ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

«Δεν φοβάμαι τίποτα»

Το… «θωρηκτό» του Παναθηναϊκού, Εστεμπαν Μπατίστα παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην καταλανική εφημερίδα L'Esportiu, μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον…

«Δεν φοβάμαι τίποτα»

Αναλυτικά όσα είπε ο Ουρουγουανός άσος του «εξάστερου» στην εφημερίδα L’Esportiu, πριν από το ματς με την Μπαρτσελόνα με τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός είναι η 15η ομάδα σου σε 14 χρόνια. Είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεις μια σταθερότητα εκεί;

«Μέχρι στιγμής νιώθω πολύ άνετα. Είμαι μέλος μιας ιστορικής ομάδας. Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει πάνω από 50 τίτλους, με 6 κατακτήσεις Ευρωλίγκας. Όλοι το ξέρουν αυτό. Είμαι όμως περήφανος για όλη μου την καριέρα μέχρι στιγμής, έπαιξα σε καλές ομάδες σε πολλές διαφορετικές χώρες».

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 47.382 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Γιατί επέλεξες τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι;

«Όταν ένα κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό σε θέλει, απλά υπογράφεις! Επίσης ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε και η παρουσία του Ιβάνοβιτς».

Πολλοί παίκτες λένε ότι ο κόουτς Ιβάνοβιτς είναι ένας σκληρός προπονητής. Τι λες εσύ, που τον έζησες και στη Λαμποράλ.

«Απαιτεί το 100% από κάθε παίκτη. Είναι επαγγελματίας από την κορφή ως τα νύχια. Όλες οι ομάδες που κατακτούν τίτλους, δουλεύουν σκληρά. Όταν ο προπονητής σου σε κάνει να δουλεύεις σκληρά είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθείς. Σαν άνθρωπος είναι φανταστικός. Είναι τίμιος και ευθύς, κάτι που είναι δύσκολο να το βρεις. Πάντα προσπαθεί να βοηθήσει τους παίκτες του».

Έχετε και οι δύο δυναμικό χαρακτήρα. Αυτό βοηθάει τη συνεργασία σας;

«Εγώ είμαι παίκτης του και προσπαθώ να κάνω ότι μου ζητήσει».

Βρισκόταν ανενεργός για δύο χρόνια περίπου. Άλλαξε κάτι σε αυτό το διάστημα για κείνον;

«Το ότι δεν προπονούσε για δύο χρόνια δεν σημαίνει τίποτα. Είναι προπονητής top επιπέδου. Όταν κάποιος είναι επιτυχημένος και η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρη δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό πιστεύω».

Εσύ, ο Παππάς, ο Γιάνκοβιτς και ο Κόνιαρης είστε οι μόνοι από το ρόστερ που δεν έχετε μέχρι στιγμής μυϊκούς τραυματισμούς. Είστε άτυχοι σε αυτόν τον τομέα;

«Οι τραυματισμοί είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο σε όλες τις ομάδες. Δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα εδώ στον Παναθηναϊκό. Γιαν κάποια περίοδο ήμασταν άτυχοι. Συμβαίνουν αυτά».

Υπήρξαν πολλές αλλαγές στην ομάδα, έφυγαν παίκτες κλειδιά. Ωστόσο ο στόχος της ομάδας παραμένει το Final-4;

«Ο Παναθηναϊκός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Όλοι τον σέβονται. Εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να παλεύουμε σε κάθε ματς. Ο στόχος μας είναι το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και θέλουμε να βελτιωνόμαστε σε κάθε τομέα σαν ομάδα. Αυτό είναι το πλάνο μας. Αν παλεύουμε σαν μαχητές κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Η ομάδα δουλεύει με πολλά νέα ταλέντα και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα».

Είσαι ο δεύτερος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας στην Ευρωλίγκα. Σε κάνει να νιώθεις σημαντικός αυτό;

«Ποτέ δεν σκεφτόμουν τα στατιστικά μου. Είμαι ομαδικός παίκτης και το ξέρουν όλοι αυτό. Δεν φοβάμαι τίποτα. Λατρεύω τους συμπαίκτες μου και πιστεύω σε αυτούς. Δεν έχει σημασία ποιος θα βάλει τους πόντους. Ο προπονητής αποφασίζει και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη, έτσι ώστε να ενσωματωθείς στην ομάδα;

«Αποτελεί τον παίκτη κλειδί για την ομάδα εδώ και 10 χρόνια. Φανταστείτε! Είναι ο αρχηγός μας και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Συνήθως είχε καλύτερους συμπαίκτες».

Έχεις ήδη βιώσει ένα κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τα συναισθήματα σου για αυτό τον παιχνίδι;

«Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποιήσαμε αυτό ως δικαιολογία, παρά το γεγονός ότι μας έλειπαν παίκτες σημαντικοί. Στην διάρκεια της προετοιμασίας μας για το συγκεκριμένο ματς, σκέφτηκα ότι κάθε παίκτης είναι σημαντικός. Και πρέπει ο καθένας να προετοιμαστεί γιατί μπορεί να κληθεί να παίξει. Δεν έχει σημασία αν παίξεις για 40 λεπτά η για ένα δευτερόλεπτο, Πρέπει να είσαι έτοιμος».

Την προηγούμενη σεζόν κέρδισες το κύπελλο στην Τουρκία. Ήταν ο πρώτος σου τίτλος στην καριέρα σου.

«Πάντα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Είμαι περήφανος για τα όσα έχω κάνει».

Είσαι «πεινασμένος» τώρα πλέον στον Παναθηναϊκό;

«Όταν ξεκινάς τη σεζόν ο μόνος στόχος είναι η επιτυχία. Είναι προαπαιτούμενο αυτό σε κάθε μπασκετμπολίστα».

Σε έξι επισκέψεις στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα έχεις ισάριθμες ήττες. Θα είναι η 7η η τυχερή;

«Αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν Μπαρτσελόνα-Μπατίστα. Ούτε τώρα είναι. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει.».

In six previous visits to the Palace [two with Fuenlabrada, with three Labour Kutxa and with Maccabi], has always lost. The seventh will be good?

Η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική αήττητη ομάδας τον όμιλο. Πως την βλέπεις;

«Είναι μια πολύ καλή ομάδα με εμπειρία αλλά και νεανικότητα και ταλέντο. Φαίνεται να έχουν καλή χημεία και παίζουν πολύ καλά. Όπως κάθε χρόνο είναι μία από τις υποψήφιες για συμμετοχή στο Final-4».

Έφυγες από το ΝΒΑ το 2007, έχοντας παίξει σε 70 ματς. Είχες ξανά τη δυνατότητα να ξαναπαίξεις εκεί;

«Ειλικρινά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την καριέρα μου στην Ευρώπη. Έχω αποκομίσει σπουδαίες εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο και έχω παίξει σε ενδιαφέρουσες χώρες».

Η διετία στην Έφεσο (2011-2013) ήταν η χειρότερη στην καριέρα σου;

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Την πρώτη χρονιά έπαιξα. Την επόμενη ο κόουτς Μαχμούτι με έβγαλε εκτός. Όταν δεν παίζεις νιώθεις άσχημα. Πρέπει ωστόσο να είσαι δυνατός και να κοιτάς μπροστά».

Είσαι πλέον 31 με πολλή εμπειρία. Είσαι στην καλύτερη φάση της καριέρας σου;

«Είμαι έτοιμος όπως πάντα, για να βοηθήσω την ομάδα μου. Δεν μ’ αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.