ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Panathinaikos analysis!

Το panathinaikos24.gr παρακολούθησε από κοντά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στο Γκνιεβίνο της Πολωνίας και αναλύει τη δουλειά του Γιάννη Αναστασίου. Αποστολή: Γιάννης Μιχαλάκης

Panathinaikos analysis!

Στις 10 ημέρες δουλειάς στην Πολωνία, το βάρος έπεσε στην τακτική. Πίεση ψηλά, ανάπτυξη από τα άκρα και γρήγορο transition είχαν την… τιμητική τους. Βασικό σύστημα το 4-4-2 με ρόμβο, κάτι που «παρουσιάστηκε και στα φιλικά». Ας τα δούμε αναλυτικά…

Ανάπτυξη από τα άκρα

Οι εντολές ήταν σαφείς: Πλαγιοκόπηση. Ο Γιάννης Αναστασίου δούλεψε πολύ σ’ αυτό το κομμάτι με τους πλάγιους μπακ να ανεβαίνουν, τα εξτρέμ να συγκλίνουν και τον εσωτερικό χαφ να ανεβαίνει. Στόχος, η δημιουργία ενός τριγώνου και η ανάπτυξη από τα άκρα. Ο μπακ βγάζει τη σέντρα και η περιοχή γεμίζει.

Τα «εξάρια»

Λένε ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα «εξάρια» είναι πιο πολύτιμα κι απ’ αυτά στο… τάβλι! Οι Λαγός και Δώνης χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτή τη θέση, στα φιλικά ματς. Ο Αναστασίου ζητούσε απ’ αυτούς, εκτός από το να έχουν το μυαλό τους στα ανασταλτικά καθήκοντα, να ανεβάζουν την ομάδα ψηλά. Ο «κόφτης» στον ρόμβο θα έχει αυτό τον διπλό ρόλο.

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.226 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα «οκτάρια»

Σε ρόλο εσωτερικών μέσων έπαιξαν οι Ζέκα, Ατζαγκούν, Χουχούμης, Υμεράι, Νιούμαν. Επίσης, πολύ σημαντική θέση, κυρίως για την ανάπτυξη. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για εκεί όπως ο Πράνιτς και ο Αμπέντ, αν επιστρέψει. Για εκεί προορίζεται και ο Λαγός, αν ο Μέντες παίξει ως «κόφτης».

Τα «εργαλεία»

Σε διαφορετική διατύπωση, οι παίκτες «πολυθεσίτες». Και δεν είναι λίγοι. Στον ρόμβο, ως επιτελικοί χρησιμοποιήθηκαν οι Πέτριτς και Ατζαγκούν. Παράλληλα, ο Μπεργκ στην επίθεση είχε δίπλα του είτε τον Κροάτη, είτε τους Καρέλη, Κλωναρίδη. Ανάλογα με την τακτική και το «διάβασμα» του αντιπάλου, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα αλλάζουν θέσεις. Αυτό φάνηκε στην προετοιμασία…

Η άμυνα

Ο Παναθηναϊκός περιμένει τον Γκόρντον Σίλντενφελντ, αλλά στην Πολωνία δούλεψε με αυτούς που είχε. Οι Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος και Ρισβάνης έπαιξαν ως στόπερ, αλλά και ο Μέντες. Ο Ολλανδός προορίζεται από τον Γιάννη Αναστασίου ως κεντρικός αμυντικός, τουλάχιστον για τα προκριματικά. Αριστερό μπακ η πάντα αξιόπιστη λύση του Νάνο και δεξιά ο Μπούρμπος με τον «Τριάντα», ως εναλλακτική επιλογή. Ο πρώτος, φυσικά, θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί.

Το τεχνικό επιτελείο

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει ένα εξαιρετικό τεχνικό τιμ δίπλα του με τον Στιβ Ρούτερ και τον Γιούργκεν Φος, να κάνουν σπουδαία δουλειά. Ο δεύτερος έχει την εκγύμναση των παικτών. Οσο για τον πρώτο, δούλευε πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και στην ανάπτυξη, κάνοντας «φροντιστήριο» τακτικής. Όταν γινόταν λάθος, τα «έχωνε» και έγραψε ιστορία η ατάκα του «αν ξανακάνετε λάθος, θα σας κλωτσήσω στον κ…ο»! Ο Γιάννης Βονόρτας έδινε προσωπικές εντολές σε κάθε ποδοσφαιριστή

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.