ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημήτρης Στρατής

Έκανε «ζημιά» το περσινό

Σκούζουν για τους διαιτητές στον Ολυμπιακό ενώ έχουν πολλά αβαντάζ με το μέρος τους για τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Η μήπως όχι; Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Έκανε «ζημιά» το περσινό

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό (που αναφέρονται στους διαιτητές του αυριανού ντέρμπι παρότι ο «εφιάλτης» τους θα παίξει μισός και σ’ άδειο γήπεδο) αποτελούν προϊόν συμπλεγμάτων που καλλιεργήθηκαν την τελευταία εικοσαετία.

Ο «αιώνιος» ακόμα «κουβαλά» την σπαταλημένη ευκαιρία που του δόθηκε να πάρει πρωτάθλημα «σπάζοντας» το ΟΑΚΑ. Τα κατάφερε φέρνοντας το ματς-μπολ στο Φάληρο, όμως το άγχος μπροστά στο «πρέπει» καταπλάκωσε τους παίκτες του που πρόσφεραν στους Παναθηναϊκούς ακόμα ένα ηδονικό καλοκαίρι. Ο ΠΑΟ σμιλεμένος χρόνια από τον Ομπράντοβιτς κι έχοντας καλή διαχείριση αργότερα από Πεδουλάκη, Αλβέρτη διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού την τρομερή του ικανότητα να παίρνει τα παιχνίδια-«τελικούς», ποντάροντας στην αυτοπεποίθηση και την σιγουριά που έχουν γίνει ένα με την φανέλα του.

Αυτά ίσχυαν μέχρι πέρσι θα πείτε αφού οι αλλαγές στο ρόστερ είναι κοσμογονικές και σαφώς η πιτσιρικαρία θα χρειαστεί καιρό να ενσωματωθεί σε περιβάλλον πρωταθλητισμού. Όσο υπάρχουν βέβαια στο ρόστερ Διαμαντίδης, Φώτσης, Γκιστ η μετάβαση μπορεί να γίνει ομαλότερα, αφήστε που οι εφιάλτες των παραδοσιακών αντιπάλων θα παραμένουν ολοζώντανοι. Απέναντι στην παραπάνω τριπλέτα ο Βασίλης Σπανούλης αποδεδειγμένα αδυνατεί να ηγηθεί. Γι αυτά τα παιχνίδια (και κάμποσα ακόμα υψηλής έντασης στην Ευρωλίγκα) τον χρυσοπληρώνουν οι Αγγελόπουλοι, με τον Λαρισαίο παρόλα αυτά ν’ αποδεικνύεται με θαυμαστή συνέπεια ο MVP των… πρασίνων, διαλύοντας και την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος είναι ο νο1 καλαθοσφαιριστής στη χώρα.

Ο 34χρονος Διαμαντίδης έχει οικοδομήσει τον μύθο του χάρις την απίστευτη προσήλωση που αντιμετωπίζει τα ντέρμπι, έχοντας γνωρίσει ελάχιστες ήττες σε παιχνίδια «που μετρούν» από το 2004. Τα μόνα που θυμόμαστε με τον Ολυμπιακό θύτη είναι οι τελικοί κυπέλλου (2010, 2011) και το 5ο παιχνίδι του πρωταθλήματος 2011-2012, όταν 90 δεύτερα πριν τη λήξη ο Εξάστερος πήγαινε για την μεγάλη ανατροπή αλλά το καλάθι «ξέρασε» το τρίποντο του Νικ Καλάθη.

Αύριο ο αντίπαλος ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις (ελάχιστοι τραυματισμοί, ίδιος κορμός και προπονητής με πέρσι, άδειο ΟΑΚΑ), έλα όμως που οι ίδιες του οι εφημερίδες δεν δείχνουν να τον… πολυεμπιστεύονται, ειδάλλως γιατί τέτοια πρεμούρα σήμερα για τους ρέφερι; Αν αγχώνονται αυτοί τι να πει κι ο Ιβάνοβιτς που πρέπει να κάνει μαγικά για να κλείσει τις τρύπες στο «4» και στο «5», αφού από ψηλούς οι μοναδικοί, απόλυτα υγιείς διαθέσιμοι είναι οι Μπατίστα, Διαμαντάκος. Κάτι μας λέει ότι με Γκιστ, Φώτση ταλαιπωρημένους από τραυματισμούς θα δούμε Βλάντο Γιάνκοβιτς στο «4», κατάσταση που δεν ευνοεί τον γηπεδούχο, το είδαμε πέρσι στον 2ο τελικό όταν η ομάδα (ελλείψει Γκιστ) έδωσε χρόνο στον μικρό κι ο Μπαρτζώκας τον «σημάδεψε» στέλνοντας διαρκώς πάνω του Πρίντεζη και τραγουδιάρη. Φέτος δεν έχεις και Ματσιούλις που με τις φαρδιές πλάτες και τα μούσκουλά του μπορούσε να «κρύψει» χώρους, αλλά ας μην ασχολούμαστε τώρα με υποθέσεις που πληγώνουν.

Για να έχει πιθανότητες ο νταμπλούχος πρέπει να μπουν τα μακρινά σουτ και ν΄ αντέξει σε φουλ ρυθμούς ο Μπατίστα (αν δεν φορτωθεί με φάουλ ο Ουρουγουανός μάλλον… 40λεπτο θα βγάλει στο παρκέ) που θα ταϊστεί αρκετά επιθετικά (ούτε ο… Ράτζα να ήταν), αφού είναι πιο ψηλός από τους σέντερ του Ολυμπιακού που όμως υπερέχουν σε αθλητικά προσόντα.

Καθόλου άσχημα δεν θα ήταν αν η ομάδα έβρισκε κι άλλους περιφερειακούς, πλην του 3-D, να «τρομάξουν» τους αντιπάλους, ο Νίκος Παππάς π.χ (δεύτερος σκόρερ του πρωταθλητή στα φιλικά) με την έφεση στο απρόβλεπτο μπορεί να φέρει μπελάδες στον Μπαρτζώκα που λογικά τον καλύτερό του αμυντικό (Μάντζαρη) θα τον σπαταλήσει πάνω στον πράσινο κάπτεν. Ο τελευταίος σχεδόν μόνος στους τελικούς κέρδισε μια περιφερειακή γραμμή που έβριθε λύσεων (Μάντζαρης, Σλούκας, Κόλινς, Σπανούλης) την ώρα που ο Αλβέρτης έβλεπε τους κοντούς του (Κάρι, Μπράμο, Ράιτ, Ούκιτς, Παππά) να είναι ο ένας χειρότερος του άλλου.  Λες κι όλη τη σεζόν φύλαγε δυνάμεις για το τέλος της περιόδου, παρότι οι προπονητές του τον είχαν ξεζουμίσει αφήνοντάς τον πάνω από 30 λεπτά στο παρκέ. Το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν μ-α-γ-ι-κ-ό μιας κι ήρθε με τον αντίπαλο να ετοιμάζει φιέστα (εμείς οι ίδιοι προεξοφλούσαμε την αποτυχία, μετά το 1-2 του ΟΑΚΑ), την ομάδα να δείχνει «άδεια» από δυνάμεις μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλε με την ΤΣΣΚΑ, με υπηρεσιακό «προπονητή» στον πάγκο κι ένα σωρό φευγάτους (Ράιτ, Μπράμος, Ούκιτς, Μπατίστ ήξεραν πως δεν θα συνέχιζαν στο ΟΑΚΑ). Τίτλος που τους «πέθανε» και τέσσερις μήνες μετά τους έχει κάνει ν΄ αναζητούν «φαντάσματα» σε ντέρμπι που τους… δίνεται στο πιάτο! Η μήπως όχι;

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ