέκα άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Ανεξάντλητες δυνάμεις, ταχύτητα, δυνατές διεκδικήσεις και πάθος για τη νίκη. Αυτά είναι τα στοιχεία που τον έφεραν στο βασικό σχήμα πολλών παιχνιδιών της Σετούμπαλ και του έδωσαν το «εισιτήριο» για τον Παναθηναϊκό του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Το τρίγωνο Ζέκα-Λέτο-Κουίνσι και το γκολ στο «Καραϊσκάκης»

Ο Παναθηναϊκός έναντι 400.000 ευρώ, απέκτησε τον Ζέκα το καλοκαίρι του ’11 για τέσσερα χρόνια, από την Σετούμπαλ, στην ομάδα που έχτιζε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Οι «πράσινοι» θα κάνουν ένα καταπληκτικό πρώτο μισό στη σεζόν, θα φιλοδωρήσουν με «τριάρες» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με τον Ζέκα να αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια της «πράσινης μηχανής».

Αποκορύφωμα της σεζόν η εκπληκτική εμφάνιση του Παναθηναϊκού και του Ζέκα ιδιαιτέρως, μέσα στο «Καραϊσκάκης», όπου τελικά το «τριφύλλι» θα αδικηθεί από το αποτέλεσμα (1-1).

Όλοι θυμούνται τον πανηγυρισμό του Πορτογάλου μετά το γκολ του στο Φάληρο, όταν θα χτυπάει με πάθος το χέρι του πάνω στο τριφύλλι στη φανέλα της ομάδας, ανοίγοντας το σκορ.

Τελικά οι «πράσινοι» θα χάσουν το πρωτάθλημα, αφού στο δεύτερο μισό της χρονιάς, ο Λέτο δεν θα ακουμπήσει μπάλα, ο Κουίνσι θυμήθηκε το παρελθόν του και …ξεκίνησε διακοπές, με τον Ζέκα να προσπαθεί μόνος του να σώσει τα προσχήματα, αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο του και ο χαρακτήρας του ταίριαζαν στον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως εν μέσω διοικητικής αστάθειας και διάλυσης δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Η καταστροφή και η… αναγέννηση

Η επόμενη χρονιά αποδείχθηκε καταστροφική αλλά και συνάμα χρήσιμη για το «τριφύλλι». Ο Φερέιρα θα κάνει λάθος επιλογές, ο «νέος» και άπειρος Γιάννης Αλαφούζος θα αργήσει να πειστεί για την ανεπάρκεια του Πορτογάλου προπονητή με το «τριφύλλι» να τερματίζει στην 6η θέση της βαθμολογίας μετά και τον αγώνα μπαράζ με την Ξάνθη στη Νεά Σμύρνη (3-0).

Ο Φερέιρα ήδη από τον Νοέμβριο έχει αποτελέσει παρελθόν, οι «πράσινοι» έχουν αλλάξει τέσσερις προπονητές (Φερέιρα-Ρότσα-Φάμπρι-Βονόρτας), με τον τελευταίο να κλείνει τη σεζόν στον πάγκο της ομάδας.

Από εκείνη την ομάδα, ξηλώθηκαν άπαντες με τον Γιάννη Αλαφούζο να προχωρά σε οριστικό delete με το παρελθόν και ότι έχει σχέση με αυτό. Αγωνιστικά και διοικητικά.

Πλέον ο μοναδικός συνδετικός κρίκος για τον Παναθηναϊκό, είναι ο Ζέκα, καθώς ο μετέπειτα προπονητής του «τριφυλλιού», Γιάννης Αναστασίου θα θέσει… βέτο για την παραμονή του Πορτογάλου.

Η αναγέννηση των «πράσινων» έχει ξεκινήσει, η υγεία αποπνέει και πάλι από το Κορωπί αυτή τη φορά, ο Ζέκα χρίζεται αρχηγός και πλέον αποτελεί την σπονδυλική στήλη του οικοδομήματος που κατάφερε στο τέλος της χρονιάς, όχι μόνο να κλείσει στόματα, αλλά να καταλήξει με έναν τίτλο (τον πρώτο μετά το 2010 και τον πρώτο του Ζέκα με το τριφύλλι στο στήθος).

Ο Ζέκα πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν, σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε φάση ο Πορτογάλος αποθεωνόταν από τον κόσμο στη Λεωφόρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η ψυχή και το πάθος, ντυμένα με το ταλέντο και την πίστη στο όραμα και στην ομάδα, φέρνουν πολλά περισσότερα, απ’ όσα φέρνουν, όλα τα λεφτά του κόσμου.

Για μια ακόμη φορά, μέχρι την επόμενη, ο κόσμος θα μείνει και θα χειροκροτεί μετά τη λήξη του αγώνα… Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ζέκα και τους συμπαίκτες του.

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ