ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γιάννης Αβραμίδης

Έξι ομάδες για δύο θέσεις

Ο όμιλος του Τορ-16 έχει ομάδες με καυτές έδρες που θα κάνουν πολλές ζημιές. Οπότε και η πρόκριση θα κριθεί… μακριά από το ΟΑΚΑ. Γράφει ο Γιάννης Αβραμίδης.

Έξι ομάδες για δύο θέσεις

Στην παράνοια των τελευταίων ωρών που αν δεν το έχετε καταλάβει δημιουργεί ένα κλίμα απαξίωσης για όλο το άθλημα που πλέον θα μπορεί να παίζεται και έξω από το γήπεδο, υπάρχει και αγωνιστική δραστηριότητα. Και μάλιστα πολύ σημαντική μιας και ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα, δοκίμασε για πρώτη φορά τον Ντε Μάρκους Νέλσον, την πρώτη του μεταγραφή (γιατί κάτι μου λέει ότι θα υπάρξει και δεύτερη) ενόψει Τορ-16.

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ δεν μπορεί να μην λογίζεται ως μεταγραφή μιας και δεν έχει αγωνιστεί σε κανένα επίσημο παιχνίδι, έρχεται να προσφέρει συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Πίεση στον «άσο», περισσότερο καθαρό μυαλό, μεγαλύτερη ασφάλεια όταν στο παρκέ δεν είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και η αξιοποίηση των ψηλών μετά από κεντρικά πικ.

Αυτά τα… λίγα που είδαμε χθες, φανερώνουν έναν παίκτη με οξυδέρκεια να τελειώσει τις φάσεις μετά από πικ αλλά και να δει τον ψηλό την κατάλληλη στιγμή, είτε μετά από ένα dive ή μετά από ένα ποπ άουτ, όπως έκανε πολλές φορές την Παρασκευή, μετά από σκριν του Μαυροκεφαλίδη.

Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός έχει την συγκεκριμένη περίοδο πρόβλημα στην επίθεση όταν δεν μπαίνουν τα περιφερειακά σουτ, όπως συνέβη με την Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο και με δεδομένο ότι ο Μπατίστα είναι σε αγωνιστική πτώση, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς, το πόσο πίεση δέχθηκε στην αρχή της σεζόν, όταν ήταν ο μόνος που δημιουργούσε αλλά και εκτελούσε.

Τώρα, στο Τορ-16, ο Παναθηναϊκός έχει την μεγάλη ευκαιρία να φτάσει ως το επόμενο στάδιο και δη στα προημιτελικά. Η έξοδος της… Ούνιξ Καζάν ελέω αποτελεσμάτων στο πρώτο μισό της α’ φάσης, αποδυνάμωσε τον όμιλο, μιας και η Ζαλγκίρις είναι καλή στην Λιθουανία αλλά χάνει πολύ από την δύναμη της, εκτός. Η Γαλατά έχει αρκετά προβλήματα να λύσει, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας θα κάνει πολλές ζημιές στο Βελιγράδι, αλλά και πάλι εκτός έδρας δεν είναι φόβητρο.

Καλή ομάδα είναι και η Άλμπα αλλά συνήθως οι Γερμανικές ομάδες θα κάνουν μία ή δύο… «κηδείες» και δεν θα απασχολήσουν στα υπόλοιπα ματς. Ερωτηματικό είναι η Μακάμπι, που έχει πολλές μεταπτώσεις, ενώ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις του ομίλου και το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι θα τις αντιμετωπίσει νωρίς σε αντίθεση με την Ζαλγκίρις και την Γαλατά που τις αντιμετωπίζουν την τελευταία αγωνιστική και θα τις βρουν αδιάφορες.

Με άλλα λόγια… ο Παναθηναϊκός αν κάνει τουλάχιστον το 5/7 στην έδρα του και κερδίσει δύο με τρία ματς εκτός έδρας θα εξασφαλίσει κατά πάσα πιθανότητα την πρόκριση, μιας και στον όμιλο του, υπάρχουν οι δύο ισπανικές ομάδες και όλες οι άλλες θα κινηθούν στα… ίδια επίπεδα.

Χρειάζεται συγκέντρωση και προσοχή σε κάθε παιχνίδι και ίσως και κάποιος αντικαταστάτης του Ράιτ που δεν φαίνεται να μπορεί να ανταγωνιστεί ψηλούς σε τέτοιο επίπεδο.

Με Διαμαντίδη, Νέλσον, Σλότερ, Γιάνκοβιτς, Μπλουμς και Παππά στην περιφέρεια, Φώτση, Γκιστ, Μαυροκεφαλίδη και Μπατίστα, δημιουργείται χώρος για 2 θέσεις. Ο Ράιτ ή κάποιος άλλος ψηλός και ένας εκ των Μποχωρίδη ή Χαραλαμπόπουλο, με τον δεύτερο παραδόξως να δείχνει πιο ξεψαρωμένος από τον πρώτο.

Το παιχνίδι με την Μακάμπι στην πρεμιέρα θα δείξει πολλά, αλλά ο όμιλος θα έχει πολύ δρόμο και μετά από αυτόν και κάθε παιχνίδι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τελικός… Ο Παναθηναϊκός έχει την μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στους «8» της Ευρώπης για άλλη μία σεζόν και να αγχώσει όποιον αντίπαλο βρεθεί στον δρόμο του.

ΥΓ. Για το όλο θέμα με τους Αγγελόπουλους και τα σχετικά, έχω να πω μόνο το εξής. Αν θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ας το κάνουν μακριά από το μπάσκετ, για το οποίο έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι είναι αδαείς. Εξάλλου οι ίδιοι τιμώρησαν την ομάδα τους, τόσο με την απομάκρυνση του προπονητή τους, όσο και με το πρόστιμο στους παίκτες τους, για εκείνη την ήττα και τον αποκλεισμό.

Όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι και καλό θα ήταν να μένουν μακριά από το μπάσκετ, μιας και κάνουν μόνο κακό. Και για να μην παρεξηγηθώ. Αν θέλουν απλά να τηρηθούν οι νόμοι, ας αρνιόντουσαν να παίξουν μόλις είδαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο γήπεδο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE