ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιάννης Αβραμίδης

Τι μαθαίνουν τα πιτσιρίκια στο «φροντιστήριο» του ΟΑΚΑ

Τα πολλαπλά κέρδη του Παναθηναϊκού όχι τόσο από τη νίκη αλλά από την εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Γράφει ο Γιάννης Αβραμίδης.

Τι μαθαίνουν τα πιτσιρίκια στο «φροντιστήριο» του ΟΑΚΑ

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι… Με βάση τα όσα έχουν σκεφτεί οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού για την φετινή σεζόν, ως επιτυχία θα λογίζεται η δημιουργία ενός κορμού αλλά και των παικτών που θα πάρουν τους πράσινους στους ώμους τους, τα επόμενα χρόνια. Αρχικά των Παππά και Γιάνκοβιτς και ύστερα των Μποχωρίδη, Χαραλαμπόπουλου, Διαμαντάκου και των υπολοίπων.

Ό,τι παραπάνω κερδίζει ο Παναθηναϊκός φέτος, θα είναι ένα έξτρα μπόνους. Αλλά κανείς στο τέλος της σεζόν δεν θα μπορέσει να του ζητήσει και τα ρέστα, αν τα χάσει όλα. Φέτος χτίζει και αποτυχία θα είναι αν του χρόνου διώξει όλους τους πιτσιρικάδες, ή τους αδειάσει αλλάζοντας όλο το ρόστερ.

Με βάση τα παραπάνω και την εφιαλτική λόγω τραυματισμών προετοιμασία, που ανάγκασε έναν προπονητή του κύρους και των γνώσεων του Ιβάνοβιτς να παραδεχτεί πως ακόμα δεν ξέρει την ομάδα του, η νίκη της Πέμπτης επί του Ολυμπιακού είναι ΑΘΛΟΣ.
Άντε να πείσεις τώρα κανέναν που δεν έχει δει το ματς, ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό που πετούσε στα φιλικά, με τους Μποχωρίδη και Διαμαντάκο να έχουν ενεργό ρόλο, με μοναδικούς έμπειρους ψηλούς τους Φώτση και Μπατίστα, με τον Παππά να έρχεται από τον πάγκο και να βάζει 20 πόντους και… με τον Διαμαντίδη να παίζει μετά από όλα αυτά μόνο 29′.

Τα κέρδη από τη νίκη είναι πολλαπλά. Και για όσους έλεγαν πως δεν φτιάχνονται μεγάλοι παίκτες μέσα από ήττες, προδικάζοντας σφαλιάρες παντού, εκτός του ότι αυτό δεν υπάρχει στο μπάσκετ (εκτός και αν ο Διαμαντίδης έγινε μεγάλος παίκτης μετά από τρεις χαμένες Ευρωλίγκες, ή στον Ηρακλή που ερχόταν 4ος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), τώρα δεν έχουν και να λένε ούτε αυτό. Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έκανε σε κανένα το χατίρι να χάσει αμαχητί και είχε τους μικρούς του, με ενεργό ρόλο στο παρκέ.

Άκουγα για 30άρες, για ξεφτίλισμα, για διάφορα τέτοια και ξαφνικά θεώρησα πως ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι καν στο γήπεδο. Από το πρώτο λεπτό όμως είδα παίκτες να παίζουν επιθετική άμυνα με παγίδες μετά από πικ εν ρολ που αποδιοργάνωσε πλήρως τον Ολυμπιακό που σούταρε μόνο τρίποντα. Είδα μία ομάδα που προσπαθούσε να δημιουργήσει συνέχεια διαφορετικές φάσεις στην επίθεση και αν μη τι άλλο τα 20/30 δίποντα για πρώτο παιχνίδι της σεζόν και μάλιστα με πάρα πολύ καλό αντίπαλο, είναι απίστευτο νούμερο.

Ο Παναθηναϊκός που είδαμε δεν ήταν τελικά ο παλιός Παναθηναϊκός. Είχε ένα σωρό νέα στοιχεία. Διπλά στάγγερ μακριά από την μπάλα, κίνηση στην weakside, οριζόντια αντιμετώπιση τον πικ, παγίδες στο λόου ποστ, τρέξιμο, γρήγορες επιθέσεις, συχνές αλλαγές και αξιοποίηση εννέα παικτών για παραπάνω από δέκα λεπτά. Είχε αποφασιστικότητα και ένα εκπληκτικό 7/7 δίποντα με μόλις δύο λάθη στο τελευταίο και κρίσιμο δεκάλεπτο, από μία πεντάδα που απαρτιζόταν από τους Μποχωρίδη και Διαμαντάκο! Είχε σκληρή άμυνα με τα χέρια πάνω στην μπάλα και όχι ρίσκο με σουτ ψυχολογίας.

Ήταν ένας νέος Παναθηναϊκός που πιστεύω πως στο τέλος και να έχανε θα ήταν σαν να είχε κερδίσει έτσι όπως εμφανίστηκε.
Το ταβάνι του Παναθηναϊκού σαφώς δεν είναι αυτή η νίκη. Και επίσης δεν θα μείνουμε μόνο στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν. Αλλά όταν αρχίσουν και επιστρέφουν και οι υπόλοιποι και επιτέλους δέσει και λίγο η ομάδα, όπως την θέλει και ο προπονητής της, μπορεί να παίξει μπάσκετ που θα εκπλήξει ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο οπαδό της.

ΥΓ1. «Το ματς θα είναι σίγουρα under», «τον Ολυμπιακό τον συμφέρει να πάει το σκορ ψηλά», «ο Μπατίστα θα είναι η μεγάλη τρύπα στην άμυνα του Παναθηναϊκού», «ο Διαμαντίδης με τον Μπατίστα δεν μπορεί να δημιουργεί πλέον», «ο Παππάς δεν θα παίξει ποτέ μπάσκετ» και άλλα τέτοια γράφτηκαν επώνυμα παρακαλώ το τελευταίο διάστημα. Παρακαλούνται οι συγγραφείς να περάσουν την Δευτέρα από το ΟΑΚΑ για να πάρουν τα διπλώματα προπονητικής που θα μοιράσει η ΓΓΑ.
ΥΓ2. Για τον Παππά έχουν πει πολλά. Και μερικά από αυτά είναι και πολύ επιθετικά. Ο ίδιος έχει κάνει ένα σκασμό λάθη στην καριέρα του. Τώρα εγώ θα κρατήσω αυτό που είπε σε συμπαίκτες του, όταν ο προπονητής του, τον έκανε αλλαγή 6’’ πριν το τέλος για να βάλει τον Φώτση. Πήγε στον πάγκο, σαν αλλαγή και η κάμερα τον έπιασε να λέει «Άσε με μέσα να τους τελειώσω». Ο Παππάς άλλων εποχών, αν γινόταν αλλαγή εκείνη τη στιγμή και μετά από τέτοιο παιχνίδι που είχε κάνει, θα είχε τελείως διαφορετική (και σαφώς πιο άσχημη αντίδραση). Κρατήστε το, πως η καλύτερη μεταγραφή φέτος θα είναι αυτός…  και όχι μόνο του Παναθηναϊκού.

ΥΓ3. Δεν υπάρχει πιο θρασύς παίκτης μπασκετικά από τον Διαμαντάκο. Κρατήστε και αυτό αν δεν δείτε να έρχεται κανένας ψηλός τελικά.
ΥΓ4. Το διάβασα και ήταν καλό…  Έγραψαν πως «καλά που δεν πήγε το ματς παράταση, γιατί η μισή δωδεκάδα του Παναθηναϊκού είχε σχολείο την επόμενη μέρα». Ε προς το παρόν ήταν στο… «φροντιστήριο» του ΟΑΚΑ και ξεκίνησαν εμπεδώνοντας τα βασικά στο κεφάλαιο: «Δεν χάνω ποτέ τίτλο από τον Ολυμπιακό».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE