ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

«Χτίζεται ο Παναθηναϊκός…»

Ο Αργύρης Πεδουλάκης μίλησε στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1» για τη μάχη των «αιωνίων» την Πέπμτη στο ΟΑΚΑ, αλλά και για τη νέα του προσπάθεια στην Ούνιξ Καζάν.

«Χτίζεται ο Παναθηναϊκός…»

Αναλυτικά όσα είπε ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού:

Για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό φέτος: «Ο Ολυμπιακός, που παίξαμε χθες, έχει κρατήσει τον κορμό του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και ενσωμάτωσε ορισμένα παιδιά, τον Ντάρντεν, τον Λαφαγέτ και τον Χάντερ, οι οποίοι είναι αμυντικογενείς παίκτες, σε θέσεις που του έλειπαν.

Είχε χάσει τις προηγούμενες χρονιές τον Λο, τον Παπανικολάου, τον Άντιτς, παιδιά σκληρά και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είδαν ότι υπήρχε κενό εκεί και το κάλυψαν. Είναι μία ομάδα πολύ καλή στο ανοιχτό γήπεδο, στο γρήγορο παιχνίδι και αν μπορούσες σήμερα να επιλέξεις, θα έλεγες ότι ο Ολυμπιακός είναι μία απ’ τις 4-5 ομάδες της Ευρώπης που χτυπάει την πόρτα του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Κατά τη γνώμη μου έχει ενισχυθεί.

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 54.977 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τον Παναθηναϊκό ακόμα δεν τον έχουμε δει πλήρη, έχει «χτυπηθεί» από τραυματισμούς. Κάνει μία καινούρια προσπάθεια, δίνει χώρο σε νέα παιδιά, θέλει υπομονή. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μία ομάδα κορμό. Ο Ολυμπιακός τον φτιάχνει 3-4 χρόνια, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία ομάδα απ’ τη μία ημέρα στην άλλη. Δείτε για παράδειγμα τι έπαθε πέρσι η Φενερμπαχτσέ στην Ευρωλίγκα. Σιγά-σιγά χτίζονται οι μεγάλες ομάδες, με πολλή δουλειά και λίγες προσθήκες κάθε χρόνο».

Για τον αγώνα των «αιωνίων» την Πέμπτη (9/10, 21:30): «Αυτά είναι ιδιαίτερα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός παίζει στην έδρα του και μην ξεχνάτε ότι και πέρσι ο Ολυμπιακός είχε μπει στο ΟΑΚΑ, «τρέχοντας» ένα μεγάλο σερί νικών, αλλά ο Παναθηναϊκός νίκησε σχετικά εύκολα.

Όπως επίσης την εποχή που ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στον Κορυδαλλό και ήταν όγδοος στο πρωτάθλημα, νικούσε τον Παναθηναϊκό που ήταν πρωταθλητής Ευρώπης. Αυτά τα παιχνίδια πάντοτε έχουν ιδιαιτερότητα κι απαιτούν εμπειρία… Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων δεν υπάρχει φαβορί, ιδιαίτερα σε μία εποχή κατά την οποία δεν έχουμε απόλυτη εικόνα για την κατάσταση που θα παρουσιαστούν».

Για τον χαρακτηρισμό του «αμυντικογενούς προπονητή» που του είχε αποδοθεί: «Κάθε προπονητής προσαρμόζεται στα υλικά που έχει. Καμία σοβαρή ομάδα και σχεδόν καμία, απ’ όσες κατέκτησαν τίτλους, δεν ήταν κακή στην άμυνα. Για να παίξεις γρήγορα, όπως επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ, πρέπει να είσαι καλός στην άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός, το ‘χα πει και πέρσι, είχε πρόβλημα στη θέση του πόιντ γκαρντ, με τον τραυματισμό του Ούκιτς. Ήταν, όμως, μία ομάδα που κέρδιζε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια, διότι ήταν πάρα πολύ καλή στο πέντε εναντίον πέντε. Οι Ισπανοί, παραδείγματος χάρη, που έχουν επενδύσει πάρα πολλά χρήματα και διαθέτουν το καλύτερο πρωτάθλημα, δεν έχουν τόσες κατακτήσεις στην Ευρωλίγκα. Κι αυτό επειδή δεν παίζουν καλά στο πέντε εναντίον πέντε.

Είδαμε τη Ρεάλ πέρσι και πρόπερσι την Μπαρτσελόνα να είναι εξαιρετικές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά όταν τα ματς γίνονταν «κλειστά», επιβίωναν άλλες ομάδες, σαν τη Μακάμπι, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό παλαιότερα.

Και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν η Ισπανία –που είχε εκπληκτικό ρόστερ- έπαιξε με την πολύ δυνατή στην άμυνα Γαλλία, ηττήθηκε. Οι Ισπανοί δεν έχουν στην καθημερινότητά τους το «διάβασμα» στην προπόνηση των δύσκολων καταστάσεων.

Γι’ αυτό και τα πηγαίνουν πάντοτε καλά νωρίς στη σεζόν, όταν μπορούν να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά στα δύσκολα κυρίως κυριαρχεί αυτός που έχει μάθει να παίζει με καθαρό μυαλό. Αυτό ισχύει για τις ελληνικές ομάδες. Κι εμάς συχνά μπορεί να μη μας αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού, αλλά στην Ευρώπη τον εκτιμούν απεριόριστα».

Για την… πέραση των Ελλήνων, προπονητών και παικτών, στο εξωτερικό: «Τακτικά ο Έλληνας παίκτης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς μαθαίνει να λειτουργεί σωστά από την ηλικία των 13-14 ετών. Επίσης, οι Έλληνες είναι πολύ σκληροί, δουλευταράδες και “τραβούν” τους υπολοίπους, ανεβάζοντας το επίπεδο της προπόνησης. Πολλές ομάδες στην Ευρώπη θέλουν να παίρνουν Έλληνες παίκτες για να ανεβάζουν την ποιότητα της προπόνησής τους».

Για την εμπειρία στο Καζάν και την πρόκριση στην Ευρωλίγκα: «Είναι μία ευχάριστη εμπειρία. Υπάρχουν υποδομές για να δουλέψεις σε υψηλό επίπεδο, οι άνθρωποι έχουν δίψα για διάκριση και τεχνογνωσία και μας βοηθούν σε όλα τα επίπεδα… Η Ούνιξ προσπαθεί εδώ και δύο-τρία χρόνια να βρίσκεται στους ομίλους της Ευρωλίγκα. Στη φάση των προκριματικών είχαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, διότι ξεκινήσαμε με έξι παιδιά και μας έλειπαν επτά διεθνείς.

Κάναμε έξι προπονήσεις όλοι μαζί και τέσσερα φιλικά. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα παιδιά έπαιξαν δίχως να ξέρουν όλοι καλά-καλά τα ονόματα των συμπαικτών τους! Προσπαθήσαμε να τους φορμάρουμε εκείνο το διάστημα, επειδή δίναμε ορισμένους απ’ τους σημαντικότερους αγώνες της σεζόν, απέναντι σε καλούς αντιπάλους και τα καταφέραμε».

Για το μαρκάρισμα που επέλεγε ο Παναθηναϊκός επί ημερών του πάνω στον Σπανούλη, στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Είναι μία σύνθεση πραγμάτων, που στηρίζεται πολύ στη στατιστική, που είχε να κάνει με το ποιοι παίζουν δίπλα του, πώς παίζουν. Μία μέθοδος που αφομοιώθηκε απ’ τους παίκτες, το πίστεψαν και το εφάρμοσαν αποτελεσματικά. Ο Βασίλης είναι ίσως ο κορυφαίος δημιουργός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με ειδικότητα να «τρυπάει» τις άμυνες, ο Ολυμπιακός παίρνει πάρα πολλά απ’ αυτόν και χρειάζεται πάντοτε σύνθεση πραγμάτων για ν’ αντιμετωπιστεί».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...