ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Η Παιανία, ο Μουνιόθ και το διπλό στη Ρώμη… (pics, vids)

Είσαι ball boy, επιστρέφοντας τις μπάλες στους ποδοσφαιριστές, ζηλεύοντας τους παίκτες που πατούσαν το χορτάρι και γνώριζαν την αποθέωση από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μέσα σε λίγους μήνες είσαι αυτός που γνωρίζει την αποθέωση… Το panathinaikos24.gr ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του Σωτήρη Νίνη.

 Η Παιανία, ο Μουνιόθ και το διπλό στη Ρώμη… (pics, vids)

Πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Σωτήρη Νίνη, ο οποίος από ball boy μετατράπηκε στο μεγαλύτερο ταλέντο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο γεννημένος στη Χειμάρρα στις 3 Απριλίου του 1990, «μπήκε» στα άδυτα της Παιανίας μόλις στα 14 του προερχόμενος από τις ακαδημίες του Απόλλωνα Σμύρνης.

ninis1

Μια «μεταγραφή» που άλλαξε μια για πάντα την καριέρα του Νίνη, ο οποίος μέσα από τον Παναθηναϊκό βρήκε την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει το τοτέμ… του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από ball boy… στην κούρσα με το Αιγάλεω

Ο Σωτήρης Νίνης ήταν ανάμεσα στα παιδάκια που μάζευαν τις μπάλες στα… πέριξ του ΟΑΚΑ στο πρώτο μισό τη σεζόν 2006-2007, όταν ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Βίκτορ Μουνιόθ έδωσε στον μικρό την ευκαιρία, την οποία τράβηξε από τα μαλλιά ο Νίνης.

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2007, όταν ο Ισπανός προπονητής του «τριφυλλιού» χρησιμοποίησε τον Νίνη ως αλλαγή στο ματς με το Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ (1-0). Ο μικρός άφησε φοβερές εντυπώσεις στο διάστημα που έπαιξε. Ποιος δεν θυμάται την τρομερή κούρσα του από δεξιά, που έκανε όλον τον κόσμο που βρισκόταν στο γήπεδο και όσους το παρακολουθούσαν στην τηλεόραση να τρίβουν τα μάτια τους με αυτό που έβλεπαν.

ninis3

Ο νεότερος παίκτης που σκοράρει με το «τριφύλλι»

Το πρώτο γκολ του Σωτήρη Νίνη ήρθε στις 27/1/2007 στο ματς με τον Πανιώνιο, αποτελώντας τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού και τον δεύτερο νεότερο στην ιστορία της Α΄ εθνικής.

Ο Σωτήρης ήταν τότε 16 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών…

Παράλληλα υπήρξε ο νεότερος παίκτης στην «πράσινη» ιστορία που αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά Κύπελλα (έπαιξε στον αγώνα με τη Λανς, 3-1 ηττήθηκαν οι «πράσινοι»).

«Ήταν όλα πολύ ξαφνικά. Στο πρώτο μισό της χρονιάς ήμουν ballboy και στο δεύτερο ήμουν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, έπαιξα στο Κύπελλο UEFA και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αλλά και σε παιχνίδια πρωταθλήματος», ήταν τα λόγια του Νίνη, αναφορικά με το ξεκίνημα του στον Παναθηναϊκό.

Η φιλία με τον Σισέ και το διπλό στο Ολίμπικο

«Αυτός είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου», ήταν η φράση του Τζιμπρίλ Σισέ μετά την τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ρόμα στο Ολίμπικο, τη σεζόν 2009-2010.

Ο Νίνης ήδη με τις εμφανίσεις του είχε «αναγκάσει» πολλές ομάδες από την Ευρώπη να εκφράσουν την επιθυμία τους να τον αποκτήσουν.

ninis0
ninis4
ninis5

«Ο Σωτήρης Νίνης έχει τεράστιες δυνατότητες και φανταστική ικανότητα. Μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο στο μέλλον αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις και να βελτιώνει τον εαυτό του. Όσο για τη θέση του; Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί καλύτερα στα άκρα ή σαν επιθετικός μέσος», ήταν το σχόλιο του προπονητή του Ζεσουάλντο Φερέιρα τότε στον Παναθηναϊκό, βλέποντας το ταλέντο του και ζώντας από κοντά τον Νίνη στην Παιανία.

Η «πτώση» της πολυμετοχικότητας και η μεταγραφή στην Πάρμα

Ο Σωτήρης Νίνης έφυγε από τον Παναθηναϊκό πριν από 2,5 χρόνια, γυρεύοντας ένα καλύτερο μέλλον στο Καμπιονάτο και στην Πάρμα. Οι «πράσινοι» έχοντας τρομακτικά οικονομικά προβλήματα πούλησαν τον Νίνη στους Ιταλούς, με την καριέρα του έκτοτε να παίρνει φθίνουσα πορεία.

ninisparma

Οι τραυματισμοί πολλοί, η απουσία του από το χόρτο μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να τον δώσουν πέρυσι το καλοκαίρι δανεικό στον ΠΑΟΚ, όπου δεν κατάφερε να κάνει ποτέ ένα νέο ξεκίνημα.

ninispaok

Η Πάρμα τον αποδέσμευσε το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τον Νίνη να μην βρίσκει ομάδα και να μένει ανενεργός (έκανε προπόνηση μόνος του).

Ο Παναθηναϊκός του δίνει πλέον μια ευκαιρία για ένα restart, σε ένα υγιές περιβάλλον που υπάρχει πλέον στο «τριφύλλι» και καλείται ο ίδιος ο Νίνης να το εκμεταλλευτεί προς όφελος δικό του και της ομάδας. Ο χρόνος θα το δείξει αυτό…

Μικρά-μικρά για τον  Σωτήρη Νίνη:

Ντεμπούτο: Σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών

Παιχνίδι: Παναθηναϊκός – Αιγάλεω 1-1 (7/1/07)

Πρώτο γκολ: Παναθηναϊκός – Πανιώνιος (έκανε το 2-0 στο 46′)

Πρώτο γκολ σε ντέρμπι: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: 1-4 (έκανε το 0-2 στο 8′)

Πρώτη ασίστ: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: 3-1 (Κύπελλο)

Ευρωπαϊκό ντεμπούτο: Λανς – Παναθηναϊκός: 3-1

(Όλα τα παραπάνω στην πρώτη του σεζόν σε ηλικία 16 ετών)

Πρώτο γκολ στην Ευρώπη: Ρόμα – Παναθηναϊκός: 2-3

Πρώτο γκολ στο Κύπελλο: Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα: 3-1

Πρώτη αποβολή: Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 2-1

Γιάννης Μιχαλάκης

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.