ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αποστολή στη Πολωνία

«Ετοιμοι όταν πρέπει»

Ο Γιάννης Αναστασίου κάνει τον απολογισμό της προετοιμασίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι έτοιμος στα προκριματικά. Τι λέει για τις μεταγραφές και τις αδυναμίες που θέλει να διορθώσει. Αποστολή στο Γκνιεβίνο: Γιάννης Μιχαλάκης.

«Ετοιμοι όταν πρέπει»

-Οι εντυπώσεις απ’ την προετοιμασία που κάνατε στην Πολωνία;

«Σαφώς και μας πιέζει ο χρόνος, όμως η ομάδα πάνω κάτω είναι η ίδια με πέρσι. Με εξαίρεση την προσθήκη του Μπούρμπου. Για μας ήταν σημαντικό το γεγονός πως δουλέψαμε πολύ πάνω στην τακτική αυτό το διάστημα. Διατηρήσαμε σε υψηλό επίπεδο την φυσική κατάσταση, κάτι που για εμάς είναι σημαντικό. Με βάση την εικόνα της ομάδας στα δύο φιλικά που παίξαμε, τα τρεξίματα και η ενέργεια που βγάλαμε ήταν το θετικό. Θέλαμε να δούμε και να δοκιμάσουμε κάποια πράγματα. Είδαμε καλά στοιχεία πάνω σε αυτά που δουλέψαμε. Απ’ την άλλη, σαφώς είδαμε κάποια που δεν λειτούργησαν σωστά. Αυτά θα πρέπει να τα βελτιώσουμε. Έχουμε ένα γκρουπ που θέλει να γίνεται καλύτερο. Κάποιοι νέοι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν. Μέσα απ’ τη δουλειά και τη θέληση που έχουν, διότι δείχνουν καθημερινά πως θέλουν να μάθουν, η ομάδα όταν πρέπει θα είναι έτοιμη».

-Πιο συγκεκριμένα, ποια στοιχεία σας άρεσαν και ποια όχι;

«Δουλέψαμε σε δύο συγκεκριμένα συστήματα. Και στο δημιουργικό κομμάτι νομίζαμε πήγαμε καλά. Είναι πολύ σημαντικό όμως σε αυτό το επίπεδο, όταν δημιουργείς φάσεις να τις τελειώνεις. Για μένα αυτή τη στιγμή είναι ένα μείον το ότι όταν δημιουργούμε φάσεις δεν τις τελειώνουμε όπως πρέπει. Έχουμε παίκτες που διαθέτουν την ικανότητα και την ποιότητα να τελειώνουν τις φάσεις. Θέλω να πιστεύω πως είναι κάτι παροδικό, είναι η κούραση. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βρεθούν οι παίκτες στο κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας. Το καλό είναι πως δημιουργούμε τις φάσεις. Τακτικά, δοκιμάσαμε κάποιους παίκτες σε διαφορετικές θέσεις για να δούμε την λειτουργία τους. Σε γενικές γραμμές μείναμε ικανοποιημένοι. Ξέρουμε τι μπορούμε να πάρουμε απ’ τον κάθε παίκτη και που μπορεί ο καθένας να αποδώσει τα μέγιστα. Οι παίκτες μας έχουν την ωριμότητα και την ποιότητα να παίξουν σε άλλες θέσεις και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάζουμε πράγματα. Σε αυτό το κομμάτι μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι. Δεν έμεινα ικανοποιημένος, όμως, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στο δεύτερο φιλικό με την Λέχια Γκντανσκ, μετά την αποβολή του Καρέλη. Η αντίδρασή μας δεν ήταν αυτή που έπρεπε, δεν λειτουργήσαμε σωστά, οι αποστάσεις ήταν μεγάλες. Δεν κρατήσαμε την ισορροπία. Και ο τρόπος που αμυνθήκαμε στο ένας εναντίον ενός δεν ήταν αυτός που έπρεπε. Σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ. Θα δώσουμε έμφαση σε αυτό τον τομέα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αυτό ήταν και το αρχικό πλάνο. Για να έχουμε και όλους τους παίκτες της άμυνας. Περιμένουμε να τελειώσει και το θέμα του Σίλντενφελντ. Έχοντας όλους τους παίκτες λοιπόν, θα δουλέψουμε πάνω στο αμυντικό κομμάτι για να περιορίσουμε τα λάθη. Έχοντας την συνοχή και την ωριμότητα ως ομάδα, έτσι όπως διαχειριστήκαμε πράγματα και καταστάσεις την περασμένη σεζόν, οι ίδιοι οι παίκτες μπορούν να το διαχειριστούν. Δεν με φοβίζει λοιπόν».

-Έχοντας πλήρη εικόνα για τους νεαρούς παίκτες, έχουν ανέβει επίπεδο έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της προσπάθειας;

«Ναι, δεδομένα και μάλιστα πολύ. Κάποιοι έχουν ανέβει δύο σκαλιά όχι μόνο ένα. Το σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά είναι η διάρκεια. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πιο πολύ με τον ενθουσιασμό. Κάτι που κάναμε και την περασμένη σεζόν στην αρχή. Σιγά σιγά πρέπει να βάλουμε πιο πολύ την ωριμότητα και την σκέψη στο παιχνίδι μας. Αυτό θέλουμε να βελτιώσουμε και ειδικά με τα νέα παιδιά. Έχουν διάθεση, θέλουν να γίνουν καλύτεροι, δουλεύουν καθημερινά. Εμείς είμαστε από πάνω τους και προσπαθούμε καθημερινά με τον τρόπο μας να τους κάνουμε καλύτερους».

-Αυτή τη στιγμή πατάτε το… γκάζι για την Ευρώπη. Έτσι όπως το βλέπετε, θα είστε έτοιμοι για τα κρίσιμα αυτά ματς;

«Ξέραμε απ’ την αρχή πως θα είναι δύσκολα τα πράγματα, γνωρίζαμε τους αντιπάλους μας. Αλλά εμείς αυτό που έχουμε ως ομάδα κι αυτό που αποδείξαμε, είναι πως μέσα στο γήπεδο δεν φοβόμαστε κανέναν. Έχουμε μπροστά μας περίπου 2,5 εβδομάδες μέχρι το πρώτο ματς. Το σημαντικό είναι πως στο τομέα της φυσικής κατάστασης, έχουμε τα τρεξίματα, έχουμε την ενέργεια. Εγώ έχω εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά και ξέρω πως όταν πρέπει θα είμαστε έτοιμοι».

-Στην προετοιμασία που έγινε στην Πολωνία, είδαμε έναν ποδοσφαιριστή ποιοτικό κι έμπειρο, αποφασιστικό και έτοιμο να προσφέρει αρκετά. Μιλάμε για τον Πέτριτς που δοκιμάστηκε τόσο δίπλα στον Μπεργκ, όσο και ως επιτελικός. Τι περιμένετε απ’ αυτόν;

«Ο Μλάντεν είναι ένας παίκτης ποιοτικός και σίγουρα ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο. Γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο γήπεδο. Το θέμα είναι να είναι fit και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. Προσπαθούμε και δουλεύουμε ως ομάδα να τον στηρίξουμε, να τον έχουμε έτοιμο στο επίπεδο που πρέπει. Μπορεί να παίξει και στην κορυφή της επίθεσης και πίσω απ’ τον επιθετικό. Θέλουμε να δούμε κάποιες λειτουργίες, κάποιες συνεργασίες. Απ’ τη στιγμή που είναι έτοιμος και δεν έχει τραυματισμούς, να δούμε πως λειτουργεί σε διάφορες θέσεις. Συζητάμε αρκετά και αντιλαμβάνεται το σκεπτικό μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί κι ο ίδιος να φέρει τον εαυτό του σε ένα επίπεδο που χρειάζεται η ομάδα. Ξέρει πως μέσα στις επόμενες 2,5 εβδομάδες θα είναι ένας παίκτης πολύ κρίσιμος και σημαντικός για εμάς. Ανάλογα με τον αντίπαλο και την τακτική που θα παίξουμε, γνωρίζει πως είναι ένας παίκτης που αν είναι fit είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και μπορεί να κάνει την διαφορά».

-Πάνω στη βελτίωση του δημιουργικού παιχνιδιού «κουμπώνει» και ο χαφ που περιμένετε;

«Χρειαζόμαστε παίκτη που θα έρχεται από πίσω και θα πατά περιοχή. Αυτό το ρόλο που είχε πέρσι ο Αμπέντ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το θέμα του, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε το σκοράρισμα από 1-2 παίκτες, τον Πέτριτς και τον Μπεργκ. Θα είναι σημαντικό όλοι οι υπόλοιποι παίκτες να αντιληφθούν πόσο σημαντικοί είναι για την ομάδα. Μέσα απ’ την ομαδική δουλειά να βγάζουν τον εαυτό τους σε συνθήκες ένας εναντίον ενός με τον τερματοφύλακα και να τελειώνουν τις φάσεις. Αυτό γίνεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και βλέπουμε το μεγαλύτερο παράδειγμα που είναι η Γερμανία. Με τεράστιο πλουραλισμό στην επίθεση και σχεδόν όλοι σκοράρουν. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που είχαμε πέρσι, πολλούς παίκτες να σκοράρουν και όχι έναν παίκτη σημείο αναφοράς στην επίθεση. Αυτό για εμάς θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος ως ομάδα. Με την ολοκλήρωση του ρόστερ η ομάδα θα είναι αυτή που πρέπει».

-Ο μοναδικός καινούργιος ποδοσφαιριστής που είχατε στην Πολωνία ήταν ο Χρήστος Μπούρμπος. Δεν έχει τύχει να μιλήσετε για το σκεπτικό της απόκτησής του. Ποιο ήταν;

«Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμος. Φαίνεται στα μάτια όλων και το γνωρίζει κι ο ίδιος. Προσπαθούμε σιγά σιγά να ανέβει ένα επίπεδο και να καταφέρει να αντιληφθεί και την φιλοσοφία μας. Χρειαζόμασταν έναν παίκτη έμπειρο να μπορεί να βοηθήσει και αμυντικά και επιθετικά. Ένας παίκτης που στο περσινό πρωτάθλημα έδειξε πως είναι απ’ τα καλύτερα μπακ της Ελλάδας. Για μένα μέσα στα δύο καλύτερα μπακ μαζί με τον Γκάλο. Πολύ σημαντικό το ότι είναι έλληνας και δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής. Πιστέψαμε και πιστεύουμε πως είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα μέσα απ’ το σύνολο. Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές μας, δύσκολα θα βρείτε κάποιον που μπορεί να κάνει την διαφορά μόνος του. Έχουμε παίκτες που λειτουργούν μέσα απ’ το σύνολο. Έχει κάποια στοιχεία που διακρίναμε και πιστεύουμε πως ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας. Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε η απόκτησή του, συν το ότι είναι Έλληνας».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ